Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Kedy máte nárok na stravné lístky v súvislosti s koronavírusom?

stravné lístky
stravné lístky Foto: Getty Images
9. apríla 2020 277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg Zdroj Podnikam.sk Tlačiť

Súčasná situácia mení chod firiem avšak nie zákony. Vzniká zamestnancovi nárok na stravné lístky počas práce z domu, uzatvorení prevádzky či celozávodnej dovolenke v čase mimoriadnej situácie v súvislosti s  koronavírusom?

 Aj keď zamestnanec vykonáva prácu z domu (tzv. home office) má nárok na stravné lístky, ak odpracoval viac ako 4 hodiny každý pracovný deň.  „Nárok na stravné lístky má tak každý zamestnanec, ktorý vykonal svoju prácu a to bez ohľadu na to, či ju vykonával z domu, alebo na inom pracovisku,“ povedal Igor Janok zo spoločnosti Up Slovensko. V prípade, že zamestnávateľ uzatvoril prevádzku a zamestnanec ostal doma z titulu prekážky na strane zamestnávateľa, zamestnancovi nevzniká nárok na stravné, nakoľko nepracuje a neodpracoval tak viac ako 4 hodiny denne. Jednou z možností, ktorú v súčasnej situácii zamestnávatelia využívajú je aj nariadenie celozávodnej dovolenky. „Ani v tomto prípade nevzniká zamestnancovi nárok na stravné. Aj keď ide o celozávodnú dovolenku, ktorá bola vyhlásená z dôvodu pandémie COVID 19 a v niektorých prípadoch aj mimo plánovaného termínu, nevzniká zamestnancovi nárok na stravné, ak nie je v kolektívnej zmluve alebo iných interných predpisoch dohodnuté inak“ objasňuje Igor Janok. V prípade, že sa zamestnávateľ rozhodol použiť inštitút – nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času vzniká zamestnancovi, ktorý odpracoval viac ako 4 hodiny denne nárok na stravné lístky.

Podmienky zabezpečenia stravovania zamestnancom v čase  COVID 19

Stravovanie zamestnancov upravuje § 152 zákona č. 311/2001 Z.z., ktorého plné znenie ostáva v platnosti aj počas pandémie COVID 19. Zamestnávateľ je tak povinný
zabezpečiť stravovanie najmä poskytnutím jedného teplého hlavného jedla vrátane nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny, a to: vo vlastnom stravovacom zariadení, alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, alebo prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby (cena jedla sa v tomto prípade rovná hodnote tzv. gastrolístka). Výška stravného ostáva taktiež nezmenená, zamestnávateľ musí poskytnúť stravné vo výške najmenej 55 % ceny jedla a minimálna hodnota gastrolístka musí byť 75% zo sumy stravného.

277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg

Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

koronavírusstravné lístky

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Personalistika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

november

21nov8:30Zákonník práce v roku 2024 – zmeny v praxi8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika,Pracovné právo

21nov8:30Ako využiť potenciál vašej značky na maximum - pomocou brand archetypov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Riadenie

21nov8:30Zákonník práce v roku 2024 – zmeny v praxi8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika,Pracovné právo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X