Musí mať reštaurácia WC?
Zariadenia spoločného stravovania poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, školách, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením, v zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov a na zotavovacích a iných hromadných podujatiach. Stravovacie služby možno poskytovať len v zariadeniach, ktoré spĺňajú požiadavky na stavebno-technické riešenie, priestorové vybavenie, vnútorné členenie a na prevádzku. Aký musí byť počet WC v reštaurácii a čo označenie toaliet?
Reštaurácie a WC
Reštaurácia musí bezpodmienečne disponovať sociálnym zariadením. Musí mať zabezpečený dostatočný prívod studenej a teplej vody (najmenej 45 stupňov) z verejného vodovodu alebo z vlastného zdroja. Každá takáto prevádzka musí prejsť hygienickou kontrolou.
Toalety pre zamestnancov
Záchody pre zamestnancov musia byť udržiavané v čistote a v použiteľnom stave, oddelené zvlášť pre mužov a pre ženy, situované pri šatniach pre zamestnancov a aj v priestoroch, kde majú sprchy a umývadlá. V reštauráciách, kde pracuje najviac 5 zamestnancov na jednej zmene može byť len jeden záchod spoločný pre mužov aj ženy. Kde pracuje viac ako 50 žien, musia byť aj kabínky na osobnú hygienu žien.
Toalety pre stravníkov
Pre stravníkov musia byť vyčlenené samostatné záchody zvlášť pre mužov a ženy a udržiavané v použiteľnom stave a čistote. Záchod pre ženy musí byť vybavený nádobkou s uzatváracím príklopom, ktoré sa ovláda zošliapnutím. Do záchodu nesmie byť priamy vchod z reštaurácie. Musí byť vybavený toaletným papierom, dostatočne vetraný a osvetlený.
Predsieň WC
Predsieň záchodu musí byť vybavená mydlom, zariadením na vysušenie rúk alebo hygienickým prostriedkom na utretie rúk. Ak sa na utieranie rúk používajú papierové utierky, musí predsieň disponovať aj nádobkou na použité papierové utierky s uzatváracím príklopom ovládateľným zošliapnutím.Podmienky pre bufety, trhové stánky, pojazdné predajné vozidláDočasné alebo pojazdné priestory musa byť navrhnuté, skonštruované, umiestnené a udržované v čistote a dobrom stave tak, aby sa zabránilo riziku kontaminácie.Musia byť k dispozícii vhodné zariadenia pre dodržiavanie dostatočnej osobnej hygieny ako sú hygienické sociálne zariadenia a zariadenia na umývanie a osušenie rúk. Ak je to možné, môže sa urobiť zmluva napr. so susediacou firmou na používanie ich WC pre zamestnancov a návštevníkov bufetu, či iného zariadenia.vš