Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Cukrár

cukrár
cukrár Foto: Getty Images
8. apríla 2019 Zdroj Podnikam.sk/MG Tlačiť

Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia.

Cukrár

Má vedieť

1. Zásady osobnej hygieny a hygieny práce v cukrárskej výrobe.
2. Zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
3. Organizáciu práce na pracovisku.
4. Suroviny a materiály používané v cukrárskej výrobe, spôsob a podmienky ich skladovania.
5. Spôsob príjmu a uskladnenia surovín, polotovarov a prísad v cukrárskej výrobe.
6. Princípy hodnotenia vstupných surovín, polotovarov a prísad.
7. Technologické výpočty používané vo výrobe.
8. Poznatky o receptúrach a technologických postupoch v cukrárskej výrobe.
9. Kalkuláciu a výpočet množstva surovín.
10. Ekonomické pravidlá a princípy pri tvorbe cien výrobkov.
11. Delenie cukrárskych polotovarov a cukrárskych hotových výrobkov.
12. Výrobu cukrárskych ciest a hmôt (možné chyby a ich odstránenie).
13. Druhy náplní a ich aplikáciu.
14. Druhy poliev (výroba, význam a použitie).
15. Cukrárske hotové výrobky podľa trvanlivosti.
16. Výrobu trvanlivého pečiva.
17. Výrobu zákuskov, tort a spracovanie polotovarov.
18. Výrobu cukrárskych ozdôb.
19. Výrobu a spracovanie modelovacej hmoty.
20. Dohotovovanie cukrárskych výrobkov.
21. Zdobenie cukrárskych výrobkov.
22. Princíp posudzovania kvality hotových cukrárskych výrobkov.
23. Skladovanie, balenie, označovanie a expedovanie cukrárskych výrobkov.
24. Kritické kontrolné body v cukrárskej výrobe.
25. Odbornú terminológiu v cukrárskej výrobe.
26. Strojné a technické vybavenie cukrárskej prevádzky (využitie a údržba).
27. Zásady ochrany spotrebiteľa.
28. Vedenie prevádzkovej evidencie pri výrobe a predaji cukrárskych výrobkov.

Má ovládať

1. Hygienické predpisy, osobnú hygienu a zásady bezpečnosti potravín.
2. Sanitačný poriadok.
3. Zásady bezpečnosti, hygieny práce, ochrany zdravia pri práci a požiarnej prevencie.
4. Prevzatie, skontrolovanie a uskladnenie surovín, polotovarov a prísad.
5. Správny technologický postup podľa daného výrobku.
6. Vypočítanie spotreby surovín pre daný výrobok podľa receptúry.
7. Naváženie, úpravu a prípravu potrebného množstva surovín k technologickému spracovaniu.
8. Posúdenie kvality používaných surovín.
9. Výrobu cukrárskych výrobkov.
10. Spracovanie cukrárskeho cesta z navážených surovín v súlade s technologickým postupom (popísanie možných chýb).
11. Výrobu tuhého, medového a listového cesta. Výrobu pálenej, šľahanej, trenej a jadrovej hmoty.
12. Správny spôsob tvarovania cesta a hmoty podľa charakteru výrobku.
13. Naplnenie cesta a hmoty náplňou alebo ovocím.
14. Vhodný druh náplne a polevy podľa charakteru a trvanlivosti výrobku.
15. Výrobu náplne a polevy z rôznych druhov surovín pre dohotovenie výrobkov podľa technologického postupu.
16. Prípravu pece a zvolenie správnej teploty a doby pečenia.
17. Pečenie, usmaženie a uvarenie vytvarovaných polotovarov výrobkov (posúdenie stupňa prepečenia a príprava na ďalšie spracovanie).
18. Dohotovenie zákuskov a tort podľa technologického postupu a charakteru výrobku.
19. Zhotovenie ozdoby z cukrárskej modelovacej hmoty.
20. Ozdobenie zákuskov a tort v súlade s estetickými princípmi.
21. Uchovanie zákuskov a tort podľa ich trvanlivosti a zásad zabezpečenia hygienicky neškodlivých potravín.
22. Výstupnú kontrolu polotovarov a hotových cukrárskych výrobkov (posúdenie ich kvality a vyčlenenie neštandardných výrobkov).
23. Zabalenie cukrárskych výrobkov, označenie a ich prípravu na expedíciu v zmysle požiadaviek Potravinového kódexu SR.
24. Základnú údržbu na strojoch v cukrárskej výrobe.
25. Predpísanú prevádzkovú evidenciu v cukrárskej výrobe a pri predaji výrobkov.

