- Podnikam.sk
- Články
- Ako zvládnuť živnostenské skúšky
- Ako začať podnikať
- Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Pekár
Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Pekár
Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia.
Má vedieť
1. Zásady osobnej hygieny a hygieny práce vo výrobe.
2. Zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
3. Suroviny a materiály používané k výrobe a spôsob ich uskladnenia.
4. Základné technologické výpočty používané vo výrobe.
5. Členenie pekárskych výrobkov podľa Potravinového kódexu SR.
6. Predpisy platné vo výrobe a kontrole pekárskych výrobkov (oddiel 5, hlava 13, tretia časť Potravinového kódexu SR).
7. Zásady práce pri príprave kvasov, ciest, formovaní, kysnutí a pečení pekárskych výrobkov.
V prémiovej časti obsahu nájdete:
- čo má pekár ovládať
- prehľad teoretických vedomostí na skúšky
Má ovládať
1. Prípravu surovín na výrobu podľa príslušnej receptúry.
2. Posúdenie kvality používaných surovín.
3. Výrobu rôznych druhov kvasov a ciest podľa receptúr.
4. Formovanie výrobkov z cesta pre jednotlivé skupiny výrobkov.
5. Ručné formovanie guľatých aj podlhovastých chlebov.
6. Ručné formovanie žemlí, rôznych druhov rožkov, pletenky a vianočky zo štyroch a šiestich prútov.
7. Výrobu rôznych druhov lístkového cesta.
8. Formovanie rôznych tvarov výrobkov z lístkového cesta.
9. Ručné formovanie praclíkov.
10. Prípravu náplne podľa receptúr.
11. Plnenie náplní do výrobkov.
12. Základnú údržbu na strojoch a zariadeniach, obsluhu kysiarne a pece pri výrobe rôznych druhov pekárskych výrobkov.
Skúšky
Prehľad teoretických vedomostí z technológie pracovných postupov a praktické predvedenie komplexnej úlohy:
1. Uplatňovanie základných hygienických predpisov platných pre potravinársku výrobu a predpisov podľa Potravinového kódexu SR.
2. Uplatňovanie zásad bezpečnosti práce pri obsluhe strojov a zariadení v pekárskej výrobe.
3. Senzorické hodnotenie kvality používaných surovín pre pekárske výrobky.
4. Použitie základných technologických výpočtov využívaných v pekárskej výrobe.
5. Príprava kvasov.
6. Výroba rôznych druhov ciest.
7. Obsluha kysiarne.
8. Výroba lístkového cesta.
9. Formovanie rôznych tvarov výrobkov z lístkového cesta.
10. Príprava náplní.
11. Senzorické hodnotenie kvality cesta, jeho stupňa zrelosti a vhodnosti na spracovanie.
12. Ručné formovanie guľatých a podlhovastých chlebov.
13. Ručné formovanie surových výrobkov – žemlí, rôznych druhov rožkov, pletenky a vianočky zo štyroch a šiestich prútov.
14. Ručné formovanie praclíkov.
15. Strojové formovanie surových výrobkov.
16. Stupeň nakysnutia surových výrobkov na pečenie.
17. Príprava surových výrobkov na pečenie.
18. Obsluha pece, nastavenie režimu pečenia podľa druhov jednotlivých výrobkov.
19. Určenie správnej doby pečenia pre jednotlivé druhy a hmotnosti výrobkov.
20. Určenie chýb a príčin nedostatkov pekárskych výrobkov a spôsoby odstraňovania týchto nedostatkov.
21. Základná údržba používaných strojov a zariadení.
22. Dodržiavanie zásad ochrany spotrebiteľa.
23. Organizácia práce.
Podrobnosti o skúškach