Najlepšia whisky pre rok 2016 je z tejto krajiny
Ak patríte medzi priaznivcov zlatistého destilátu, asi viete, že žiadny z výrokov Jima Murraya na tému whisky nezostane bez povšimnutia. Zasvätil jej totiž celý život, takže jeho slávny almanach Jim Murray’s Whisky Bible, ktorý vydáva od roku 2003, je niečo ako michelinský katalóg medzi majiteľmi reštaurácií.
Ten pritom ako najlepšiu voľbu pre budúci rok označil kanadskú Crown Royal Northern Harvest Rye. Za 0,75 litra zaplatíte niečo okolo 50 dolárov, čo určite nie je veľa, ak si uvedomíte, v akej prestížnej spoločnosti sa týmto výberom ocitla.
Jej víťazstvo vo Whisky Bible ako tvrdí web www. thinkingdrinkers.com by nemalo byť prekvapením „kvôli jej nezameniteľnej hladkosti, ktorú k dokonalosti roky doťahovali najväčší znalci na výrobu kanadskej whisky“. V krajine javorového listu sa totiž obilný destilát páli už od 19. storočia.
Väčším prekvapením môže byť fakt, že medzi najlepšie sa už druhýkrát za sebou neprebojovala žiadna škótska značka. Nedostalo sa dokonca ani na veľkých hráčov, ako sú Islay alebo Speyside. Na prvý pohľad to síce vyzerá ako úpadok kvality škótskych firiem, proti tomuto tvrdeniu sa ale hlasito ozývajú námietky, a to nielen zo Škótska.
Almanach Jimma Murraye, ktorý má na celé odvetvie nepochybný vplyv, má však svoje nedostatky. Päťdesiatročný novinár z anglického Surrey síce profesionálne píše o whisky už viac ako dvadsať rokov a vyhral veľa ocenení za svoj originálny prístup i schopnosť priblížiť „nápoj smotánky“ obyčajným smrteľníkom, ale i on sám je iba človek.
Sean Lind, špecialista na whisky pripomína, že Whisky Bible je Murrayova vlastná iniciatíva. Nebola ustanovená žiadnou oficiálnou organizáciou, nikto nestráži a ani nemôže vymáhať, či dodržuje pravidlá, ktoré si sama stanovila, a hlavne – Murray všetky whisky ochutnáva a hodnotí sám. S nikým sa neradí, nemá odbornú komisiu a spolieha sa len na svoj úsudok. „…ten je síce výborný,“ uznáva Lind, „ale stále je to úsudok len jediného človeka, takže pri najlepšej vôli nemôže byť objektívny. Whisky totiž chutí každému celkom inak.“