- Podnikam.sk
- Články
- Účtovníctvo
- Ako účtovať
- Jednoduché účtovníctvo
- Ako má podnikateľ zaúčtovať stravné lístky v jednoduchom účtovníctve v roku 2016?
Ako má podnikateľ zaúčtovať stravné lístky v jednoduchom účtovníctve v roku 2016?
Podnikateľ si môže zabezpečiť svoje stravovanie formou stravných lístkov alebo nákupom jedla v hotovosti v reštauračnom zariadení. Článok je zameraný na účtovanie stravných lístkov pre potreby podnikateľa, nerieši účtovanie stravných lístkov, ktoré poskytuje podnikateľ svojim zamestnancom.
Podnikateľ si môže nakúpiť stravné lístky na rôzne dlhé obdobie. Vzhľadom na manipulačný poplatok, ktoré si účtujú spoločnosti vydávajúce stravné lístky, sa odporúča zakúpiť si stravné lístky na dlhšie obdobie.
-
Stravovanie živnostníka (szčo)
19,90€ Pridať do košíkaAk si kúpite ročné predplatné v klube Podnikam.sk, tak VŠETKY E-BOOKY vrátane tohto môžete mať zdarma! Pre viac infomácií kliknite sem
Ak si podnikateľ nakúpi stravné lístky na 1 mesiac, t. j. na okamžitú spotrebu
- môže nakúpené stravné lístky zaúčtovať do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane v čase ich nákupu, v členení ostatné výdavky,
- manipulačný poplatok zaúčtuje tiež do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane, v členení služby,
- keďže sú stravné lístky určené na okamžitú spotrebu, nemusia sa evidovať v knihe cenín.
Príklad č.1
Podnikateľ si objednal stravovacie poukážky na mesiac máj v počte 20 ks po 4,20 eur. Spoločnosť mu vystavila preddavkovú faktúru na sumu 90 eur (84 eur za poukážky a manipulačný poplatok 6 eur). Podnikateľ uhradí preddavkovú faktúru zo svojho bežného účtu. Spoločnosť mu po pripísaní peňazí na svoj účet pošle vyúčtovaciu faktúru a stravné lístky.
Ako bude podnikateľ postupovať si ukážeme v uzamknutej časti:
- Podnikateľ zaznamená zálohovú faktúru v hodnote 90 eur do knihy záväzkov.
- Úhradu preddavkovej faktúry z bežného účtu zaúčtuje v peňažnom denníku ako výdaj z bežného účtu; v stĺpci výdavky ovplyvňujúce základ dane celkom uvedie sumu 90 eur, ktorú ďalej rozčlení – v stĺpci služby uvedie sumu 6 eur (manipulačný poplatok) a v stĺpci ostatné výdavky uvedie sumu 84 eur.
- Po prijatí vyúčtovacej faktúry ju zapíše do knihy záväzkov s tým, že úhrada prebehla formou platby preddavkovej faktúry.
Ak si podnikateľ nakúpi stravné lístky na dlhšie obdobie vopred (dlhšie ako 1 mesiac)
- v čase nákupu zaúčtuje stravné lístky do výdavkov neovplyvňujúcich základ dane,
- manipulačný poplatok sa môže hneď zaúčtovať ako výdavok ovplyvňujúci základ dane – služby,
- stravné lístky zaeviduje v knihe cenín,
- postupne podľa spotreby účtuje stravné lístky do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane.
Príklad č.2
Podnikateľ si zakúpil stravné lístky za 3 mesiace. Počet stravných lístkov bol 62 ks po 4,20 eur. Manipulačný poplatok bol v sume 19,60 eur. Ako spôsob platby si vybral platbu na dobierku.
Ako bude podnikateľ postupovať si ukážeme v uzamknutej časti. Zároveň si priblížime evidenciu v knihe cenín:
- Podnikateľ zaznamená dodávateľskú faktúru do knihy záväzkov v sume 280 eur (62 x 4,20 + 19,60).
