
- Podnikam.sk
- Články
- Účtovníctvo
- Ako účtovať
- Jednoduché účtovníctvo
- Ako účtovať stravné v podvojnom účtovníctve v roku 2025?
Ako účtovať stravné v podvojnom účtovníctve v roku 2025?

V dnešnom článku sa pozrieme na možnosti účtovania stravného v podvojnom účtovníctve, či už ide o poukážky, alebo o príspevok na stravovanie.
Sumy stravného od 1.1.2025
Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy, a to priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Zamestnávatelia na plnenie tejto povinnosti môžu využívať
- svoje vlastné stravovacie zariadenia
- stravovacie zariadenia iných zamestnávateľov, alebo
- môžu zabezpečiť stravovanie prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby.
Ak zamestnávateľ nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, je povinný od 1.3.2021 umožniť zamestnancom výber medzi zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou:
- stravovacej poukážky, alebo
- poskytnutím finančného príspevku na stravovanie.
Výška príspevku na stravovanie musí zodpovedať minimálne 55 % ceny jedla a maximálne 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách, čo predstavuje:
- od 1.9.2024 maximálny príspevok v sume 4,57 eura (t. j. 55 % zo sumy 8,30 eura).
- od 1. 4. 2025 sa zvyšuje na 4,84 eura (t. j. 55 % zo sumy 8,80 eura).
Ak zamestnávateľ zabezpečí pre svojich zamestnancov stravovanie formou stravovacích poukážok, hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 a 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách, teda hodnota stravovacej poukážky musí byť od 1.9.2024 minimálne 6,23 eura a od 1.4.2025 minimálne 6,60 eura.
Ak zamestnávateľ pri pracovnej zmene, ktorá trvá viac ako 11 hodín, poskytne zamestnancom ďalšie teplé hlavné jedlo, potom je povinný prispievať aj na toto jedlo.
Nad rámec príspevkov zamestnávateľa podľa Zákonníka práce môže prispievať zamestnávateľ na stravu zamestnancov aj zo sociálneho fondu, ktorého použitie upravuje zákon o sociálnom fonde. Výška príspevku zo sociálneho fondu nie je limitovaná, táto sa dohodne v kolektívnej zmluve a ak nie je uzavretá, o výške príspevku na stravovanie zo sociálneho fondu rozhodne zamestnávateľ. Ak zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu, samotné vyplatenie príspevku zo sociálneho fondu na stravovanie zamestnancov nie je výdavkom zamestnávateľa, uvádza vo svojom usmernení finančná správa.
Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie podľa § 152 ods. 6 Zákonníka práce v týchto prípadoch:
- ak povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku, alebo
- ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, alebo
- ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, alebo
- ak ide o zamestnanca pri výkone domáckej práce alebo telepráce, ak mu nezabezpečí stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, alebo ak by stravovanie takéhoto zamestnanca bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.
V prémiovej časti obsahu nájdete
- Účtovanie stravovacích poukážok vo papierovej forme
- Účtovanie stravovacích poukážok v elektronickej forme
- Účtovanie finančného príspevku na stravovanie
- Praktické príklady
Príklad na stravné lístky pre zamestnancov
Spoločnosť pre svojich zamestnancov nakupuje stravné lístky v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa. Hodnota stravy je 5,90 eur. Akú sumu príspevku si môže účtovať do daňových nákladov?
Exkluzívny obsah pre členov klubu
Tu sa nachádza obsah prístupný iba členom Klubu Podnikam.sk. Ziskajte pristup k celému článku a všetky výhody členstva klubu.
Na účtovníctvo som sa zameriavala už na strednej a vysokej škole. Počas odbornej praxe som pracovala pod vedením audítora, pôsobila som v účtovných firmách a neskôr ako hlavná účtovníčka pre medzinárodnú spoločnosť, a tiež ako metodička účtovného oddelenia. Aktuálne sa venujem súkromnej praxi, vedeniu účtovníctva a účtovnému poradenstvu v rámci môjho portálu www.uctovneporadenstvo.org. Taktiež mám osvedčenie v slovenskej certifikácii účtovníkov. Vo voľnom čase tvorím, venujem sa najmä maľovaniu - vydala som aj darčekovú knihu s maľbami a postrehmi o živote.