Potravinári vlani ziskoví, poľnohospodári sa prepadli do straty
Ceny potravinárskych výrobcov sa v uplynulom roku oproti roku 2012 zvýšili v priemere o 1,7 percenta.
Ceny stúpli aj u výrobcov nápojov, mäsových výrobkov a pečiva
Potravinárskemu priemyslu sa vlani podarilo podľa predbežných údajov dosiahnuť najlepší hospodársky výsledok za posledné tri roky, keď sa jeho zisk pred zdanením vyšplhal na 184,5 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu roku je to o 110,2 mil. eur viac.
Vyplýva to zo správy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2013. Výnosy potravinárstva medziročne poklesli o 116,8 mil. eur na 4,5 mld. eur, zároveň sa znížili i náklady zo 4,5 mld. eur v roku 2012 na vlaňajších 4,3 mld. eur.
Darilo sa pivu aj cukrovinkám
Najviac sa darilo odvetviu ostatných potravinárskych výrobkov, ktoré skončilo minulý rok v pluse 39 mil. eur, nasledovala výroba piva a sladu s hospodárskym výsledkom 29 mil. eur a výroba mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov s 24 mil. eurami. Kladné hospodárenie mal aj odbor výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (15 mil. eur), odvetvie výroby tukov a cukru, ako aj sektor výroby nealkoholických nápojov (oba po 14 mil. eur), pečiva a múčnych výrobkov (11 mil. eur), mliečnych výrobkov (7 mil. eur), vína (6 mil. eur) a spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov (5 mil. eur).
Ceny potravinárskych výrobcov sa v uplynulom roku oproti roku 2012 zvýšili v priemere o 1,7 percenta, a to najmä v dôsledku rastúcich cien výrobcov krmív pre zvieratá a výrobcov mliečnych produktov. Ceny stúpli aj u výrobcov nápojov, mäsových výrobkov a pečiva. Pokles bol zaznamenaný len u spracovateľov ovocia a zeleniny a výrobcov rastlinných a živočíšnych olejov a tukov.
Podľa údajov ministerstva pôdohospodárstva Slováci počas minulého roka menej siahali po mlieku a mliečnych výrobkoch, múke, zemiakoch a strukovinách a tukoch. Naproti tomu spotrebovali medziročne viac mäsa, zeleniny, ovocia i rýb, ešte stále sa to však ukazuje ako nedostatočné. Kým napríklad v prípade mäsa obyvatelia konzumovali nadmerne bravčové mäso a hydinu. Naopak, spotreba nižšia, ako sú odporúčané výživové dávky, sa ukázala pri hovädzom mäse.
Výsledok poľnohospodárov ovplyvnili rastúce vstupy
Výrazne si v minulom roku pohoršil sektor poľnohospodárstva. Kým v roku 2012 vykázal zisk 35 mil. eur, vlani to bola strata 6,3 mil. eur. Podľa zverejnených informácií sa pod prepad do červených čísel podpísal okrem iného rýchlejší pokles výnosov ako nákladov, pokles tržieb z predaja vlastných výrobkov pod vplyvom zníženia najmä tržieb z rastlinných výrobkov. Výsledok hospodárenia tiež ovplyvnili rastúce ceny vstupov do poľnohospodárstva, a to osív jarných obilnín, ovsa, hrachu a krmovín a krmív pre zvieratá.
V sledovanom období predstavovali výnosy agrosektora 1,88 mld. eur, čo bolo o 479,8 mil. eur menej ako v roku 2012. Za poklesom výnosov podľa správy stojí nielen nižšia produkcia najmä komodít rastlinnej výroby, ale aj pokračujúci dovoz komodít živočíšneho pôvodu. „Dovozom hotových potravinárskych výrobkov a zvyšujúcim sa vývozom prvotných poľnohospodárskych surovín sa oslabuje poľnohospodárska výroba, čo prispieva k poklesu zamestnanosti a k zníženiu podielu domácej produkcie na slovenskom trhu,“ uvádza sa v správe.
Tržby za predaj vlastných poľnohospodárskych výrobkov dosiahli vlani 1,52 mld. eur, z toho predstavovali tržby za predaj rastlinných výrobkov 804,9 mil. eur a tržby za predaj živočíšnych výrobkov 710,7 mil. eur. Medziročný pokles tržieb o 4,3 % súvisel podľa rezortu pôdohospodárstva predovšetkým s poklesom tržieb za rastlinné výrobky o takmer 11 %, kým tržby za živočíšne výrobky vzrástli o 4,3 %.