Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Predaj domácich produktov -podmienky predaja koláčov a pekárenských výrobkov

Podmienky predaja domácich koláčov
Podmienky predaja domácich koláčov
8. marca 2018 Autor Silvia HanováZdroj podnikam.sk Tlačiť

Na predaj domácich produktov, napríklad v kaviarni alebo cukrárni je nevyhnutné splnenie určitých podmienok. Aké hygienické požiadavky je potrebné splniť v prípade, že v takejto kamennej prevádzke budú pripravované alebo dokončované výrobky rýchleho občerstvenia? Rozhodli sme sa tému priblížiť aspoň v základných krokoch.

Krok č. 1:

Jedným z prvých krokov, ktorý je potrebné urobiť, je prijať rozhodnutie o vytvorení životnosti alebo založenie obchodnej spoločnosti, prostredníctvom ktorej bude prevádzkované konkrétne podnikanie. O tom, ktorá z foriem je v danom prípade výhodnejšia, rozhoduje množstvo rôznych faktorov, ktoré je potrebné dôkladne vyhodnotiť. Pre komplexnosť tejto témy sa jej však nebudeme venovať v aktuálnom článku. Samotné prevádzkovanie kaviarne alebo cukrárne je v zmysle zákona č. 455/1991 Zb. Živnostenský zákon (ďalej len ako „živnostenský zákon“) voľnou životnosťou.

Podnikateľovi alebo budúcemu podnikateľovi preto stačí len jej ohlásenie na miestne príslušnom okresnom úrade, odbore živnostenského podnikania v postavené jednotného kontaktného miesta (JKM), a to podľa miesta bydlisko fyzickej alebo sídla právnickej osoby, alebo podľa adresy miesta činnosti podniku zahraničnej osoby alebo miesta činnosti organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby na základe ohlásenia živnosti (ďalej len ako „živnostenský úrad“). Za splnenia zákonom stanovených podmienok možno takéto ohlásenie v súčasnosti urobiť aj elektronicky.

Krok č. 2:

Predaj pekárenských a cukrárenských výrobkov je tiež voľnou živnosťou. V praxi to znamená, že na prevádzkovanie tohto druhu podnikania tiež postačuje podnikateľovi alebo budúcemu podnikateľovi ohlásenie živnosti okresnému úradu, odboru živnostenského podnikania. Iné je to však v prípade výroby pekárenských a cukrárenských výrobkov. Táto činnosť je v zmysle živnostenského zákona remeselnou živnosťou.

Pre získanie tejto živnosti tak musí záujemca o podnikanie získať osvedčenie o živnostenskom oprávnení, ktoré vydáva živnostenský úrad. Pre získanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení musí žiadateľ splniť všeobecné a osobitné podmienky prevádzkovania živnosti a uhradiť správny poplatok vo výške 15 € a 7,5 € v prípade elektronického ohlásenia živnosti za každú jednu remeselnú živnosť.

Všeobecné podmienky prevádzkovania remeselnej živosti sú nasledovné:

  • dosiahnutie veku 18 rokov,
  • spôsobilosť na právne úkony,
  • bezúhonnosť, ktorá sa preukazuje predložením výpisu registra z trestov nie starších ako 3 mesiace.

Osobitnou podmienkou prevádzkovania remeselnej živnosti je preukázanie odbornej spôsobilosti získanej vyučením v odbore. V praxi ide najčastejšie o predloženie výučného listu v odbore pekár alebo cukrár. Túto podmienku musí spĺňať buď samotný podnikateľ – fyzická osoba a v prípade právnickej osoby jej štatutárny orgán. Ak túto podmienku nespĺňa, zákon umožňuje podnikateľovi ustanoviť tzv. zodpovedného zástupcu, prostredníctvom ktorého bude podnikateľ zabezpečovať odborné vykonávanie činností počas prevádzkovania živnosti.

Krok č. 3:

Pri prevádzkovaní remeselnej živnosti výroby pekárenských a cukrárenských výrobkov je potrebné zriadiť prevádzkareň. Ide o samostatne vyčlenený priestor, ktorý môže byť napríklad v rámci rodinného domu, kaviarne alebo cukrárne. Musí to však byť priestor, ktorý je úplne oddelený od prípadne fajčiarskej časti. Prevádzkovateľ zároveň s tým musí spĺňať aj ďalšie zákonom ustanovené podmienky v závislosti o konkrétnej podnikateľskej činnosti.

V tomto kroku je ďalej potrebné pripraviť návrh prevádzkového poriadku a príslušnej dokumentácie HACC. Je to skratka pochádzajúca z anglického Hazard Analysis Critical Controls Points, čo v preklade znamená Analýza nebezpečenstva narušenia zdravotnej alebo hygienickej nezávadnosti potravín, identifikácia kritických bodov a preventívne zaistenie kontroly týchto bodov. Zároveň s tým je potrebné požiadať miestne príslušný úrad verejného zdravotníctva o vydanie hygienického posudku. V prípade zriadenia prevádzkarne v priestoroch rodinného domu, je potrebné tento priestor vyčleniť z bytového fondu. Táto žiadosť sa podáva na miestne príslušnom stavebnom úrade.

Zhrnutie

V prípade prípravy a dokončovania pripravených pokrmov v priestoroch prevádzkarne, ktorou je kaviareň alebo cukráreň, je potrebné splniť aj požiadavky ustanovené v zákone č. 355 / 2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V zmysle tohto zákona sú kaviareň aj cukráreň zariadením spoločného stravovania. Pravidlá a povinnosti prevádzkovateľov týchto zariadení však upravujú aj ďalšie právne predpisy ako je zákon č. 377/2004 o ochrane nefajčiarov a vyhláška číslo 533/2007 Ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

V tejto vyhláške sú podrobne ustanovené požiadavky na sklad potravín, povinnosti prevádzkovateľov pri uchovávaní potravín, presné informácie o teplotách pre hotové a rozpracované jedlá, priestorové usporiadanie, spracovávanie pokrmov. K samotnej vyhláške patria dve prílohy, ktoré sa venujú požiadavkám na členenie prevádzok v zariadení spoločného stravovania a podmienky uchovávanie polotovarov, rozpracovaných pokrmov a hotových pokrmov.

Odporúčané ebooky

K téme

Témy

Prémiový obsahživnosť

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako založiť živnosť

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

október

27oct8:30Dovolenka, priemerný zárobok na pracovnoprávne účely a jeho použitie v mzdovom účtovníctve8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody

27oct8:30Dovolenka, priemerný zárobok na pracovnoprávne účely a jeho použitie v mzdovom účtovníctve8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody

27oct8:30Dovolenka, priemerný zárobok na pracovnoprávne účely a jeho použitie v mzdovom účtovníctve8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
X