Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Rezort zdravotníctva zmierni odvody pre bývalých poistencov štátu

Rezort zdravotníctva zmierňuje odvody pre bývalých poistencov štátu
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Foto: SITA
23. apríla 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Na podnikajúcich dôchodcov, či na podnikateľky na materskej dovolenke, ktoré by mali byť poistencami štátu, avšak ich príjmy v tomto roku prekročia 15-násobok životného minima, teda sumu 2 918,7 eura, sa pri platení poistného na zdravotné poistenie nebude vzťahovať minimálny vymeriavací základ.
 
Počíta s tým návrh novely zákona o zdravotnom poistení, o ktorom by mala onedlho rokovať vláda. „Tieto osoby odvedú poistné zo svojho reálne dosiahnutého príjmu,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR.
 

Ak zákon neprejde, penzisti a matky budú doplácať

Rezort tak navrhuje zmierniť nastavenie odvodov pre bývalých poistencov štátu, ktoré zaviedol od začiatku tohto roka. „Uvedená zmena sa týka asi 5 tis. osôb,“ uvádza ministerstvo. Ak by sa na ne vzťahoval minimálny vymeriavací základ, museli by budúci rok zdravotnej poisťovni doplatiť za tento rok poistné vo výške od 1 eura po 20,97 eura mesačne.
 
Medzi poistencov štátu od začiatku januára nepatria tie osoby, ktorých vymeriavací základ za rok 2013 presiahne 2 918,7 eura. Ak podnikajúci dôchodcovia, či ženy na materskej dovolenke budú mať ročný vymeriavací základ nad touto sumou, má sa na nich podľa platného zákona vzťahovať minimálny mesačný vymeriavací základ pre samostatne zárobkovo činnú osobu na úrovni 393 eur, čomu zodpovedá poistné v sume 55,02 eura.
 

 
Zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. októbra tohto roka. Zmeny by sa tak mali prejaviť až v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za rok 2013. Ak by toto ustanovenie ministerstvo zdravotníctva nezmenilo, niektorí penzisti alebo ženy na materskej dovolenke by koncom budúceho roka museli zdravotnej poisťovni pri vykonaní ročného zúčtovania za rok 2013 uhradiť nedoplatok až do výšky 251,64 eura. „Očakávaný príjem od týchto osôb nebol rozpočtovaný v príjmoch zdravotných poisťovní na rok 2013,“ konštatuje ministerstvo. 
 
Rovnaké riešenie do parlamentu v rámci novely zákona o zdravotnom poistení predložil poslanec Jozef Mihál (SaS). Ten rovnako ako ministerstvo zdravotníctva navrhoval, aby poistenci štátu v prípade, ak vykonávajú činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, vždy platili poistné zo skutočne dosiahnutého vymeriavacieho základu. Tento jeho návrh však poslanci Smeru koncom marca tohto roka nepodporili. S výnimkou jedného poslanca Smeru, ktorý bol proti, sa ostatní zdržali hlasovania. 
 
Hranicu 15-násobku životného minima, od ktorej prestávajú byť penzisti, či ženy na rodičovskej dovolenke poistencami štátu, zaviedlo ministerstvo zdravotníctva novelou zákona o zdravotnom poistení, ktorú schválil parlament koncom novembra minulého roka. Toto ustanovenie pritom navrhol do novely zákona doplniť parlamentný výbor pre zdravotníctvo dva dni pred hlasovaním o zmenách v zdravotnom poistení.
 
Aktualizácia 24.4.2013:
Novelu zákona o zdravotnom poistení v stredu schválili na zasadnutí vlády ministri. Najvyššia čiastka z rozpočtu ministerstva zdravotníctva (MZ), až vyše 1,3 mld. eur, išla v minulom roku pritom už zvyčajne na zdravotné poistenie za poistencov štátu. Z celkového rozpočtu táto položka odčerpala 88,6 percenta. Vyplýva to z návrhu záverečného účtu MZ za rok 2012, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie. V oblasti bežných výdavkov, ktorých objem v minulom roku predstavoval 1,4 mld. eur, dal rezort okrem spomínaného štátom plateného poistného 23,4 mil. eur na platy a osobné vyrovnania. Za tovary a služby uhradilo MZ 12,8 mil. eur.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do zdravotnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X