Neuveriteľné fakty o kávovom priemysle, ktoré vás určite prekvapia
Káva je viac než populárna: je všadeprítomná. Žiadny iný nápoj nie je natoľko uctievaný a rešpektovaný. Nájdete ho v každej kancelárii, pri dochádzaní do zamestnania a v kuchyniach po celom svete.
Možno vás prekvapí, že kedysi pitie kávy znamenalo trest smrti.
Po rope je káva najvyhľadávanejšou komoditou na svete.
Nie je žiadna hanba byť na druhom mieste. Káva predstavuje majetok cez 100 miliárd dolárov po celom svete. Predbehla také komodity ako je zemný plyn, zlato, cukor a kukurica.
Po celom svete sa denne vypije viac ako 500 miliárd šálok.
A z toho je 14 miliárd talianskych espress.
Kávové farmy sú živobytím pre viac ako 25 miliónov ľudí.
Káva sa pestuje vo viac ako 50 krajinách sveta v Ázii, Afrike, Južnej a Strednej Amerike a Karibiku.
Napriek rozličným príchutiam a odrodám, v skutočnosti existujú len dva typy kávy.
Arabica a robusta sú dve hlavné komerčne pestované a predávané kávové zrná. Arabica je bežnejší typ (70 % kávy je tejto odrody) a je považovaná za sviežejšiu. Robusta je odolnejšia a lacnejšia odroda, skladá sa z nej väčšina instantných káv.
Viac ako polovica Američanov nad 18 rokov pije kávu denne.
Priemerne vypijú tri a pol šálky kávy denne.
Káva je zdrojom 75 % kofeínu v Amerike.
Je to podstatne viac ako nejaký čaj, kola či energetický nápoj.
Kaviarne sú najrýchlejšie rastúce prevádzky pohostinstiev.
Kaviarne majú sedempercentné tempo rastu.
90 % svetovej produkcie kávy pochádza z rozvojových krajín.
Prvými tromi najväčšími producentmi kávy sú Brazília, Vietnam a Kolumbia.
Vo Fínsku vypijú najviac kávy na jedného obyvateľa na svete.
Možno je to prekvapujúce, ale najväčší producent kávy – Brazília – je až na 13. mieste.
„Fair trade“ káva predstavuje len malú časť trhu, stále však ide o najpopulárnejšiu fair trade komoditu na svete.
Fair trade káva je káva vyrobená za lepších podmienok a za spravodlivých obchodných pravidiel. Pestovatelia majú priamy kontakt s dovozcami.
Podľa Svetového fondu na ochranu prírody z 50 krajín s najvyššou mierou odlesňovania v rokoch 1990 až 1995 v 37 prípadoch išlo o producentov kávy.
Káva sa tradične pestuje v tieni. Za účelom zvýšenia produkcie boli niektorí pestovatelia dotlačení k tomu, aby ju pestovali na slnku. Nové techniky zahŕňajú použitie chemikálií a výrub lesov. Trpí tým ale jej chuť.
Bonus: Zo začiatku boli kávičkári považovaní za buričov a uctievačov satana.
Káva nebola vždy populárna. Pôvodne sa objavila v Etiópii a na miestach ako Káhira, Egypt a Turecko bola zakázaná.