Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zmeny v zákone o dani z príjmov od 1. 1. 2025

daň z príjmov
daň z príjmov Foto: Getty Images
8. októbra 2024 277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg Zdroj Podnikam.sk Tlačiť

Národná rada schválila finálne znenie návrhu zákona, ktorým sa menia ďalšie zákony týkajúce sa zlepšenia stavu verejných financií. V rámci konsolidačného balíčka nastávajú od 1. 1. 2025 zmeny aj v zákone o dani z príjmov. Cieľom novely zákona je na jednej strane vytvorenie predpokladov pre konsolidáciu verejných financií a na druhej strane podpora malých firiem a živnostníkov.

Príjmy zo závislej činnosti

Upravuje sa nepeňažný príjem zamestnanca, ktorý používa motorové vozidlo zamestnávateľa na služobné aj súkromné účely. V súčasnosti je nepeňažný príjem zamestnanca bez ohľadu na druh paliva stanovený vo výške 1 % vstupnej ceny vozidla postupne znižovanej počas 8 bezprostredne po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov. Úpravou sa pri motorových vozidlách, ktoré majú v osvedčení o evidencii časti II v položke 18.3 Druh paliva/zdroj energie uvedenú skratku BEV alebo PHEV zníži tento nepeňažný príjem na 0,5 % vstupnej ceny vozidla postupne znižovanej počas 8 bezprostredne po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov.

Príjmy oslobodené od dane

Za účelom odstránenia nerovnakých podmienok zdaňovania odmien za dosiahnutý výsledok športových reprezentantov so sluchovým postihnutím na deaflympiáde oproti ostatným športovým reprezentantom sa takéto odmeny sluchovo postihnutých športových reprezentantov zaraďujú medzi príjem oslobodený od dane.

Sadzba dane

Zvyšuje sa hranica výšky zdaniteľných príjmov pre uplatnenie zníženej sadzby dane zo 60 000 eur na 100 000 eur.
 
Znižuje sa sadzba dane pre podiely na zisku vyplácané fyzickým osobám zo sadzby dane 10 % na 7 %.
Znižuje sa sadzba dane u právnických osôb z 15 % na 10 % a to u daňovníkov, ktorých zdaniteľné príjmy za príslušné zdaňovacie obdobie nepresiahnu 100 000 eur.
Zavádza nová sadzba dane pre právnické osoby vo výške 24 %. Uvedená sadzba dane sa bude vzťahovať na právnické osoby, ktoré v príslušnom zdaňovacom období dosiahnu zdaniteľné príjmy vyššie ako 5 000 000 eur.

Daňové výdavky

Z dôvodu zjednodušenia a právnej istoty pre daňovníkov sa zavádza ďalší zo spôsobov preukázania výdavkov na PHL pri elektromobiloch. Ak sa daňovník rozhodne, pri domácom nabíjaní môže výdavky na spotrebovanú elektrickú energiu ako PHL uplatniť vo výške násobku priemernej mesačnej ceny a spotrebovanej elektrickej energie podľa dokladu k motorovému vozidlu v súvislosti s prejazdenými kilometrami.

Daňový bonus

Zavádzajú sa zmeny v daňovom bonuse na dieťa ako:
  • Znižuje sa maximálna veková hranica nároku na daňový bonus len pre vyživované deti do 18 rokov veku.
  • Obmedzuje sa výšk nároku na daňový bonus na vyživované dieťa v prípade vysokopríjmových skupín rodičov.
  • Zvyšuje sa percentuálny limit výšky základu dane pre uplatnenie plného nároku na daňový bonus v závislosti od počtu detí.
  • Obmedzuje sa možnosť uplatnenia nároku na daňový bonus pre daňovníkov len v prípade, ak 90 % svojich celosvetových zdaniteľných príjmov dosahujú na území SR a to bez ohľadu na skutočnosť, či ide o daňovníka s obmedzenou alebo neobmedzenou daňovou povinnosťou.

Sumy daňového bonusu a vekové obmedzenia od 1. 1. 2025

Sumy daňového bonusu neboli predmetom novelizácie v rámci konsolidačného balíčka, upravila však horná veková hranica. Po novelizácii už nebude možnosť čerpania daňového bonusu na dieťa staršie ako 18 rokov.

vek výška daňového bonusu
do 15 rokov 100 e
15-18 rokov 50 e
Nárok na daňový bonus možno uplatniť najviac do výšky ustanoveného percenta základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov podľa § 5 alebo do výšky ustanoveného percenta základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2, alebo ich úhrnu, takto:
Počet vyživovaných detí Percentuálny limit základu dane (čiastkového základu dane) od 1. 1. 2025
Percentuálny limit základu dane (čiastkového základu dane) doteraz
1 29% 20%
2 36% 27%
3 43% 34%
4 50% 41%
5 57% 48%
6 a viac 64% 55%

Vďaka zvýšeniu percentuálneho limitu sa zvýši daňový bonusu pre daňovníkov s nižšími príjmami.

