- Podnikam.sk
- Články
- Ako zvládnuť živnostenské skúšky
- Ako začať podnikať
- Živnostenské skúšky – Sladovník a pivovarník
Živnostenské skúšky – Sladovník a pivovarník
V našom seriáli Ako zvládnuť živnostenské skúšky pokračujeme ďalším povolaním. Tentokrát sa pozrieme na to, aké teoretické znalosti a praktické zručnosti, musíte spĺňať v prípade, že chcete podnikať ako sladovník a pivovarník.
Ako vám je už zo seriálu zrejmé, na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Až na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia.
Živnostenský zákon nájdete v tu. Živnostenský register sa nachádza tu.
-
Ako založiť živnosť
19,90€ Pridať do košíkaAk si kúpite ročné predplatné v klube Podnikam.sk, tak VŠETKY E-BOOKY vrátane tohto môžete mať zdarma! Pre viac infomácií kliknite sem
V prémiovej časti nájdete:
- čo musí vedieť sladovník a pivovarník (okrem iného čo to je HACCP, Potravinový kódex SR, atď)
- čo musí ovládať,
- na čo sa zamerať, aby ste zvládli skúšky z teórie a čo všetko obsahujú,
- skúšky z praxe – pracovný postup pri praktickej časti skúšok vo vybraných témach,
Sladovník a pivovarník
Má vedieť
- Používať základnú odbornú terminológiu pri výrobe sladu a piva.
- Vysvetliť biologickú a chemickú podstatu procesov pri výrobe sladu a piva.
- Rozoznať základné suroviny a materiály používané pri výrobe sladu a piva, spôsob a podmienky ich skladovania.
- Vysvetliť technologické postupy pri výrobe sladu a piva.
- Orientovať sa v schémach, pracovných návodoch a technickej dokumentácii súvisiacej s výrobou sladu a piva.
- Určiť znaky kvality sladu a piva.
- Vysvetliť činitele ovplyvňujúce stabilitu a trvanlivosť piva.
- Popísať základné funkcie strojov, zariadení a liniek používaných pri čistení a triedení sladovníckeho jačmeňa, máčaní jačmeňa v náduvníkoch, klíčení jačmeňa na humnách, hvozdení sladu vo hvozdoch, odklíčkovaní sladu, príprave mladiny, kvasení mladiny, úprave piva pred stáčaním a pri stáčaní piva.
- Poznať slad, sladové výťažky, ich ďalšie použitie.
- Poznať druhy piva.
- Popísať hlavné zásady pri skladovaní sladu piva a ich expedícii.
- Určiť druhy obalov používaných pri distribúcii piva.
- Poznať spôsoby hodnotenia kvality sladu a piva.
- Používať Potravinový kódex SR.
- Aplikovať zásady hygieny a bezpečnosti práce na pracovisku pri výrobe sladu a piva.
- Poznať základy systému HACCP.
- Definovať možné zdroje znečisťovania životného prostredia súvisiace s výrobou sladu a piva, načrtnúť elimináciu zdrojov znečistenia životného prostredia.
Má ovládať
- Uplatňovať osvojené vedomosti v praktických úlohách.
- Vykonávať požadovanú prácu so surovinami používanými pri výrobe sladu a piva v sklade, pri príprave výroby.
- Dodržiavať postupnosť krokov pri výrobe sladu a piva.
- Pracovať kvalifikovane na jednotlivých úsekoch výroby sladu a piva.
- Vykonať odber vzorky sladu a piva na laboratórne vyšetrenie.
- Hodnotiť kvalitu sladu a piva.
- Obsluhovať bežne používané stroje, zariadenia a linky pri výrobe sladu a piva.
- Vykonávať základnú údržbu strojov a zariadení používaných pri výrobe sladu a piva.
- Uskutočňovať práce v expedícii.
- Organizovať prácu na pracovisku.
- Dodržiavať HACCP.
- Dodržiavať zásady hygieny a bezpečnosti pri práci, ochrany životného prostredia.
- Vykonávať sanitačné opatrenia na pracovisku.
