- Podnikam.sk
- Články
- Účtovníctvo
- Ako účtovať
- Jednoduché účtovníctvo
- Ako účtovať stravovacie poukážky a elektronické stravovacie karty v roku 2021?
Ako účtovať stravovacie poukážky a elektronické stravovacie karty v roku 2021?

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy, ktoré je zabezpečované priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti je ustanovená prostredníctvom § 152 ods. 1 Zákonníka práce. Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja v priebehu pracovnej zmeny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
Na plnenie tejto povinnosti môžu zamestnávatelia:
- využívať svoje vlastné stravovacie zariadenia,
- využívať stravovacie zariadenia iných zamestnávateľov, ktorými môžu byť právnické ako aj fyzické osoby, ktoré však musia mať oprávnenie na poskytovanie stravovacích služieb,
- uzatvoriť zmluvy so sprostredkovateľskými spoločnosťami, ktoré umožňujú zamestnancom stravovať sa vo viacerých stravovacích zariadeniach na základe stravných lístkov resp. stravných poukážok zakúpených od svojho zamestnávateľa.
Príspevok na stravovanie
Zákonník práce upravuje povinnosť zamestnávateľa prispieť na toto stravovanie sumou zodpovedajúcou 55 % hodnoty jedla, najviac však do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách. Podľa súčasne platného Opatrenia MPSV SR č. 176/2019 Z. z., je suma stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5-12 hodín 5,10 €.
Zamestnávateľ je teda povinný prispievať na stravovanie svojich zamestnancov sumou zodpovedajúcou 55 % hodnoty jedla, maximálne však na jedno teplé hlavné jedlo vrátane vhodného nápoja v súčasnosti sumou 2,81 € (5,10 x 55 %). Okrem toho zamestnávateľ poskytuje zamestnancom príspevok na stravovanie podľa zákona o sociálnom fonde.
V prémiovej časti obsahu nájdete:
- Stravovanie zamestnancov v podvojnom účtovníctve
- Účtovanie predaja stravných lístkov ako cenín pri stravovaní zamestnancov v cudzom stravovacom zariadení
- Účtovanie pri stravovaní formou stravovacích poukážok
- Stravovanie zamestnancov v stravovacom zariadení zamestnávateľa
- Poskytnutie príspevku zamestnancom, ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie (§ 152 ods. 6 a ods. 7 Zákonníka práce)
- Stravovanie zamestnancov v jednoduchom účtovníctve
- Praktické príklady
Exkluzívny obsah pre členov klubu
Tu sa nachádza obsah prístupný iba členom Klubu Podnikam.sk. Ziskajte pristup k celému článku a všetky výhody členstva klubu.