Guinness po 256 rokoch mení svoju receptúru, aby sa stal „vegan friendly“
Najslávnejšia írska značka piva – Guinness – po 256 rokoch mení receptúru, aby sa produkt, ktorý označuje, stal vegánskym. Veľa milovníkov tohto tmavého moku bude asi prekvapených, že doteraz tomu tak nebolo.
Počas varenia piva pri jednej časti filtrovania používal Guinness želatínu, rôsol z rybacích mechúrov. Táto surovina sa používa napríklad aj vo vinárstve alebo v cukrárstve, obsahuje ho trebárs aj ovocné želé.
Preto sa Guinness a jeho vlastník, spoločnosť Diageo, rozhodli, že žiadne „mäsové chute“ už od budúceho roka v ich pive nebudú – jedine chmeľ, jačmeň, kvas a voda. Vylepšia tiež systém filtrovania, aby sa pivo z pivovaru v Dubline (St James´s Gate) mohlo stať vegánskym.
Hovorca Diageo povedal, že spoločnosť sa po alternatíve želatíny obzerá už nejaký ten čas.
Naši pivovarníci a naše inžinierske tímy zo St James´s Gate bez prestania pracujú na zlepšovaní technologických postupov a zaisťovaní kvality remesla varenia piva počas celých tých 256 rokov.
Želatína sa síce v pivovarníckom remesle v rámci filtrovania široko používala desiatky rokov, ale keďže Guinness chce vychádzať v ústrety všetkým zákazníkom (aj vegetariánom a vegánom), rozhodol sa pre zmenu.
Spoločnosť je s ohľadom na uvedené nadšená, že sa jej podarilo identifikovať možnosti nového procesu filtrácie, pri ktorom môžu želatínu vynechať.
Guinness plánuje byť vegánskou značkou už koncom budúceho roka. Ak však pijete pivo tejto značky z austrálskeho pivovaru (pivo sa tam varí pod licenciou Lion), môžete byť pokojní. Tam totiž želatínu pri filtrácii nepoužívajú.