Iba 38 % Slovákov rozumie pojmu „minimálna trvanlivosť“
Ako ukázal prieskum Európskej komisie, pri označení spotrebujte do, 44 % Slovákov vie, že daná potravina by sa po uplynutí dátumu už nemala konzumovať.
V Európe ročne vyhodíme asi 100 miliónov ton potravín
Slováci pojmu „minimálna trvanlivosť“ rozumejú menej než európsky priemer. Ako vyplynulo z prieskumu Eurobarometer, iba 38 % Slovákov, vie, že ak je na potravine uvedené označenie „minimálna trvanlivosť“, znamená to, že potraviny sa dajú konzumovať aj po tomto dátume za predpokladu, že boli správne skladované.
Pri označení „spotrebujte do“ 44 % Slovákov vie, že daná potravina by sa po uplynutí dátumu už nemala konzumovať. Je už riziková pre zdravie. Podľa zverejnených výsledkov Eurobarometra iba 47 % Európanov chápe presný význam označenia ”minimálna trvanlivosť” a 40 % nemá jasno v prípade označenia ”spotrebujte do”.
Na niektoré potraviny sa zníži, zlacnie mäso a chlieb
Prieskum Európskej komisie sa zaoberal plytvaním potravinami a označovaním dátumu spotreby. „V Európe ročne vyhodíme asi 100 miliónov ton potravín, to je naozaj veľmi veľa. Ak nezmeníme náš prístup, tak toto číslo stúpne do roku 2020 na 120 miliónov ton ročne. Európa tým každý rok stráca približne 200 miliárd eur. Potrebujeme prijať opatrenia, ktoré pomôžu znížiť plytvanie potravinami a prispejú k šetreniu nákladov, prírodných zdrojov, ale aj životného prostredia,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.
Pomôcť by mohlo podľa 63 % Európanov lepšie plánovanie jedál v domácnosti a spotrebovanie zvyškov jedla namiesto jeho vyhadzovania. Na Slovensku sa v prospech plánovania nákupov vyslovilo 47 % opýtaných, 33 % súhlasí so spotrebovaním zvyškov. Znížiť plytvanie by mohlo aj mrazenie podľa 56 % Európanov a 27 % Slovákov. Pri nákupoch sú ľudia obozretní, označenie spotreby si vždy pozrie 58 % opýtaných Slovákov (58 % EÚ), často si ho pozrie 22 % opýtaných obyvateľov SR (23 %
Na potravinách ako soľ, cukor alebo ocot nie je v súčasnosti povinné označovať dátum minimálnej trvanlivosti a uvažuje sa o rozšírení zoznamu týchto neoznačovaných potravín aj o cestoviny, kávu, čaj. Viac ako 50 % Slovákom by tento údaj chýbal, priemer EÚ je pri tejto otázke 44 %.