Zníženie DPH na potraviny a tlač od 1. 1. 2020

Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov účinnú od 1. 1. 2020.
V roku 2016 (s účinnosťou 1. 1. 2016) sa znížila sadzba DPH na vybrané druhy potravín z 20 % na 10 %. Išlo o tieto výrobky:
- mäso z hovädzích zvierat – čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat
- mäso z domácich svíň – čerstvé alebo chladené, mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz
- mäso a jedlé droby z domácej hydiny – čerstvé alebo chladené
- mäso a jedlé droby z domácich králikov – čerstvé alebo chladené
- sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb
- rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb okrem ozdobných rýb
- mlieko
- maslo
- čerstvý chlieb
Toto zníženie bolo citeľne prenesené do zníženia cien týchto potravín priamo na pulte, t. j. s priamym profitom pre zákazníka – spotrebiteľa. Po prijatí predmetného opatrenia ceny na pultoch klesali počas celého roka 2016 (teda bezprostredne po prijatí opatrenia, ktorým sa znížila DPH na vybrané potraviny) mesačne v priemere o 2,9 %, čo je citeľný dopad na pultové ceny. Keďže základné potraviny tvoria prevažnú časť nákupného koša spotrebiteľa, ide o preukázateľné dopady prijatej zníženej DPH na základné potraviny priamo na pultoch maloobchodných prevádzok.
V Slovenskej republike stúpli ceny potravín medziročne počas prvého polroka 2018 o 5,4 %, čo je najvýraznejší rast v rámci celej EÚ. Je preto potrebné prijať opatrenia, aby sa neúmerný nárast cien potravín zastavil a naopak došlo k reálnemu zníženiu cien.