Slovensko má potenciál na 80-percentnú sebestačnosť potravinárstva
Koncepcia štátu počíta s preinvestovaním prostriedkov vo výške 200 mil. eur do roku 2020.
Pridanú hodnotu výrobkov by mali zvýšiť investície do modernizácie technológií
Potravinársky priemysel má potenciál zabezpečiť potravinovú sebestačnosť Slovenska na úrovni 80 % do roku 2020. Predpokladá to Koncepcia rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020, ktorú schválila vláda. Koncepcia z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR počíta s preinvestovaním prostriedkov v horizonte rokov 2015 až 2020 vo výške 200 mil. eur cez Program rozvoja vidieka 2014 až 2020. Podpora cez Operačný program výskum a inovácie by mala byť v hodnote 70 mil. eur.
„Skutočné rozdelenie finančných prostriedkov, vrátane intenzity pomoci, bude závisieť najmä od konečných verzií programov schválených Európskou komisiou, legislatívnych podmienok pre poskytovanie štátnej pomoci ako aj kvality projektov predložených žiadateľmi z príslušných odvetví,“ uvádza sa v doložke vybraných vplyvov.
Cieľom spomínanej koncepcie je okrem iného aj posilnenie postavenia slovenského potravinárskeho priemyslu na trhu, modernizácia technického a technologického vybavenia podnikov, či výroba výrobkov s vyššou pridanou hodnotou. Pridanú hodnotu výrobkov by mali podľa zverejnených informácií zvýšiť investície do modernizácie a obnovy súčasného technologického vybavenia.