- Úhradu faktúry formou dobierky, t. j. pri preberaní zásielky, zaúčtuje do peňažného denníka ako výber hotovosti z pokladne v sume 280 eur, stravné poukážky v sume 260,40 eura ako výdavok neovplyvňujúci základ dane do stĺpca iné a manipulačný poplatok 19,60 eura ako výdavok ovplyvňujúci základ dane do stĺpca služby.
- V knihe záväzkov zaznamená úhradu faktúry.
- Nakúpené poukážky zaeviduje podľa dátumu nákupu do knihy cenín ako prírastok (príjem) v počte 62 ks x 4,20 eur = 260,40 eura.
- Spotrebu poukážok zaeviduje ako úbytok do knihy cenín podľa odpracovaných dní. Zároveň ju zaúčtuje interným dokladom a zápisom v peňažnom denníku do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane v stĺpci ostatné výdavky.
Evidencia v knihe cenín
Prvý mesiac si zoberie podnikateľ 22 ks stravných lístkov na obedy. Výdaj zaznamená v knihe cenín ako VÝDAJ Z KNIHY CENÍN 22 ks x 4,20 eur. Zostatok 40 ks x 4,20 = 168 eur. Podnikateľ vystaví interný doklad a výdaj stravných lístkov do spotreby zaúčtuje do peňažného denníka ako výdavok ovplyvňujúci základ dane – ostatné výdavky.
Druhý mesiac si zoberie 20 ks stravných lístkov. Výdaj opäť zaznamená do knihy cenín 20 ks x 4,20 eur. Zostatok stravných lístkov bude 20 ks x 4,20 = 84 eur. Podnikateľ vystaví interný doklad a výdaj stravných lístkov do spotreby zaúčtuje do peňažného denníka ako výdavok ovplyvňujúci základ dane – ostatné výdavky.
Tretí mesiac si zoberie 18 ks stravných lístkov. Výdaj zapíše do knihy cenín ako výdaj 18 ks lístkov po 4,20 eur. Zostatok v knihe cenín bude 2 ks x 4,20 = 8,40 eur. Podnikateľ vystaví interný doklad a výdaj stravných lístkov do spotreby zaúčtuje ako výdavok ovplyvňujúci základ dane – ostatné výdavky.
Na konci roka sa urobí inventúra cenín. Podnikateľ skontroluje, či mu sedí fyzický stav stravných lístkov podľa knihy cenín, t. j. 2 ks po 4,20 eur. Zostatok lístkov prenesie do ďalšieho roka, v ktorom ich môže minúť alebo vymeniť u poskytovateľa stravných lístkov za nové.
TIP Podnikam.sk: Interný doklad slúži na zaúčtovanie nepeňažných operácií, napr. na zaúčtovanie stravných poukážok v rámci časového rozlíšenia.
Obed platený v hotovosti na základe dokladu z registračnej pokladnice
Podnikateľ si môže zabezpečiť stravovanie v reštaurácii, či bufete a za obedy platiť v hotovosti (platobnou kartou). Pri úhrade mu v reštaurácii (bufete) vystavia doklad z registračnej pokladnice, ktorý je jeho daňovým dokladom, na základe ktorého potom účtuje.
Aký postup využije podnikateľ v tomto prípade vám ukážeme tu:
- K dokladu z registračnej pokladnice si vypíše výdavkový pokladničný doklad.
- Výdavok na základe dokladu z ERP maximálne však do výšky 4,20 eura zaúčtuje do peňažného denníka ako výber z hotovosti a zároveň ako výdavok ovplyvňujúci základ dane do stĺpca ostatné výdavky.
- Ak by živnostník platil za obed sumu vyššiu ako 4,20 eura, môže si ako výdavok ovplyvňujúci základ dane uplatniť len sumu 4,20 eur a čiastku, ktorá túto sumu prevyšuje, zaúčtuje ako výdavok neovplyvňujúci základ dane do stĺpca iné.