Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Pekár

Pekár
pekár
19. júla 2018 Zdroj Podnikam.sk/MG Tlačiť

Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia.

Má vedieť

1. Zásady osobnej hygieny a hygieny práce vo výrobe.
2. Zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
3. Suroviny a materiály používané k výrobe a spôsob ich uskladnenia.
4. Základné technologické výpočty používané vo výrobe.
5. Členenie pekárskych výrobkov podľa Potravinového kódexu SR.
6. Predpisy platné vo výrobe a kontrole pekárskych výrobkov (oddiel 5, hlava 13, tretia časť Potravinového kódexu SR).
7. Zásady práce pri príprave kvasov, ciest, formovaní, kysnutí a pečení pekárskych výrobkov.

V prémiovej časti obsahu nájdete:

  • čo má pekár ovládať
  • prehľad teoretických vedomostí na skúšky

Má ovládať

1. Prípravu surovín na výrobu podľa príslušnej receptúry.
2. Posúdenie kvality používaných surovín.
3. Výrobu rôznych druhov kvasov a ciest podľa receptúr.
4. Formovanie výrobkov z cesta pre jednotlivé skupiny výrobkov.
5. Ručné formovanie guľatých aj podlhovastých chlebov.
6. Ručné formovanie žemlí, rôznych druhov rožkov, pletenky a vianočky zo štyroch a šiestich prútov.
7. Výrobu rôznych druhov lístkového cesta.
8. Formovanie rôznych tvarov výrobkov z lístkového cesta.
9. Ručné formovanie praclíkov.
10. Prípravu náplne podľa receptúr.
11. Plnenie náplní do výrobkov.
12. Základnú údržbu na strojoch a zariadeniach, obsluhu kysiarne a pece pri výrobe rôznych druhov pekárskych výrobkov.

Skúšky

Prehľad teoretických vedomostí z technológie pracovných postupov a praktické predvedenie komplexnej úlohy:

1. Uplatňovanie základných hygienických predpisov platných pre potravinársku výrobu a predpisov podľa Potravinového kódexu SR.
2. Uplatňovanie zásad bezpečnosti práce pri obsluhe strojov a zariadení v pekárskej výrobe.
3. Senzorické hodnotenie kvality používaných surovín pre pekárske výrobky.
4. Použitie základných technologických výpočtov využívaných v pekárskej výrobe.
5. Príprava kvasov.
6. Výroba rôznych druhov ciest.
7. Obsluha kysiarne.
8. Výroba lístkového cesta.
9. Formovanie rôznych tvarov výrobkov z lístkového cesta.
10. Príprava náplní.
11. Senzorické hodnotenie kvality cesta, jeho stupňa zrelosti a vhodnosti na spracovanie.
12. Ručné formovanie guľatých a podlhovastých chlebov.
13. Ručné formovanie surových výrobkov – žemlí, rôznych druhov rožkov, pletenky a vianočky zo štyroch a šiestich prútov.
14. Ručné formovanie praclíkov.
15. Strojové formovanie surových výrobkov.
16. Stupeň nakysnutia surových výrobkov na pečenie.
17. Príprava surových výrobkov na pečenie.
18. Obsluha pece, nastavenie režimu pečenia podľa druhov jednotlivých výrobkov.
19. Určenie správnej doby pečenia pre jednotlivé druhy a hmotnosti výrobkov.
20. Určenie chýb a príčin nedostatkov pekárskych výrobkov a spôsoby odstraňovania týchto nedostatkov.
21. Základná údržba používaných strojov a zariadení.
22. Dodržiavanie zásad ochrany spotrebiteľa.
23. Organizácia práce.

Podrobnosti o skúškach

http://isdv.iedu.sk/Eligibility.aspx

Odporúčané ebooky

Súvisiace články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Zobraziť všetky články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Témy

pekárPrémiový obsahživnostenská skúška

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako začať podnikať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

september

22sep8:30Certifikovaný projektový manažér8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony,Legislatíva, zákony,žiadny

22sep8:30Zákon o cestnej doprave a jeho nadväznosti na zákonné povinnosti dopravcu8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Clo

22sep8:30Certifikovaný projektový manažér8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony,Legislatíva, zákony,žiadny

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
X