Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Logistika v elektrotechnickom priemysle: Množstvo užitočných služieb

Sunset 4955981_1280.jpg
Foto: pixabay.com
21. augusta 2024 Autor Informačný servis Tlačiť

Elektrotechnický priemysel má množstvo špecifík. Jednou z oblastí, kde ich je potrebné zohľadňovať a veľmi citlivo posudzovať je logistika. Preprava elektrotechnického tovaru vrátane všetkých služieb, ktoré sú s ňou v procese realizácie spojené, môže byť komplikovaná. Výber vhodného prepravcu je preto potrebné nepodceňovať.

Preprava tovaru v elektrotechnickom priemysle si vyžaduje hlboké znalosti o produktoch, procesoch a reguláciách. Úspešná logistika výrazne zvyšuje konkurencieschopnosť podniku.

V dnešnom článku uvedieme špecifiká elektrotechnického priemyslu z pohľadu logistiky a uvedieme niekoľko príkladov riešení, ktoré dokážu ponúknuť svojim klientom veľké prepravné spoločnosti.

Špecifiká logistiky v elektrotechnickom priemysle

Logistika v elektrotechnickom priemysle je špecifická z niekoľkých dôvodov:

Citlivosť produktov

Elektrotechnické komponenty sú často veľmi citlivé na vonkajšie vplyvy ako sú teplota, vlhkosť, vibrácie a elektrostatický výboj. To vyžaduje špeciálne obaly, spôsoby manipulácie a skladovania.

Rýchlosť dodávok

V tomto rýchlo sa meniacom priemysle je kľúčová rýchlosť dodávok. Zmeny v objednávkach alebo neočakávané výpadky môžu mať okamžitý vplyv na výrobu. Logistika musí byť flexibilná a schopná na tieto zmeny rýchlo reagovať.

Komplexnosť dodávateľského reťazca

Elektrotechnické výrobky sú často zostavené z veľkého množstva komponentov, ktoré môžu pochádzať z rôznych častí sveta. To vyžaduje komplexné riadenie dodávateľského reťazca, aby sa zabezpečilo, že všetky komponenty dorazia včas a v správnom množstve. Na prepravu tovaru na veľké vzdialenosti sa využíva predovšetkým letecká a lodná doprava, ktoré na kratšie vzdialenosti dopĺňajú cestná a železničná doprava.

Vysoká hodnota produktov

Elektrotechnické komponenty majú často vysokú hodnotu. Ich strata alebo poškodenie môže mať vážne finančné dôsledky. Preto je dôležité zabezpečiť maximálnu bezpečnosť počas prepravy a skladovania.

Regulácie a normy

Elektrotechnický priemysel podlieha mnohým reguláciám a normám, ktoré sa týkajú bezpečnosti, kvality a ochrany životného prostredia. Preprava tovaru aj komplexná logistika musí byť v súlade s týmito predpismi. Pri medzinárodnej preprave je potrebné zvládnuť tiež colné odbavenie, čo môže byť zložité vzhľadom na rôzne predpisy jednotlivých krajín.

Skladovanie

Optimalizácia skladových zásob je kľúčová pre zníženie nákladov a zároveň zabezpečenie dostatočnej dostupnosti komponentov.

Ochrana životného prostredia

Stále väčší dôraz sa kladie na environmentálne aspekty logistiky, ako je zníženie emisií a využívanie ekologických obalov.

Reverse logistika:

Dôležitou súčasťou logistiky v elektrotechnickom priemysle je aj zvládanie vrátených alebo poškodených produktov.

Riešenia v logistike elektrotechnického priemyslu

Logistika v elektrotechnickom priemysle ponúka širokú škálu riešení, ktoré sú zamerané na optimalizáciu procesov, zvýšenie efektivity a zabezpečenie bezproblémového dodávateľského reťazca. Niektoré z najdôležitejších riešení zahŕňajú:

Riadenie skladových zásob

  • Systémy správy skladu (WMS): Tieto systémy umožňujú sledovať pohyb tovaru v sklade, optimalizovať umiestnenie produktov a minimalizovať chybovosť.
  • Just-in-time (JIT): Princíp JIT zabezpečuje, že komponenty dorazia presne v čase, keď sú potrebné na výrobu, čím sa minimalizujú náklady na skladovanie.
  • Kanban systémy: Vizuálne systémy, ktoré signalizujú potrebu doplnenia zásob, čo pomáha udržiavať optimálne hladiny skladových zásob.

