- Podnikam.sk
- Články
- Ako začať podnikať
- Zoznam voľných živností – potravinársky priemysel a tabakové výrobky
Zoznam voľných živností – potravinársky priemysel a tabakové výrobky
Odporúčaný zoznam najčastejšie používaných voľných živností, ktoré vypracovalo Ministerstvo vnútra SR.
Záujemca o podnikanie na území Slovenskej republiky môže uviesť aj iné označenie živnosti. Podmienkou však je, aby bola pri takomto postupe dodržaná požiadavka určitosti a zrozumiteľnosti predmetu podnikania, ktorá je rozhodujúcim kritériom pri posudzovaní označenia živnosti v správnom (živnostenskom) konaní.
Zoznam voľných živností – potravinársky priemysel a tabakové výrobky
5.1 Údenárska výroba
- 5.1.1 Údenie mäsových a hydinových výrobkov, syrových výrobkov, rybacích výrobkov
5.2 Spracovanie a konzervovanie, zemiakov, ovocia a zeleniny
- 5.2.1 Spracovanie a konzervovanie zemiakov: zemiaky mrazené a hlbokomrazené – hranolky, zemiaky konzervované – výrobky z varených a predvarených zemiakov, upravené zemiaky – dehydratované, zemiaková kaša, stabilizované
- 5.2.1.1 Výroba zemiakových lupienkov
- 5.2.1.2 Výroba zemiakovej múky, krupice, vločiek, granúl
- 5.2.1.3 Výroba zemiakového škrobu
- 5.2.2 Spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny
- 5.2.2.1 Výroba ovocných a zeleninových štiav
- 5.2.2.2 Konzervovanie ovocia, zeleniny
- 5.2.2.3 Výroba džemov, marmelád, lekvárov, výživ, stolového želé, pretlakov, kečupov
- 5.2.2.4 Výroba koncentrátov z ovocia a zeleniny, sirupov
- 5.2.2.5 Výroba ovocných a zeleninových džúsov, muštov
- 5.2.2.6 Praženie orechov, solené mandle
- 5.2.2.7 Výroba orechových nátierok
- 5.2.2.8 Sušenie ovocia, zeleniny a húb
- 5.2.2.9 Mrazenie ovocia a zeleniny
- 5.2.2.10 Výroba múky zo sušenej strukovinovej zeleniny
- 5.2.2.11 Výroba krupice zo sušenej zeleniny
- 5.2.2.12 Výroba produktov zo sóje
5.3 Výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov
5.4 Výroba mlynských výrobkov
- 5.4.0.1 Výroba múky, otrúb, krupice, vločiek z pšenice, raže, ovsa, kukurice a cereálnych obilnín
- 5.4.0.2 Výroba výrobkov z pufovaných zŕn obilia, z praženého a transformovaného obilia – „corn flakes“, predvarené obilniny
- 5.4.0.3 Výroba bezvaječných cestovín
- 5.4.0.4 Výroba oblátok, müsli a kukuričných lupienkov
- 5.4.0.5 Výroba popcornu
- 5.4.0.6 Výroba škrobu a škrobových výrobkov – z ryže, kukurice, pšenice, manioku
- 5.4.0.7 Výroba glukózy
- 5.4.0.8 Výroba gluténu
5.5 Výroba a spracovanie cukru: výroba cukru nerafinovaného repného, trstinového, rafinovaného trstinového, repného cukru, bieleho, hnedého cukru, kryštálového, kockového, práškového, homoľového
- 5.5.0.1 Výroba cukrového sirupu
- 5.5.0.2 Výroba melasy
- 5.5.0.3 Výroba cukrovej vaty
5.6 Výroba kakaa a výrobkov z kakaa
- 5.6.0.1 Výroba kakaového masla, tuku, prášku a sladidiel
- 5.6.0.2 Výroba čokolády
5.7 Výroba chuťových prísad a korenín
- 5.7.0.1 Výroba omáčok, miešaných korenistých zmesí, prípravkov na polievky, bujónov, pekárenských kvasníc, kypriacich práškov, hotových práškov do pečiva, horčicovej
- múčky, hotových horčíc, korenín upravených na použitie (čierne korenie, vanilka, škorica klinčeky
- 5.7.0.2 Spracovanie soli do akostných potravín, jódovanej soli
- 5.7.0.3 Výroba koreniacej zmesi – polievkové korenie (tekuté a sypké)
- 5.7.0.4 Výroba octu
5.8 Spracovanie a úprava čaju a kávy
5.9 Spracovanie prírodného medu
- 5.9.0.1 Spracovanie včelieho vosku
- 5.9.0.2 Výroba medoviny (s obsahom alkoholu do 15%)
5.10 Výroba nápojov
- 5.10.1 Výroba nealkoholických nápojov
- 5.10.1.1 Výroba ovocných a zeleninových nealkoholických nápojov, sýtených, nesýtených
- 5.10.1.2 Výroba minerálnych nápojov ich úprava a stáčanie
- 5.10.1.3 Výroba čajových nápojov
- 5.10.1.4 Plnenie prírodných a minerálnych vôd z prameňov a studní
- 5.10.2 Výroba vína (s obsahom alkoholu do 15 %)
- 5.10.2.1 Výroba hroznového vína
- 5.10.2.2 Výroba jablčného a ovocného vína
- 5.10.2.3 Výroba nedestilovaných kvasených nápojov (vermútu a podobných nápojov) výroba a miešanie mliečnych kŕmnych zmesí pre domáce a hospodárske zvieratá,
- výroba krmív pre hospodárske zvieratá, mačky, psov, vtáctvo, rybičky…
5.11 Výroba kŕmnych zmesí