Máte nárok na stravné počas home officu?
Aj v dôsledku aktuálnej situácie v súvislosti s koronavírusom začali mnohí zamestnávatelia, ktorí ho doteraz nepovoľovali využívať home office. Niektorí sa rozhodli pre jeho zavedenie aj po skončení mimoriadnej situácie vďaka výhodám, ktoré objavili.
Ak zamestnanec pracuje z domu iba príležitostne a počas mimoriadnych situácií a nemá domácku prácu uvedenú v pracovnej zmluve, je nutné stanoviť podmienky práce na home office internou smernicou spoločnosti. V smernici je vhodné určiť zabezpečenie zdravotného dohľadu a dohľadu nad pracovnými podmienkami počas home office, ktoré normálne rieši pracovná zdravotná služba. Zamestnávateľ počas home office nemusí zabezpečiť rovnaké podmienky ako na pracovisku. Keďže sa nejedná o teleprácu, nemusí sa počas home office zamestnávateľ starať ani o technické vybavenie zamestnanca, aj toto je však možné upraviť internou smernicou.
Stravovanie zamestnancov na home office
Podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce má zamestnanec nárok na zabezpečenie stravovania, ak v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Národný inšpektorát práce však zaznamenal zvýšený počet prípadov, kedy do vyhlásenia mimoriadnej situácie zamestnávatelia zabezpečovali zamestnancom stravovanie formou poskytovania teplého hlavného jedla vo svojej jedálni, avšak počas výkonu práce z domu v čase trvania mimoriadnej situácie zamestnávatelia týmto zamestnancom stravovanie žiadnym spôsobom neposkytujú. Toto je v rozpore s uvedeným paragrafom Zákonníka práce.
Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny
- vo vlastnom stravovacom zariadení,
- v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
- zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom subjektu oprávneného sprostredkovať stravovacie služby, a to najčastejšie formou stravovacích poukážok alebo elektronických stravovacích kariet.
Zamestnávateľ je povinný aj počas vykonávania práce z domu zabezpečiť svojim zamestnancom stravovanie. Ak zamestnávateľ nevie zabezpečiť stravovanie zamestnanca pri home office rovnakým spôsobom ako za normálnych okolností, alebo ako ho zaisťuje zamestnávateľ zamestnancom vykonávajúcim prácu na pracovisku zamestnávateľa, zvolená náhradná forma stravovania musí umožniť zamestnancovi zakúpiť si počas trvania pracovnej zmeny teplé hlavné jedlo vrátane vhodného nápoja zodpovedajúce zásadám správnej výživy. Zamestnávateľ môže zamestnancovi zaistiť stravovanie napríklad v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, môže mu poskytnúť stravovaciu poukážku, elektronickú stravovaciu kartu alebo, ak to vylučujú podmienky výkonu práce, finančný príspevok na stravovanie. Do úvahy prichádza aj možnosť zabezpečenia stravovania zamestnancovi priamo domov dovozom jedla zo zmluvného stravovacieho zariadenia.
Zamestnávateľ prispieva na stravovanie sumou vo výške najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Suma stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín je v súčasnosti 5,10 eura, príspevok zamestnávateľa teda nesmie prekročiť sumu 2,81 eura. Okrem toho poskytuje zamestnávateľ na stravovanie zamestnancom príspevok podľa zákona o sociálnom fonde. Pri zabezpečení stravovania zamestnancov prostredníctvom sprostredkovateľa stravovania sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, teda minimálne 3,83 eura.
Zákonník práce dáva zamestnávateľovi možnosť po prerokovaní so zástupcami zamestnancov
- upraviť podmienky, za ktorých bude zamestnancom poskytovať stravovanie počas dovolenky, prekážok v práci, alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca v práci,
- umožniť stravovať sa zamestnancom, ktorí pracujú mimo rámca rozvrhu pracovných zmien za rovnakých podmienok ako ostatným zamestnancom,
- rozšíriť okruh fyzických osôb, ktorým zabezpečí stravovanie, a ktorým bude prispievať na stravovanie.