Optimalizácia prepravy

  • Plánovanie trás: Softvérové nástroje na optimalizáciu trás prepravy, ktoré zohľadňujú faktory ako vzdialenosť, hmotnosť, objem a časové obmedzenia. Ako príklad možno uviesť platformu seaexplorer, ktorú svojim zákazníkom ponúka jeden z najväčších globálnych prepravcov, spoločnosť Kuehne+Nagel. Platforma je určená pre plánovanie trás námornej prepravy.
  • Multimodálna preprava: Na zabezpečenie najefektívnejšej a najekonomickejšej prepravy sú využívané všetky druhy dopravy – lodná, letecká, cestná aj železničná doprava.
  • Logistika poslednej míle: Riešenia pre doručovanie produktov konečnému zákazníkovi, vrátane doručovania na presný časový úsek alebo do konkrétneho miesta.

Riadenie dodávateľského reťazca

  • Plánovanie výroby: Integrované systémy na plánovanie výroby, ktoré zohľadňujú dostupnosť komponentov, kapacitu výroby a požiadavky zákazníkov.
  • Sledovanie zásielok: Systémy na sledovanie zásielok v reálnom čase, ktoré umožňujú sledovať pohyb tovaru od dodávateľa až po zákazníka.
  • Riadenie kvality: Systémy na zabezpečenie kvality produktov počas celého dodávateľského reťazca, vrátane kontroly vstupných surovín a hotových výrobkov.

Technológia a digitalizácia

  • Internet vecí (IoT): Senzory a zariadenia pripojené k internetu, ktoré umožňujú sledovať stav zásob, teplotu a iné dôležité parametre v reálnom čase.
  • Bezpečnosť: Produkty v oblasti moderných technológií sú vystavené veľkému riziku krádeže, významnú rolu preto zohrávajú nástroje na zníženie tohto rizika. V Kuehne+Nagel vytvorili procesy zabezpečenia KNSecureChain v súlade so štandardom ISO 28001 a štátnymi bezpečnostnými nariadeniami, vďaka čomu je tovar lepšie chránený počas celého cyklu prepravy.
  • Umelá inteligencia (AI): Algoritmy na predikciu dopytu, optimalizáciu skladových zásob a plánovanie výroby.
  • Blockchain: Technológia blockchain pre zabezpečenie transparentnosti a sledovateľnosti produktov v dodávateľskom reťazci.

Trvale udržateľná logistika

  • Ekologické obaly: Používanie ekologických obalových materiálov, ktoré sú recyklovateľné alebo biologicky rozložiteľné.
  • Zníženie emisií: Optimalizácia trás, konsolidácia zásielok a využívanie elektrických alebo hybridných vozidiel na zníženie emisií CO2.
  • Rekuperácia materiálov: Systémy na zber a recykláciu použitých elektronických zariadení.

Výhody logistických riešení pre zákazníka

Implementácia týchto riešení umožňuje spoločnostiam v elektrotechnickom priemysle:

  • Znížiť náklady: Optimalizácia procesov, zníženie skladových zásob a efektívnejšie využívanie dopravných prostriedkov.
  • Zvýšiť efektivitu: Rýchlejšie dodávky, menej chýb a lepšia koordinácia medzi jednotlivými článkami dodávateľského reťazca.
  • Zlepšiť kvalitu služieb: Vyššia presnosť dodávok, lepšia dostupnosť produktov a vyššia spokojnosť zákazníkov.
  • Zvýšiť udržateľnosť: Zníženie environmentálneho dopadu a zlepšenie imidžu spoločnosti.

Informačný servis

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

PR

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Správy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

október

22oct8:30Ako zadať práce na stavebnom projekte na základe štúdie?8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

22oct8:30Ako zadať práce na stavebnom projekte na základe štúdie?8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

22oct8:30Ako zadať práce na stavebnom projekte na základe štúdie?8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X