Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Inflácia vás oberá o peniaze – ako peniaze zhodnotiť a sporiť?

Inflaciad.jpg
Foto: Prosight
15. mája 2024 Autor Informačný servis Tlačiť

Inflácia je strašiakom, o ktorom sa v médiách hovorí denne. Dvíha ceny potravín, znižuje hodnotu peňazí na bankových účtoch a negatívne vplýva na kvalitu života. Len malá skupina ľudí dokáže definovať, čo vlastne inflácia je a prečo má negatívny dopad na každého z nás. Otázkou je tiež, ako proti nej bojovať a postarať sa o to, aby sa vaše peniaze zhodnocovali. Všetky uvedené otázky vám zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Čo je inflácia a ako vplýva na bežný život

Inflácia je nárast cien tovarov a služieb v ekonomike v priebehu času. Zjednodušene povedané – za rovnaké peniaze si dnes kúpite menej ako včera. To znamená, že hodnota peňazí klesá. Z ekonomického hľadiska existuje veľa typov inflácie, ale bežný človek sa najčastejšie stretá s výrazom spotrebiteľská inflácia. Meria priemerné ceny v košíku tovaru a služieb, ktoré denne kupujete. V minulom roku dosiahla miera inflácie na Slovensku až 10,5%. Jej hlavnou príčinou je vojna na Ukrajine, ktorá narušila dodávateľské reťazce.

Ako vplýva inflácia na bežný život? Prvým ukazovateľom inflácie je znížená kúpna sila obyvateľstva. Jej vplyv je badateľný aj v podnikateľskej sfére, kedy sa znižuje celková spotreba a investície veľkých spoločností. Inflácia sa prejavuje tiež na vašich bankových účtoch, znižuje totiž hodnotu úspor. Ako bojovať proti tomu, aby ste každý deň peniaze nestrácali, ale ich zhodnocovali?

Infografiky_inflacia_2024.04_a.png
Foto: Prosight

Možnosti investovania a sporenia

Najväčšou chybou je nechávať peniaze voľne stáť na bežných účtoch. V súčasnosti sa neoplatia ani termínované vklady, ktoré v minulosti zažívali boom. Dnes je ich úročenie veľmi nízke a nedosahuje ani mieru inflácie. Znamená to, že aj na termínovaných účtoch sa hodnota peňazí znižuje. Finanční poradcovia a experti odporúčajú peniaze investovať. Pre väčšinu klientov je najvýhodnejším riešením pravidelné investovanie do podielových fondov alebo ETF fondov.

Investovanie do podielových fondov

Už roky sú veľmi obľúbenou možnosťou investovania podielové fondy. Vkladom do podielových fondov môžete investovať do rôznych aktív – akcií, dlhopisov, komodít či peňažných trhov. Investovanie prebieha formou nákupu podielových listov fondu. Fondy spravujú správcovské spoločnosti, ktoré investujú majetok fondov podľa vopred stanovených pravidiel a na základe analýz a rozhodnutia manažérov fondu. To znamená, že sú spravované aktívne.

Akciové fondy investujú do akcií a sú vhodné na dlhodobé investovanie. Dlhopisové fondy sú investíciou do pôžičiek poskytnutých vládam alebo spoločnostiam. Ide o menej rizikové fondy ako akciové, ale ich výnosy sú nižšie, preto sú vhodné na kratšie investovanie. Zmiešané fondy sú strednou cestou, kedy pre investorov predstavujú vyvážený pomer rizika i výnosu. Veľmi nízke riziko, ale i výnos, ponúkajú peňažné fondy, ktoré investujú do vkladových certifikátov a štátnych poukážok. Tieto sú vhodné pri dobe investovania do 1 roka.