Ak je základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 5 alebo základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 alebo ich úhrn vyšší ako 1,5-násobok 12-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom si uplatňuje nárok na daňový bonus podľa odsekov 1 a 6, nárok na daňový bonus na každé jedno vyživované dieťa sa znižuje o 1/10 rozdielu medzi základom dane (čiastkovým základom dane) z príjmov podľa § 5 alebo základom dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 alebo ich úhrnom a 1,5-násobkom 12-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom si uplatňuje nárok na daňový bonus podľa odsekov 1 a 6.
Úprava týkajúca sa obmedzenia nároku na daňový bonus pre vysokopríjmových daňovníkov spočíva v zavedení postupného vyklesávania výšky nároku na daňový bonus a to v prípade, ak daňovníkov základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 5 alebo z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 alebo ich úhrn je vyšší ako 1,5 násobok priemernej mzdy v hospodárstve vyhlásenej Štatistickým úradom SR za rok, ktorý 2 roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom si daňovník uplatní daňový bonus (za rok 2025 je to priemerná mzda vyhlásená za rok 2023).

Použitie podielu zaplatenej dane pre rodiča

V nadväznosti na zrušenie rodičovského dôchodku sa pri zachovaní použitia podielu zaplatenej dane pre neziskové organizácie podľa § 50 zavádza použitie podielu zaplatenej dane rodičovi alebo rodičom pre každého z nich vo výške 2 %. To znamená, že ak sa rozhodne daňovník poukázať len jednému ním určenému rodičovi, poukáže mu podiel vo výške 2 % a ak sa rozhodne daňovník poukázať obidvom rodičom, každému z nich poukáže sumu vo výške 2 %. Daňovník bude poukazovať podiel zaplatenej dane rodičovi na tlačive vyhlásenia k poukazovaniu podielu zaplatenej dane podľa § 50, ktorého vzor bude upravený aj na poukazovanie podielu zaplatenej dane rodičovi.

Daňovník, ktorý je fyzickou osobou, je oprávnený vyhlásiť v daňovom priznaní v lehote na podanie daňového priznania alebo na tlačive podľa § 50 ods. 1 písm. a), predloženom správcovi dane do 30. apríla po skončení zdaňovacieho obdobia, ak ide o daňovníka, ktorému zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vykonal ročné zúčtovanie, že podiel zaplatenej dane vo výške 2 % sa poukázať každému ním určenému rodičovi; ak tento daňovník uplatňuje postup podľa § 33 alebo § 33a, alebo podľa § 33 a 33a, za zaplatenú daň sa považuje zaplatená daň znížená o daňový bonus podľa § 33, alebo zaplatená daň znížená o daňový bonus na zaplatené úroky podľa § 33a alebo zaplatená daň znížená o daňový bonus podľa § 33 a o daňový bonus na zaplatené úroky podľa § 33a.
Za rodiča daňovníka sa považuje fyzická osoba, ktorá je k 31. decembru kalendárneho roka, za ktorý sa poukazuje podiel zaplatenej dane, poberateľom starobného dôchodku, poberateľom invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku, poberateľom výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a poberateľom invalidného výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku, ak je
  • rodičom daňovníka, pričom daňovník je vlastným alebo osvojeným dieťaťom tohto rodiča,
  • fyzickou osobou, ktorej bol daňovník zverený do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.
Podiel zaplatenej dane sa zaokrúhľuje podľa § 47 a je najmenej 3 eurá.
Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov pre rodiča za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa platí daň, ktoré je súčasťou daňového priznania alebo ktoré je uvedené na tlačive podľa § 50 ods. 1 písm. a), obsahuje aj
  • označenie daňovníka, ktorý podáva vyhlásenie v rozsahu meno, priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu a telefónne číslo, ak ho daňovník uvedie,
  • sumu zodpovedajúcu podielu zaplatenej dane,
  • zdaňovacie obdobie, ktorého sa vyhlásenie týka,
  • identifikačné údaje rodiča v rozsahu meno, priezvisko, rodné číslo a označenie Sociálnej poisťovne alebo útvaru sociálneho zabezpečenia, v ktorom je dôchodkovo poistený.
Správca dane do troch mesiacov po uplynutí lehoty na podanie vyhlásenia podľa § 50 ods. 1 písm. a) prevedie Sociálnej poisťovni a útvarom sociálneho zabezpečenia podiel zaplatenej dane rodičovi uvedenému vo vyhlásení podľa odseku 4, ak daňovník nemá do pätnástich dní po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania nedoplatok na dani, pričom za daňový nedoplatok na účely tohto ustanovenia sa nepovažuje suma nedoplatku na dani nepresahujúca 5 eur a v rovnakej lehote doručí Sociálnej poisťovni a útvarom sociálneho zabezpečenia údaje o rodičovi v rozsahu podľa odseku 4 písm. d) a sumu podielu zaplatenej dane pre rodiča, ktorá sa mu poukázať; daňovník, ktorému zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vykonal ročné zúčtovanie, preukáže potvrdením od tohto zamestnávateľa, že daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, bola daňovníkovi zrazená alebo daňovník nedoplatok na dani za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, vysporiada v správnej výške do lehoty na podanie vyhlásenia podľa odseku 1, pričom takéto potvrdenie vystaví zamestnávateľ na žiadosť zamestnanca 39 ods. 7) a toto potvrdenie je prílohou vyhlásenia podľa odseku 4. Ak Sociálna poisťovňa alebo útvar sociálneho zabezpečenia neprevedie podiel zaplatenej dane pre rodiča na rodiča vo výške prevedenej finančným riaditeľstvom, je Sociálna poisťovňa alebo útvar sociálneho zabezpečenia146aca) povinný do 30 dní od uplynutia lehoty na prevedenie podielu zaplatenej dane na rodiča podľa osobitného predpisu vrátiť správcovi dane neprevedenú sumu podielu zaplatenej dane pre rodiča. Na nedodržanie tejto povinnosti sa vzťahujú ustanovenia o porušení finančnej disciplíny podľa osobitného predpisu.
Podiel zaplatenej dane prevedený správcom dane Sociálnej poisťovni a útvaru sociálneho zabezpečenia nemožno upravovať, ak sa dodatočne zistí, že daňová povinnosť daňovníka bola iná. Ak daňovníkovi vznikne preplatok na dani, o rozdiel medzi sumou poukázanou rodičovi a sumou zodpovedajúcou podielu zaplatenej dane z upravenej dane sa daňovníkovi zníži preplatok na dani.
Právo na vyplatenie podielu zaplatenej dane pre rodiča zaniká smrťou rodiča.

Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. januára 2025

Použitie zníženého percenta z 1 % na 0,5 % pri zákonom vymedzených motorových vozidlách pri výpočte nepeňažného príjmu zamestnanca, ktorý mu vyplýva z používania motorového vozidla zamestnávateľa na služobné aj súkromné účely sa použije prvýkrát pri výpočte tohto nepeňažného príjmu za mesiac január 2025.
Uplatnenie oslobodenia na odmeny sluchovo postihnutých športových reprezentantov za dosiahnutý výsledok na deaflympiáde sa uplatní prvýkrát na odmeny, ktoré budú zdaňované podaním daňového priznania k dani z príjmov po 31. decembri 2024.
Zmena doby odpisovania z dôvodu preradenia majetku do inej odpisovej skupiny sa týka aj elektrobicyklov, elektrokolobežiek, trolejbusov a elektrobusov, ktoré zaradené do užívania aj pred 1. 1. 2025. Daňové odpisy uplatnené na tento majetok do 31. 12. 2024 sa spätne neupravujú.

Zmena hranice výšky zdaniteľných príjmov pre uplatnenie zníženej sadzby dane zo 60 000 eur na 100 000 eur, zníženie sadzby dane pre právnické osoby so zdaniteľnými príjmami do 100 000 eur a zavedenie sadzby dane pre právnické osoby vo výške 24 % sa prvýkrát uplatnia za zdaňovacie obdobie, ktoré začína najskôr 1. januára 2025.

Zníženie sadzby na podiely na zisku (dividendy) sa uplatní pri podieloch na zisku vykázaných z hospodárskeho výsledku vyčísleného za zdaňovacie obdobie, ktoré začína najskôr 1. januára 2025. V prípade podielov na likvidačnom zostatku uvedené zníženie nastáva, ak vstúpi spoločnosť alebo družstvo do likvidácie najskôr 1. januára 2025. Obdobne sa postupuje aj pri vyrovnacích podieloch.
Uplatnenie podmienok daňového bonusu na dieťa v znení účinnom od 1. januára 2025 sa prvýkrát uplatní za január 2025.
Asignácia dane pre rodičov sa prvýkrát bude poukazovať z dane vypočítanej za zdaňovacie obdobie 2025, t. j. v roku 2026.

Odpisové skupiny

Za účelom rozvoja elektromobility na Slovensku dochádza k preradeniu bicyklov a kolobežiek s pomocným elektrickým motorčekom do odpisovej skupiny 0 s dobou odpisovania 2 roky.
 
V súlade s uznesením vlády SR k udržateľnosti výroby automobilov v SR v kontexte prechodu na výrobu elektromobilov a k vybraným problémom rozvoja elektromobility dochádza k preradeniu trolejbusov a elektrobusov z odpisovej skupiny 2 s dobou odpisovania 6 rokov do odpisovej skupiny 1 s dobou odpisovania 4 roky.
277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg

Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

daň z príjmurok 2025

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Daň z príjmu

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

október

22oct8:30Ako zadať práce na stavebnom projekte na základe štúdie?8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

22oct8:30Ako zadať práce na stavebnom projekte na základe štúdie?8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

22oct8:30Ako zadať práce na stavebnom projekte na základe štúdie?8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X