Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

To, kedy človek chodí do postele, môže súvisieť s miestom, kde žije. Vedeli ste o tom?

Budík, posteľ, spánok
thinkstockphotos.com
10. marca 2021 Zdroj mashable.com Tlačiť

Naše biologické hodiny by nám nemali diktovať, kedy máme ísť spať, ale majú vplyv na to, kedy sa ráno zobudíme, tvrdí nová štúdia. Kultúrny tlak, denné úlohy a zodpovednosť môžu „prepísať“ naše biologické hodiny a určovať nám čas spánku.

Čas budenia je stále závislý na našich biologických hodinách, v protiklade k ranným povinnostiam, ako je chodenie do práce alebo do školy, uvádzajú vedci. Nové poznatky ukazujú, že „hodina, kedy treba ísť spať, je viac pod kontrolou spoločnosti a čas prebudenia je pod kontrolou (biologických) hodín,“ tvrdí Olivia Walsch, postgraduálna študentka na Michiganskej univerzite a spoluautorka štúdie.

Výskumníci skúmali údaje o spánku od viac ako 8 000 ľudí zo 100 krajín, ktorí používajú smartfónovú aplikáciu pomáhajúcu cestovateľom prispôsobiť sa novým časovým pásmam. Pri používaní aplikácie stačí zadať typický spánkový cyklus a čas, kedy je človek zvyčajne vystavený priamemu svetlu. Na základe týchto informácií aplikácia navrhne vlastný rozvrh svetla a tmy, ktorý pomôže používateľovi prispôsobiť sa novému časovému pásmu. Inými slovami, aplikácia odporučí/navrhne, kedy bude človek vystavený jasnému svetlu a kedy tme.

Keď sa vedci pozreli na priemerný čas, ktorý strávili ľudia spánkom, zistili, že v Singapure a Japonsku spali počas noci najmenej, priemerne 7 hodín 24 minút, zatiaľ čo v Holandsku spali najviac, priemerne 8 hodín 12 minút. Rozdiel v priemernej dĺžke spánku sa nemusí zdať veľký, ale každá pol hodina spánku má veľký vplyv na naše kognitívne funkcie a dlhodobé zdravie ľudí.

Vedci si všimli, že krajiny, ktoré majú k sebe geograficky a kultúrne blízko, ako sú Japonsko a Singapur, majú tendenciu k rovnakým spánkovým návykom. Doba spánku sa mierne líši podľa veku a pohlavia. Zistili, že muži v strednom veku spia často menej ako odporúčaných 7 až 8 hodín za noc. Prišli rovnako na to, že ženy spali približne o 30 minút viac. Do postele išli o niečo skôr a o niečo neskôr sa zobudili. Okrem toho vedci zistili, že čím sú ľudia starší, tým sa ich spánkové návyky viac podobajú. U ľudí starších ako 55 rokov bolo viac podobností ako u ľudí pod 30 rokov.

Nové poznatky sú pripomienkou toho, že spánok je oveľa dôležitejší, ako si mnohí ľudia uvedomujú, uvádzajú vedci. Pokiaľ niekto spí 6 hodín za noc, čo je menej ako odporúčaných 7 až 8 hodín, buduje si spánkový dlh. Spánkový dlh sa skôr či neskôr prejaví, môže viesť k fyzickej a psychickej únave.

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X