Skúšky

Teória

1. Popísanie zásad osobnej a prevádzkovej hygieny a hygienické predpisy v potravinárskej výrobe. Základné zákony a legislatívne normy.
2. Popísanie zásad bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany.
3. Charakteristika surovín a materiálov používaných v cukrárskej výrobe.
4. Hodnotenie kvality vstupných surovín a materiálov a spôsob správneho uskladnenia surovín a prísad.
5. Prepočty surovinových noriem (význam, straty a výťažnosť).
6. Členenie cukrárskych výrobkov podľa Potravinového kódexu SR a označovanie výrobkov.
7. Technologické postupy používané v cukrárskej výrobe.
8. Charakterizovanie jednotlivých cukrárskych hmôt a ciest a výrobkov z nich.
9. Charakteristika a použitie náplní a krémov.
10. Delenie cukrárskych výrobkov podľa trvanlivosti (určenie doby spotreby).
11. Diétne cukrárske výrobky (diabetici, celiatici a výrobky s nižšou energetickou hodnotou).
12. Druhy poliev a ich použitie.
13. Cukrárske ozdoby (výroba a význam).
14. Spôsoby dohotovenia cukrárskych výrobkov.
15. Senzorické hodnotenie kvality polotovarov a hotových výrobkov.
16. Chyby a nedostatky cukrárskych výrobkov (príčiny a spôsoby odstraňovania).
17. Kontrolné body a kritické kontrolné body v cukrárskej výrobe.
18. Význam balenia a správne skladovanie cukrárskych výrobkov.
19. Starnutie cukrárskych výrobkov a spôsoby predlžovania ich trvanlivosti.
20. Povinné údaje na obale v zmysle požiadaviek označovania výrobkov podľa platnej legislatívy.
21. Stanovenie ceny cukrárskych výrobkov (ekonomické princípy pri výrobe a predaji).
22. Vedenie potrebnej prevádzkovej evidencie.

Prax

Praktické predvedenie celistvej úlohy podľa zadania

1. Dodržiavanie základných hygienických predpisov platných pre potravinársku výrobu a Potravinového kódexu SR.
2. Uplatňovanie zásad bezpečnosti práce pri obsluhe strojov a zariadení.
3. Výber a kontrola surovín, senzorické hodnotenie kvality a posúdenie zdravotnej spôsobilosti použitých surovín.
4. Príjem a uskladnenie surovín, polotovarov a prísad v cukrárskej výrobe.
5. Použitie základných technologických výpočtov (normovanie a výpočet spotreby surovín, tvorba cien).
6. Zhotovenie základných druhov cukrárskych ciest a hmôt (tuhé, medové a lístkové cesto a pálené, šľahané, trené a jadrové hmoty).
7. Tvarovanie cukrárskych ciest a hmôt.
8. Tepelné spracovanie surovín, hmôt a polotovarov (varenie, pečenie a smaženie).
9. Príprava náplní a poliev.
10. Dohotovenie cukrárskeho výrobku.
11. Plnenie, zdobenie, krájanie a balenie cukrárskych výrobkov.
12. Výroba cukrárskej poťahovej a modelovacej hmoty (príprava ozdôb).
13. Uskladnenie, balenie a expedovanie.
14. Dodržanie zásad estetickej prípravy.
15. Zhodnotenie kvality hotových výrobkov.
16. Určenie chýb a príčin nedostatkov korpusov, ciest, náplní, poliev a spôsoby ich odstránenia.
17. Hospodárne nakladanie so surovinami, vodou a energiou.
18. Obsluha a údržba strojov a zariadenia.
19. Dodržiavanie zásad ochrany spotrebiteľa.
20. Organizácia práce.

Podrobnosti o skúškach

http://isdv.iedu.sk/Eligibility.aspx

Odporúčané ebooky

Súvisiace články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Zobraziť všetky články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"
FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

cukrárPrémiový obsahživnostenská skúška

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako začať podnikať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

november

21nov8:30Zákonník práce v roku 2024 – zmeny v praxi8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika,Pracovné právo

21nov8:30Ako využiť potenciál vašej značky na maximum - pomocou brand archetypov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Riadenie

21nov8:30Zákonník práce v roku 2024 – zmeny v praxi8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika,Pracovné právo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X