„Podielové fondy umožňujú širokú diverzifikáciu finančného portfólia, čo znižuje riziko investície. Avšak nevýhodou klasických podielových fondov je ich aktívna správa, ktorá znižuje výnos kvôli vyšším nákladom za správu fondov oproti ETF fondom. Ďalšou nevýhodou, podobne ako pri bankových produktoch, je aj nutnosť zaplatiť daň z dosiahnutých výnosov pri budúcom vyplatení nasporenej sumy,“ hovorí Stanislav Oravec expert na investície v Prosight Slovensko.

Infografiky_inflacia_2024.04_b.png
Foto: Prosight

Investovanie do ETF fondov

ETF fondy (z anglického Exchange Traded Funds) sú podielové fondy obchodované na burze. Je pre nich typické pasívne spravovanie majetku klientov vo fonde. To znamená, že kopírujú vývoj vybraného indexu akcií, komodít alebo dlhopisov, aby napodobnili ich výkonnosť. Ich výhoda nespočíva len v zhodnocovaní investícií, ale tiež v nižších poplatkoch ako pri iných typoch investovania. Poplatky sa odvíjajú od nákladov na prevádzku, ktoré sú pri ETF oveľa nižšie, keďže sú spravované pasívne. To znamená, že nie je potrebný tak široký tím manažérov fondu. Vysoké zhodnocovanie ETF fondov je výsledkom aj diverzifikácie majetku fondov, ktorý tvoria stovky až tisícky rôznych aktív (akcie, dlhopisy…), a tým znižujú riziko straty.

Investícia do ETF fondov dáva možnosť výberu z viacerých fondov. „Pri výbere ETF fondu je dôležité zvážiť vaše investičné ciele, toleranciu voči riziku a časový horizont. Akciové ETF investujú do spoločností s rôznymi sférami obchodovania, môžete si vybrať technológie, zdravotníctvo či sledovať vývoj konkrétneho trhu (napr. USA, Európa, Ázia…). Pri dlhopisových ETF ide o menej rizikové investovanie s nižšími výnosmi. Zaujímavou možnosťou sú komoditné fondy investujúce do ropy, zlata, striebra i poľnohospodárskych plodín. Okrem toho sa dá investovať do menových a iných ETF fondov,“ konštatuje Stanislav Oravec.

Po vklade peňazí do ETF fondov vy ako investor presne viete, do čoho boli vaše peniaze vložené. Táto transparentnosť spolu s flexibilitou nákupu a predaja je veľmi lákavá pre široký okruh ľudí. V spolupráci s finančným poradcom si vyberiete fondy alebo investičné stratégie, ktoré najviac vyhovujú vašim cieľom z hľadiska zhodnotenia i rizika.

Investícia do ETF fondov je kvôli inflácii najlepšou voľbou, ako ochrániť úspory a zároveň ich nechať rásť. Veľkou výhodou platnou na Slovensku a v niektorých iných krajinách je tiež daňové zvýhodnenie dlhodobého investovania do ETF fondov, čo znamená výraznú úsporu pre klientov,“ dopĺňa expert na investície.

Využite možnosť pravidelného investovania

Jednou z výhod ETF a podielových fondov je možnosť pravidelného investovania. Samozrejme, že investovanie je možné aj jednorazovo, ale pravidelné vklady nezaťažia vašu peňaženku a nenápadne vám počas rokov zhodnotia vaše úspory. Pravidelným investovaním rozložíte nákup investícií do rôznych cenových hladín. Vďaka časovému horizontu nakupujete podiely za rôzne ceny, čím dlhodobo vytvárate vyšší priemerný výnos. Konzistentný rast vášho investičného portfólia je možnosťou financovania budúceho bývania, predčasného splatenia hypotéky, sporenia na dôchodok alebo budovania finančnej rezervy.

Informačný servis

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

infláciainvestovaniePRsporenie

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Správy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

október

24oct8:30Self manažment8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Riadenie ľudských zdrojov

24oct8:30Self manažment8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Riadenie ľudských zdrojov

25oct8:30Zaistenie súladu so zákonom o kybernetickej bezpečnosti (vrátane novely v kontexte Smernice NIS 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X