Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Odborári nesúhlasia s návrhom odstupného v 3. pilieri

Odborári nesúhlasia s návrhom odstupného v 3. pilieri
Ilustračné foto SITA
6. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) zásadne nesúhlasí s návrhom rezortu práce a sociálnych vecí, aby odstupné pri doplnkovom dôchodkovom sporení bolo len vo výške príspevkov zaplatených samotným zamestnancom a príspevky zamestnávateľa sa pripísali v prospech ostatných účastníkov v penzijnom fonde.
 
V súčasnosti dostane sporiteľ odstupné vo výške 80 % z celkovej nasporenej sumy, ďalších 5 % zinkasuje dôchodková spoločnosť ako poplatok za odstupné a zvyšných 15 % sa prerozdelí medzi ostatných sporiteľov vo fonde.
 

20 % z osobného účtu má dostať zamestnávateľ

„Žiadame, aby 20 % aktuálnej hodnoty osobného účtu účastníka, ktoré nie sú vyplatené v odstupnom, boli poukázané zamestnávateľovi, ktorý zamestnancovi na doplnkové sporenie prispieval,“ odkázali odborári rezortu práce a sociálnych vecí. Odborári nepovažujú za správne, aby sa pri predčasnom ukončení doplnkového dôchodkového sporenia odobrali príspevky zamestnávateľa zamestnancovi a rozdelili sa medzi ostatných účastníkov doplnkového dôchodkového fondu.
 

 
Ako upozorňuje KOZ, v minulosti mohli byť ostatní účastníci zamestnancami toho istého zamestnávateľa, a tým sa jeho príspevok, aj keď cielený určitému zamestnancovi rozdelil, medzi iných jeho zamestnancov. „V súčasnosti však účastníci v ktoromkoľvek doplnkovom dôchodkovom fonde môžu byť zamestnanci iných zamestnávateľov aj SZČO a je preto nepochopiteľné a neprijateľné, aby sa príspevky poskytované konkrétnemu zamestnancovi od jeho zamestnávateľa poskytli týmto iným zamestnancom a osobám,“ tvrdí KOZ. 
 

Nezdaniteľnú časť ocenili

KOZ oceňuje, že rezort práce a sociálnych vecí navrhuje opäť zaviesť nezdaniteľnú časť základu dane pre daňovníka, ktorý si prispieva na doplnkové dôchodkové sporenie. Sporiteľ si bude môcť svoj základ dane od začiatku budúceho roka znížiť o zaplatené príspevky do sumy 180 eur ročne, čím bude jeho daň z príjmov nižšia o 34,2 eura. Odborári však považujú navrhnutú čiastku nezdaniteľnej časti základu dane za príliš nízku a požadujú jej zvýšenie primerane k výške poistných príspevkov. Do konca roka 2010 si mohli účastníci tretieho piliera znížiť svoj základ dane o zaplatené príspevky do výšky 398,33 eura ročne, vďaka čomu ich daň klesla o 75,69 eura. 
 

Nové podmienky

Čiastočne obnovenú daňovú úľavu nebudú môcť automaticky využiť všetci terajší sporitelia, ale len tí, ktorí pristúpia na nové, sprísnené pravidlá vyplácania dávok. Podmienkou pre výplatu doplnkového starobného dôchodku bude po novom priznanie predčasného starobného alebo riadneho starobného dôchodku Sociálnou poisťovňou. K tejto dávke sa tak sporiteľ podľa nových pravidiel dostane najskôr v 60 rokoch jeho veku. V súčasnosti je pritom možné túto dávku vyplácať po dosiahnutí 55 rokov veku sporiteľa.
 
Súčasne by sa však mala zrušiť terajšia podmienka minimálne 10 rokov sporenia v treťom pilieri. Prísnejšie podmienky sa majú týkať aj vyplácania doplnkového výsluhového dôchodku. Sporiteľ bude musieť vykonávať rizikové práce najmenej 10 rokov namiesto súčasných 5 rokov. Dávku pritom dostane najskôr 5 rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku, kým v súčasnosti mu stačí dovŕšiť 40 rokov. 
 
Tvrdšie podmienky sa majú zaviesť aj pri výplate odstupného. Kým v súčasnosti dostane sporiteľ 80 % z celkovej nasporenej sumy, od začiatku budúceho roka má byť odstupné len v sume príspevkov, ktoré zaplatil samotný sporiteľ, vrátane výnosov z investovania. Príspevky, ktoré za sporiteľa počas sporenia odviedol zamestnávateľ, sa majú pripísať v prospech ostatných účastníkov v penzijnom fonde. 
 
Druhou možnosťou má byť predčasný výber časti nasporenej sumy. V tomto prípade si sporiteľ z DDS vyberie rovnako ako pri odstupnom len sumu príspevkov, ktoré sám odviedol, vrátane investičných výnosov. Príspevky, ktoré mu na jeho účet odviedol zamestnávateľ, však v tomto prípade neprepadnú v prospech ostatných sporiteľov, ale zostanú na jeho účte až dovtedy, kým sporiteľ nezačne poberať predčasnú penziu, resp. riadnu starobnú penziu zo Sociálnej poisťovne. Príspevky zamestnávateľa spolu s výnosmi sa mu následne vyplatia formou doplnkového dôchodku.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

13máj8:30Pravidlá obstarávania projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

13máj8:30Pravidlá obstarávania projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

13máj8:30FeaturedMzdy pre začiatočníkov - všetko, aby ste mohli úspešne začať8:30 Udalosť usporiadaná: s.r.o Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody,Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X