- Postupovať hospodárne pri manipulácii s materiálmi, energiou, strojmi a zariadeniami
- Dodržiavať normy, parametre kvality procesov.
Skúšky
Teória
- Ovládať základné hygienické predpisy platné pre potravinársku výrobu a predpisy podľa Potravinového kódexu SR.
- Vysvetliť odborné výrazy súvisiace s výrobou sladu a piva (zelený slad, hvozdenie zeleného sladu, sladový kvet, šrotovanie, vystieranie, rmutovanie, sciedzanie, mláto, sladina, mladina, kvasničná biomasa, spilka, zakvášanie, zaprašovanie, nízke biele krúžky, vysoké hnedé krúžky, prepadávanie, mladé pivo, kvasinkové pivo).
- Charakterizovať suroviny na výrobu sladu – sladovnícky jačmeň.
- Charakterizovať suroviny na výrobu piva – slad, voda, chmeľ, pivovarnícke kvasinky.
- Nakresliť schému výroby sladu.
- Popísať výrobu sladu
– čistenie a triedenie jačmeňa s použitím čistiacich a triediacich zariadení
– máčanie jačmeňa, popis zariadení (náduvníkov)
– klíčenie jačmeňa, podmienky klíčenia, biochemický dej, postup klíčenia na humnách, popis zeleného sladu
– hvozdenie a sušenie sladu, popis dejov prebiehajúcich pri hvozdení, popis hvozdov
– odklíčkovanie sladu, využitie sladového kvetu
– leštenie sladu, sladové výťažky. - Nakresliť schému výroby piva.
- Popísať výrobu piva
– príprava mladiny: charakteristika mladiny, popis zariadení varne pivovaru, rozdelenie výroby mladiny podľa výrobných úsekov, šrotovanie sladu, vystieranie sladového šrotu, rmutovanie, cieľ rmutovania, sciedzanie, sladina, chmeľovar, popísanie mladiny, jej charakteristika, chladenie mladiny
– kvasenie mladiny: popis hlavného kvasenia v spilke, rozmnožovanie čistej kultúry kvasiniek, popísanie štádií hlavného kvasenia, zaprašovania, nízkych bielych krúžkov, vysokých hnedých krúžkov, prepadávania, mladého piva
– dokvášanie mladého piva: kvasiareň, popis deja dokvášania, podmienky dokvášania, výsledok dokvášania
– úprava piva pred plnením: filtrácia piva, jej účel, strojné zariadenie na filtráciu, predĺženie trvanlivosti piva pasterizáciou
– stáčanie piva: podmienky stáčania, obaly na pivo. - Ovládať druhy piva – stupňovitosť piva, obsah alkoholu v pive, výčapné pivá, ležiaky, špeciálne pivá, portery, nealkoholické pivá, radlery.
Prax
Pracovný postup pri praktickej časti skúšok v nasledovných témach:
- Výroba sladu – čistenie, triedenie.
- Výroba sladu – máčanie.
- Výroba sladu – klíčenie, sušenie, hvozdenie.
- Výroba sladu – odklíčenie, leštenie.
- Výroba piva – príprava mladiny.
- Výroba piva – kvasenie mladiny.
- Výroba piva – dokvášanie mladého piva.
- Výroba piva – úprava piva pred plnením.
- Výroba piva – stáčanie a expedícia.
- Domáca výroba piva.
Praktická úloha podľa určenej témy – písomné spracovanie podkladov k praktickej úlohe:
- technologický postup,
- schéma výroby,
- charakteristika surovín a výrobných zariadení,
- príprava surovín,
- príprava pracoviska,
- senzorické hodnotenie surovín,
- obsluha príslušných strojov a zariadení v určenej časti výrobného procesu s uplatnením zásad bezpečnosti práce pri obsluhe strojov a zariadení, zásad HACCP,
- vykonávanie sanitačných opatrení na pracovisku,
- organizovanie práce na pracovisku,
- podľa zadania senzorické posúdenie kvality predložených vzoriek sladu a piva, vykonanie poradenstva pri výbere rôznych druhov zariadení a prípravkov pre domácu aj komerčnú výrobu piva.
Podrobnosti o skúškach