Zoznam voľných živností – ubytovacie a stravovacie služby
Odporúčaný zoznam najčastejšie používaných voľných živností, ktoré vypracovalo Ministerstvo vnútra SR.
Záujemca o podnikanie na území Slovenskej republiky môže uviesť aj iné označenie živnosti. Podmienkou však je, aby bola pri takomto postupe dodržaná požiadavka určitosti a zrozumiteľnosti predmetu podnikania, ktorá je rozhodujúcim kritériom pri posudzovaní označenia živnosti v správnom (živnostenskom) konaní.
Zoznam voľných živností – ubytovacie a stravovacie služby
22.1 Ubytovacie služby bez poskytovania pohostinských činností. Poznámka: Na označovanie ubytovacích zariadení do tried (*) sa vzťahuje vyhláška, ktorou sa upravuje kategorizácia ubytovacích zariadení a klasifikačné znaky na ich zaradovanie do tried
- 22.1.1 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností
- 22.1.1.1 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností – hotel garni triedy *, **, ***
- 22.1.1.2 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností – penzión triedy *
- 22.1.1.3 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností – turistická ubytovňa triedy *, **
- 22.1.1.4 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností – chatová osada triedy *, **
- 22.1.1.5 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností – kemping triedy *, **
- 22.1.1.6 Ubytovacie služby v zariadeniach bez prevádzkovania pohostinských činností – ubytovanie v súkromíPoznámka: ubytovanie v súkromí kategória:
- – izba trieda *, **, ***
- – objekt trieda *, **, ***
- – prázdninový byt triedy *, **, ***
- 22.1.2 Ubytovanie vo vysokoškolských internátoch
- 22.1.3 Ubytovanie v domovoch mládeže
22.2 Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciuPoznámka: Živnostenské oprávnenie nezahŕňa možnosť vykonávania pohostinskej činnosti podľa § 38 ods.1 živnostenského zákona.
- 22.2.1 Príprava a predaj na priamu konzumáciu tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál a nápojov
- 22.2.2 Príprava a predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov
- 22.2.3 Príprava a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy
- 22.2.4 Príprava a predaj na priamu konzumáciu jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok
- 22.2.5 Predaj cukrárenských výrobkov na priamu konzumáciu
- 22.2.6 Predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace v roku
- 22.2.7 Pečenie mrazených pekárenských polotovarov (fornetti)
22.3 Prevádzkovanie výdajne stravy. Poznámka: V spojitosti s dovozom vyrobených jedál v prepravných gastronádobách a termoportoch z iných prevádzok.
22.4 Výroba hotových jedál a polotovarov priemyselným spôsobom (konzervovanie). Poznámka: Súčasťou živnostenského oprávnenia nie je výroba hotových jedál a polotovarov priemyselným spôsobom pre výdajne.
22.5 Poskytovanie obslužných služieb pri kultúrnych a iných spoločenských podujatiach
22.6 Ubytovacie služby s poskytovaním prípravy a predaja jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok