- Podnikam.sk
- Články
- Relax
- Jedli ste už najlepší hamburger na svete? Vyskúšajte týchto 7 naj z celého sveta
Jedli ste už najlepší hamburger na svete? Vyskúšajte týchto 7 naj z celého sveta
Hamburger už dávno nie je len národným jedlom Američanov. Jeho vplyv sa dostal do celého sveta aj vďaka reťazcom typu McDonaldˊs. Či už ho človek miluje so syrom alebo bez, plnený všetkým možným alebo len v základnej, „čistej“ podobe, jedna vec je istá – hovädzie mäso v tvare kruhu je jeho základnou poznávacou zložkou.
Hamburger je taký populárny, že ho má v menu množstvo reštaurácií aj mimo hraníc USA. (Napokon, podobne to funguje aj naopak – v amerických stravovacích zariadeniach sa zase nájde množstvo typicky zahraničných špecialít.)
Zatiaľ čo niektoré neamerické reštaurácie zostali verné americkému štýlu hamburgerov, iné si túto stravovaciu „klasiku“ trochu pozmenili a prispôsobili azda aj lokálnym podmienkam. Vydajte sa na cestu okolo sveta a ochutnajte hádam to najzaujímavejšie, čo sa dá medzi burgermi nájsť.
Taqueria dos Parados: Monterrey, Mexiko
Tento burger, podávaný v stravovacom zariadení bufetového typu (pri jedle tam ľudia stoja), je famózny. Mleté hovädzie je grilované na žeravých uhlíkoch a servírované v mexickom štýle, doplnené čerstvým pečivom so štipľavou, po domácky vyrobenou salsou, slaninou, syrom a šunkou. Výsledkom je bohatá a delikátna „zmes“, ktorá sa určite minimálne vyrovná tradičnému americkému burgeru.
Foie Gras Burger: Au Pied de Cochon, Montreal
Ak má človek chuť na svojím spôsobom dekadentné pokrmy, musí sa vydať do Kanady. Jednou z najpopulárnejších položiek v menu je PDC Burger: srnčie mäso podávané s foie gras (paštéta z husacej pečene), ale takisto s portským a v červenom víne luhovanou majonézou, balzamikom a marinovanou cibuľou, servírované na bielej žemli. Je to explózia chutí, ktorá sa nepodobá ničomu inému.
Mapetla: Joʼburger v Dubline
Keď si raz budete robiť prieskum o hoteloch v Dubline, možno budete chcieť nájsť miesto blízko stravovacieho zariadenia Joʼburger, populárneho burger podniku. Toto miesto je zábavné (zariadené je v štýle 70. rokov), ale jeho hlavnými hviezdami sú burgery vyrábané z organického hovädzieho mäsa, jahňaciny alebo ryby. Ak si napríklad objednáte Mapetlu, dostanete mäso servírované so šalátom z červenej repy. Ak zvolíte Zondi, dostanete burger doplnený o čili, majonézu so zeleným kari a koriander.
„The Fresco Burger:“ Jacobyʼs Burger v Haebangchon, Soul
Fresco Burger nie je priemerným burgerom – je omnoho viac, pretože je omnoho vyšší. Je takmer nemožné „zakúsiť“ všetko v jednom zahryznutí. Ak sa to však človeku predsa podarí, spoja sa mu v ústach chute hovädzieho mletého, mozzarelly, slaniny, paradajkovej omáčky a cibuľových krúžkov.
Burgermeester: Amsterdam
Čo robí tieto čerstvé, prírodné burgre nezvyčajnými, je ich veľkosť. Sú obrovské, pričom viaceré z nich by bez problémov stravníkovi postačili, keby boli servírované ako samostatné jedlo bez žemle a oblohy. De Burgermeester nie je nijako zložitý, napriek tomu si môžete vybrať medzi hovädzou, jahňacou, rybacou alebo falafelovou mäsovou „plackou“, aby ste uspokojili svoje aktuálne túžby.
Honest Burgers: Londýn
V Londýne sa rozrastajúci reťazec Honest Burgers ponúka jednoduché, čerstvé a delikátne burgre. Vyrábané z kuraciny alebo staršej hovädziny (organický veggie burger je tiež v ponuke), Honest Burgers (v preklade niečo ako poctivé burgre) sú servírované v domácich žemliach so šalátom, paradajkami a syrom a podávané s domácimi hranolčekmi ochutenými rozmarínom. Pre Londýnčanov je toto obľúbené miesto, preto môže byť ťažké dostať sa v reštaurácii k voľnému stolu.
Ramly Burger: Singapur
V Singapure nie je ťažké nájsť tradičné americké burgre. Ak však chce človek okúsiť niečo o trochu netradičnejšie/neštandardnejšie, mal by siahnuť po verzii nazývanej Ramly Burger, ktorú ponúkajú pouliční predajcovia neďaleko autobusových staníc či iných miest s hustou „ľudskou premávkou“. Táto tradičná malajská špecialita sa skladá z mäsovej „placky“ poliatej čili omáčkou, majonézou a vajcom.