Netradičné jedlá na grile, ktoré vás možno prekvapia
Otvoriť si v dnešnej dobe reštauráciu je tak trochu risk. Ponúk je na trhu veľa a pokiaľ nezaujmete niečím novým, veľmi rýchlo môžete skrachovať. Pokiaľ sa ale k takémuto kroku odhodláte a chcete vyčnievať, vyskúšajte napríklad nie práve tradičné grilované pokrmy.
Keď sa človek rozhodne pre niečo grilované, väčšinou očakáva nielen výbornú chuť, ale možno aj čosi navyše, nejakú pridanú hodnotu
Väčšina ľudí zbožňuje grilované jedlo. Predsa len je zdravšie ako vyprážané a chutí prinajmenšom rovnako dobre. Keď sa ale už človek rozhodne pre niečo grilované, očakáva nielen výbornú chuť, ale možno aj čosi navyše, nejakú pridanú hodnotu. Práve tú možno zabezpečiť napríklad aj vďaka nasledujúcim tipom.
Tie môžete mimochodom využiť aj vtedy, keď sa nechystáte podnikať v gastronómii, ale len stráviť príjemné chvíle pri príležitosti letnej záhradnej grilovačky.
1. avokádo
Grilované kuracie krídelká/stehienka či rebierka pozná asi každý. Vyskúšali ste už ale niekedy ugrilovať avokádo? Je to veľmi jednoduché.. Avokádo prekrojte na polovicu po dĺžke, odstráňte kôstku a pokropte ho olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na pár minút dajte túto chuťovku na gril a nechajte ju tam, kým nebudú stopy od grilu viditeľné. Osoľte, okoreňte, prípadne vyplňte stred salsou a nadrobeným feta syrom a môžete veselo konzumovať.
2. pizza
Áno, aj pizza sa dá ugrilovať a výsledok stojí za to. Trik je v tom, že treba ustrážiť teplotu a cesto (najmä okraje) priveľmi nepripiecť. Keď máte jednu stranu rovnomerne opečenú, budúcu pizzu otočte a obložte. Čo si dáte navrch, je už len a len na vašej fantázii.
3. broskyne
Broskyne prekrojte na polovice a odkôstkujte. Pokvapkajte ich balzamikovým octom zmiešaným s javorovým sirupom alebo medom a máte dezert vašich letných snov. Najlepšie chutí, samozrejme, so zmrzlinou.
4. anjelský koláč
Koláčiky z krehkého cesta sú tiež vynikajúcou grilovanou pochúťkou. Klasický dezert sa dá rýchlo premeniť na niečo celkom iné a nové. Kúsky koláča stačí dať na pár minút na gril a po opečení podávať so zmrzlinou a jahodami.
5. sušienky
Väčšina ľudí „cookiesky“ pečie v trúbe, vy to skúste na grile. Nastavte svoj gril na približne 180 stupňov, ak to je možné, položte panvičku na grilovaciu mriežku a prikryte ju koláčovým plechom (tak zabezpečíte rovnomernú cirkuláciu teplého vzduchu). Koláčiky na grile nenechávajte dlhšie ako 20 minút. Keď získajú zlatohnedú farbu, sú hotové.
6. francúzsky toast
Rozmiešajte si vajcia, mlieko, vanilku, med a soľ a do zmesi namáčajte nakrájané sladké pečivo, napríklad nejaký koláčik či vianočku. Kúsky grilujte pár minút na priamom ohni a otáčajte ich pritom, keď vyzerajú chrumkavo. Na ďalších päť až desať minút ich presuňte na okraj grilu, aby „došli“.
7. červený melón
Šalát môžete vylepšiť napríklad saturejkou a grilovaným melónom. Nakrájané kúsky melóna potrite balzamikovým octom a trochou olivového oleja pred uložením na gril. Ugrilujte ho z oboch strán, otočte, keď vidno stopy po rošte.
8. banány
Zoberte neošúpaný banán a narežte ho od vrchu po spodok (dávajte pritom pozor, aby ste banán neprekrojili naprieč). Naplňte ho marshmallows, arašidovým maslom či čokoládovými kúskami. Zabaľte takto pripravený banán do alobalu a opekajte ho asi 10 minút, kým šupka nesčernie. Dobrú chuť!