Výrobcovia a obchodníci s potravinami odmietajú novelu o potravinách
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon v reakcii na tvrdenia združení uviedol, že ak majú mať obchodné reťazce na Slovensku garantované zisky, mali by zároveň ponúkať rovnakú kvalitu a mať rovnaký prístup k zákazníkom ako v západnej Európe.(SITA) – Navrhovaná novela zákona o potravinách, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli na júnovej schôdzi do druhého čítania, bude mať za následok zbytočnú administratívu, plytvanie potravinami a predovšetkým zvýšené náklady pre prvovýrobcov, spracovateľov a obchodníkov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii sa na tom zhodli zástupcovia Potravinárskej komory Slovenska (PKS), Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Novela z dielne ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka tak podľa nich môže v konečnom dôsledku postihnúť spotrebiteľov, keď prinesie nárast cien potravín.„Prijímame zákony nad rámec EÚ, keď chceme byť pápežskejší ako pápež,“ uviedol prezident ZOCR Pavol Konštiak. Podľa podpredsedu SPPK Dušana Janíčka sú niektoré ustanovenia v novele v priamom rozpore s programovým vyhlásením vlády, keď narúšajú podnikateľské prostredie na Slovensku.Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon v reakcii na tvrdenia združení uviedol, že ak majú mať obchodné reťazce na Slovensku garantované zisky, mali by zároveň ponúkať rovnakú kvalitu a mať rovnaký prístup k zákazníkom ako v západnej Európe.V navrhovanej novele predstaviteľom združení prekáža viacero ustanovení ako napríklad povinnosť nahlasovať dovoz potravín 24 hodín vopred Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. To by podľa nich mohlo zvýšiť náklady až o 2,5 mil. eur ročne. Na dennej báze by tak navyše bolo potrebné nahlasovať viac ako 36 tisíc položiek potravín. Podľa šéfa agrorezortu je zámerom tohto ustanovenia ochrániť slovenských spotrebiteľov.„Príklad dioxín zo začiatku tohto roku alebo E. coli poukazujú na to, že keď nastane problém my nemáme informácie, kde kto čo doniesol, kde umiestnil na trh, musíme ťažkopádne hľadať a pritom môžu byť ohrození občania Slovenskej republiky, preto potrebujeme mať túto reálnu informáciu v reálnom čase,“ konštatoval Simon. Obdobná povinnosť je podľa agrorezortu už dnes v platnosti v Českej republike a Maďarsku.Ďalším sporným ustanovením v novele zákona o potravinách je povinné oddelené umiestňovanie potravín, ktorým končí dátum spotreby o 48 hodín. Podľa Konštiaka by tento krok viedol k zbytočnému plytvaniu potravinami a pre malé obchody by bol likvidačný. Minister Simon tvrdenia o likvidačných krokoch odmieta, podľa neho je zámerom tohto ustanovenia lepšia informovanosť a ľahšia orientácia spotrebiteľov pri„Nepotrebujeme nové chladiace pulty, nepotrebujeme nové regály, len potrebujeme trošku práce v obchodoch aby ten tovar, ktorému končí lehota spotreby, aby bol osobitne umiestnený, pretože keď prídu zákazníci na nákup a nakupujú na celý týždeň, tak vedia, že musia nakupovať z inej časti regála, ako keď nakupujú na dnes alebo na zajtra,“ tvrdí Simon. Podľa jeho slov je takáto povinnosť bežná aj vo vyspelých krajinách.Za nespravodlivý považuje viceprezident PKS Marian Pavelka navrhovaný systém pokutovania, keďže výška pokuty bude závisieť od veľkosti prevádzky bez ohľadu na závažnosť porušenia. Na potravinárov a obchodníkov by sa tak uplatnil nerovný prístup proti iným oblastiam súkromného a verejného sektora. „Nerozlišuje sa pritom, či došlo k opakovanému porušeniu, pokuta musí byť uložená aj v prípade, že došlo k menej závažnému porušeniu prvýkrát,“ dodal Pavelka. Minister však uviedol, že obchodník, ktorí predáva kvalitné výrobky a neporušuje pritom zákon, žiadne pokuty dostávať nebude. „Ich vyjadrenia v tomto kontexte si viem vysvetliť jedine tak, že chcú naďalej predávať asi neporiadne, chcú porušovať zákon a preto sa obávajú týchto sankcií,“ dodal Simon.