Stravovanie živnostníka (szčo)
Formát: e-book, formát A4, pdf verzia
Počet strán: 35
19,90€
Úvod
Uplatňovanie výdavkov na stravovanie do nákladov podnikateľa predstavuje zaujímavý spôsob daňovej optimalizácie, ktorým si môže podnikateľ znížiť základ dane o plnú výšku stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. V e-booku, ktorý sme pre vás pripravili, si vysvetlíme všetky možnosti, ktoré môžete v súvislosti so stravným využiť, a zodpovieme aj na najčastejšie sa opakujúce otázky, ktoré táto problematika prináša. Zároveň si vysvetlíme aj spôsoby účtovania stravných lístkov.
- Úvod
- Stravovanie živnostníka
- Kedy si živnostník môže uplatniť výdavky na stravovanie?
- Kedy si živnostník nemôže uplatniť výdavky na stravovanie?
- Sadzby stravného
- Povinnosti podnikateľa pri uplatnení stravného
- Ako preukazovať výdavky na stravovanie
- Podnikateľ, ktorý uplatňuje preukázateľné výdavky
- Podnikateľ, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky
- Nárok na uplatnenie výdavkov na stravné mimo pracovného týždňa ( sobota -nedeľa – sviatok)
- Najčastejšie chyby pri uplatňovaní výdavkov na stravné
- Zakúpenie stravných poukážok za uplynulé časové obdobie
- Uplatňovanie stravného v prípade súbehu zamestnania a podnikania
- Neschopnosť preukázať počet odpracovaných dní
- Uplatňovanie daňových výdavkov na stravné počas pracovnej cesty
- Uplatňovanie stravného v prípade paušálnych výdavkov
- Vopred nakúpené stravné lístky na dlhšie obdobie
- Stravné lístky verzus pokladničný blok z reštaurácie
- Spôsoby stravovania živnostníka
- Stravovanie v reštauračných zariadeniach bez použitia stravných lístkov
- Stravné lístky (poukážky)
- Stravovanie v závodných a školských jedálňach
- Stravovanie od 1. 3. 2021
- Povinná elektronická forma stravovacej poukážky
- Stravné a tuzemská pracovná cesta
- Stravné a podnikateľ pracujúci časť roka v zahraničí
- Príklad
- Pracovná cesta živnostníka v zahraničí a nárok na stravné
- Od čoho závisí výška stravného
- Stravné a prechod cez viaceré krajiny v rámci kalendárneho dňa
- Príklad
- Stravné poukážky (tzv. gastrolístky)
- Príklad
- Príspevok na stravovanie ako daňový výdavok zamestnávateľa
- Príspevky zo sociálneho fondu
- Najčastejšie otázky súvisiace so stravovaním živnostníka
- Čo je potrebné na nákup stravných lístkov?
- Na aké obdobie je možné si stravné lístky nakúpiť?
- Akú maximálnu sumu si môže dať podnikateľ do nákladov?
- Je aj manipulačný poplatok daňovo uznaný výdavok?
- Môže si podnikateľ uplatniť na jeden pracovný deň viac stravných lístkov?
- Má podnikateľ nárok na stravné lístky, keď pracuje cez víkend?
- Ako zaplatiť za stravné lístky a ako si ich môže podnikateľ prevziať
- Doručenie stravných lístkov
- Ak podnikateľ používa stravné lístky, je potrebné k nim priložiť aj doklad z registračnej pokladnice vydaný v reštaurácii, kde si zakúpil obed?
- Môže živnostník nakupovať stravné lístky aj pre seba na zmluvu, na ktorú nakupuje stravné lístky pre svojich zamestnancov?
- Ak je živnostník aj zamestnancom, má nárok na stravné lístky aj ako SZČO?
- Je možné vrátiť nespotrebované poukážky?
- Môže si živnostník v súbehu so zamestnaním dať do nákladov stravovanie v reštaurácii?
- Účtovanie stravovania
- Stravovanie zamestnancov v podvojnom účtovníctve
- Účtovanie predaja stravných lístkov ako cenín pri stravovaní zamestnancov v cudzom stravovacom zariadení
- Účtovanie pri stravovaní formou stravovacích poukážok
- Účtovanie stravného v jednoduchom účtovníctve
- Ako účtovať stravovacie poukážky?
- Ako účtovať elektronické stravovacie karty?
- Záver
Autori
Podnikam.SK/iSicommerce s.r.o.