V produkcii hydinového mäsa je Slovensko sebestačné na 54 %
V produkcii hydinového mäsa je sebestačnosť Slovenska na úrovni 54 %. Slovensko nie je vo výrobe hydinového mäsa sebestačné už viac ako 10 rokov. Ponuku obchodných sietí preto do veľkej miery tvorí zo zahraničia dovážané hydinové mäso. Ako ďalej informoval na pondelkovej tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, podiel kvalitného a skontrolovaného slovenského hydinového mäsa v reštauráciách je menej ako 10 % a v školských stravovacích zariadeniach je tento podiel na úrovni 18 %.
Od minulého roka podľa nariadenia EÚ musí byť na etikete baleného mäsa uvedené miesto pôvodu chovu a porážky. Podľa Molnára je problém, že táto povinnosť nevyplýva pre zariadenia školského stravovania a zariadenia verejného stravovania. Preto sa stáva, že v zariadeniach školského stravovania odoberajú mäso síce od slovenských dodávateľov, ale zo zahraničnej produkcie.
„Chceme upozorniť na skutočnosť, že slovenský dodávateľ nie je slovenský producent,“ zdôraznil tlačový tajomník únie Ľubomír Urban. Na Slovensku sú v súčasnosti traja spracovatelia hydiny, no na trhu pôsobí až 46 subjektov, ktoré sa zaoberajú prebaľovaním a rozrábaním mäsa. „Toto je tá veľká škála slovenských dodávateľov, plus k tomu musíme napočítať rôzne veľkoobchodné prevádzky a takisto rôzne veľkosklady, ktoré sa zaoberajú skladovaním a distribúciou hydinového mäsa,“ vysvetlil Molnár.
Únia podľa Molnára preto víta dokument Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie, ktorý bol predložený na rokovanie ešte minulej vláde počas funkčného obdobia exministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka. V dokumente sú uvedené základné princípy, ako dostať do zariadení školského a hromadného stravovania, ktoré spravuje štát, potraviny slovenského pôvodu.
Podľa Molnára je konzumácia nekvalitného dovážaného hydinového mäsa zdravie ohrozujúca, najmä pre deti a mládež cez zníženie imunity alebo vznik alergií. Začiatkom apríla tohto roku predávali na Morave poľské kuracie mäso, ktoré obsahovalo polyfosfáty, ktoré v mäse zadržiavajú vodu. V marci objavili inšpektori v Poľsku biovajcia so štvornásobne vyšším obsahom dioxínov, ktoré sú karcinogénne. „Čo sa týka slovenských výrobcov, tak tu musíme zdôrazniť, že tie aféry, ktoré sú vo svete, sa nám vyhýbajú. Dôvodom je to, že dodávame kurčatá, ktoré sú počas celej doby výkrmu a spracovania pod neustálou veterinárnou kontrolou a pri výrobe nepoužívame žiadne stimulátory rastu, lebo na to nie sme odkázaní,“ konštatoval šéf hydinárov.