- Podnikam.sk
- Články
- Relax
- Väčšina dátumov exspirácie nie je pravdivá. Pozrite sa, ako dlho zostane vaše jedlo ešte dobré
Väčšina dátumov exspirácie nie je pravdivá. Pozrite sa, ako dlho zostane vaše jedlo ešte dobré
Každý rok vyhadzujeme množstvo jedla len zo strachu, že už nie je dobré a mohlo by nám uškodiť. Nevyhadzujte jedlo a peniaze von oknom. To, že už potraviny prekročili dátum spotreby, neznamená, že sú zlé.
Dátum exspirácie len určuje, dokedy má jedlo optimálnu kvalitu na konzumovanie. Zistíte, či je ešte napriek tomu dobré:
Tepelne neupravená hydina
Hydina môže byť uložená v chladničke po dobu jedného až dvoch dní od nákupu. Ak je varená a nachádza sa v neotvorenom obale, vydrží približne tri až štyri dni. Po otvorení vám kurča v chladničke vydrží tiež okolo troch dní. V mrazničke ho môžete mať deväť mesiacov.
Čerstvé hovädzie, teľacie, bravčové a jahňacie mäso
Po nákupe zostane mäso dobré tri až päť dní. Hovädzie mäso môžete mať v mrazničke šesť až 12 mesiacov a stále bude najvyššej kvality.
Vajíčka
Vajíčka by mali vydržať tri až päť týždňov. Zmrazené môžu byť až rok.
Slanina
Skoro každý má rád slaninu, ale ako dlho ju uchovávať v chladničke? Pokiaľ je neotvorená, vydrží v chladničke dva týždne. Ako náhle ju otvoríte, skonzumovať by ste ju mali do siedmich dní.
Orechy
Komerčne balené orechy vám v špajze vydržia 10 až 12 mesiacov.
Otvorený pohár arašidového masla
Keď pohár otvoríte, jeho obsah by ste mali skonzumovať do troch až štyroch mesiacov. Najlepšie je ho potom skladovať v chladničke.
Lasagne
Otvorené alebo neotvorené vydržia tieto cestoviny tri roky.
Čokoláda
Pokiaľ čokoládu riadne skladujete, môže vydržať dlhšie, ako si myslíte. Pri izbovej teplote ju môžete skladovať šesť až deväť mesiacov. Jej životnosť predĺžite tým, že znížite teplotu. Schladením vydrží dlhšie až o 25 %, zmrazením až o 50 %. Čokoládu potom rozmrazujte v chladničke. Netýka sa to ale luxusných, ručne vyrábaných čokolád, tie zostanú čerstvé po dobu dvoch až troch týždňov.
Mlieko
Mlieko zostáva čerstvé približne týždeň. Jeho životnosť môžete predĺžiť zmrazením. Potom sa ale zmení jeho konzostencia a nie je dobré na priame konzumovanie, tepelne upravovať ho môžete.
Šalát
Rímsky šalát vydrží v chladničke asi týždeň. Šalát neumývajte, kým ho nejdete jesť, a rozhodne ho nezmrazujte.
Jogurt
Jogurt vydrží chladničke aj desať dní po dátume spotreby. Pokiaľ ho zmrazíte, môžete jeho životnosť predĺžiť o jeden až dva mesiace. Pri zisťovaní čerstvosti stačí použiť zdravý rozum. Kyslý zápach, vodnatosť, ani zmenená textúra nie sú znakom čerstvosti.
Čerstvý, surový losos
Neotvorený vám v chladničke vydrží jeden až dva dni, keď si ho zmrazíte, bude mať optimálnu chuť ešte dva až tri mesiace.
Kečup
Neotvorený vydrží asi rok, po otvorení ho treba skonzumovať do mesiaca, ak ho uskladňujete v špajze, a do šiestich mesiacov, ak ho máte v chladničke.
Víno
Vinári vás za uskladnenie vína v chladničke odsúdia, pokiaľ ho ale chcete udržať čerstvé, nedajte na nich. Keď ho dáte do mrazničky vydrží až niekoľko mesiacov. Neotvorené vína vydržia, samozrejme, aj niekoľko rokov. Záleží od druhu.
Med
Dobrá správa: Med sa nekazí, čiže vás bez problémov prežije.