Poľnohospodári podporujú zníženie DPH na vybrané potraviny
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora považuje rozhodnutie vlády o znížení dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny za strategické rozhodnutie, ktoré by v budúcnosti malo prerásť do celoplošného zníženia DPH na všetky potravinárske komodity, s výnimkou alkoholických nápojov.
Sadzba DPH klesne na ryby, mlieko, maslo a chlieb
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje rozhodnutie vlády znížiť daň z pridanej hodnoty na vybrané potraviny z 20 % na 10 %.
Považuje to za strategické rozhodnutie, ktoré by v budúcnosti malo prerásť do celoplošného zníženia DPH na všetky potravinárske komodity, s výnimkou alkoholických nápojov. „Zníženie DPH na potraviny môže prispieť k zvyšovaniu podielu slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch a aj k následne vyššej spotrebe domácich potravín,“ informovala vo štvrtok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Krok k podpore potravinovej sebestačnosti Slovenska
Z pohľadu komory bude teraz dôležité, aby sa zníženie sadzby DPH kontrolovalo a v praxi skutočne dodržiavalo. „Len tak sa totiž základné potraviny môžu naozaj stať cenovo dostupnejšími pre spotrebiteľov,“ uviedla. Podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodných reťazcov podľa prieskumu komory z novembra 2014 nepresiahol hranicu 39 %.
Komora bude podporovať následné rozhodnutia vlády, ktoré by mali viesť k celoplošnému zníženiu DPH na všetky potraviny. „SPPK chápe takéto rozhodnutie ako významný krok k podpore potravinovej sebestačnosti Slovenska, k podpore rozvoja domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Celoplošné zníženie DPH na všetky potraviny by bolo opatrením, ktoré by skutočne viedlo k zlepšeniu sociálneho postavenia obyvateľov SR,“ dodala Holéciová.
DPH na vybrané potraviny klesne od januára
Zníženie DPH v celej šírke potravinárskych výrobkov by sa podľa komory pozitívne odrazilo na spotrebiteľských cenách potravín a na zvýšení záujmu domácich spotrebiteľov o slovenské potraviny. Zároveň by to podľa SPPK prinieslo pozitívny dopad na domácu poľnohospodársku prvovýrobu, na spracovanie domácich poľnohospodárskych surovín a na samotný domáci potravinársky priemysel, na čo je naviazaný vznik nových pracovných príležitostí a znižovanie nezamestnanosti.
„Vytvorenie dvoch sadzieb neodzrkadľuje reálny potravinový kôš slovenského spotrebiteľa a vytvára nerovnosti medzi potravinárskymi subjektmi. Celoplošné zníženie sadzby DPH na potraviny by zároveň z pohľadu potravinárskeho priemyslu prinieslo zlepšenie konkurenčného prostredia v európskom kontexte,“ tvrdí SPPK.
Sadzba DPH na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb klesne zo súčasných 20 % na 10 % od 1. januára budúceho roka. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci Národnej rady SR schválením pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Ladislava Kamenického k novele zákona o dani z pridanej hodnoty. Rozpočtový dopad zníženia sadzby DPH na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne.
V budúcom roku by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.