Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Príbeh firmy Nestlé

Príbeh firmy Nestlé
Nestlé
12. júla 2011 Tlačiť
Firmu Nestlé  poznáme väčšinou ako výrobcu sladkostí, ale táto firma je moderná firma, ktorá sa snaží prispôsobiť dopytu na trhu a hľadá nové možnosti aj v iných oblastiach ako sú napríklad výroba nápojov, oblasť výživy, zdravia a zdravého životného štýlu. Ich heslo znie: Good Food, Good Life (dobré potraviny pre dobrý život). Aké zásady stoja za úspechom tejto firmy? Sú to neustále inovácie, vysoká kvalita, inovácia procesov výroby, široká dostupnosť výrobkov, starostlivosť o zamestnancov, dodržiavanie bezpečnosti pri práci, bezpečnosti potravín a ochrana životného prostredia. Nestlé funguje aj na Slovensku a v Českej republike. V Českej republike sa vyrábajú sladkosti, cukríky, cukrovinky. Na Slovensku sa vyrábajú bujóny, polievky a korenia. 
 

Trošku z histórie

Za vznikom firmy stojí zaujímavý príbeh, o ktorom možno veľa z nás netuší. V roku 1867 Henri Nestlé vyrobil prvú dojčenskú mliečnu výživu a tak zachránil život dieťaťa svojich susedov. Takto vznikla „Mliečna múčka Henriho Nestlé“ (Farine Lactée Henri Nestlé). Henri Nestlé bol nielen dobrým vynálezcom, ale aj dobrým obchodníkom. Dokázal využiť svoje schopnosti a vytvoril značku Nestlé. Svoj výrobok začal vyvážať do Európy, USA, Ruska a Indie. Na základe toho bola založená firma vo Vevey pri Ženevskom jazere, kde je dodnes jej sídlo. 
 
Neskôr firmu predal akciovej spoločnosti, ktorá svoje aktivity rozvíjala aj v ďalších oblastiach napríklad výrobou čokolády. Aj dnes sú známe výborné švajčiarske mliečne čokolády.  Možno mnohí ani nevieme, ale aj známa instantná káva Nescafé pochádza z dielne firmy Nestlé. Prvýkrát bol tento výrobok predstavený v roku 1938. Už od začiatku sa predával v plechovkách a dala sa kúpiť aj verzia bez kofeínu. Neskôr sa firma zlúčila s firmou Maggi, ktorá vyrábala instantné polievky a korenia. Dnes sa aj naďalej snaží firma expandovať do nových oblastí a to najmä do oblasti zdravej výživy. 
 
 

Nestlé dnes

Firma Nestlé je dnes najväčšou a najviac diverzifikovanou potravinovou firmou na svete a v porovnaní s najbližšou konkurenciou v tomto odvetví je dvakrát väčšia. Logo firmy, v ktorom sa nachádzajú vtáky v hniezde pochádza z osobného erbu Henriho Nestlé. Evokuje také hodnoty ako sú bezpečie, materstvo a láska, príroda a výživa, rodina a tradícia. 
 
Firma je zaujímavá tým, že v tomto sídle pracujú ľudia 68 národností, aj akcionári firmy pochádzajú z viacerých krajín sveta. Dnes je firma jedným z najväčších výrobcov potravín. Najviac sa predávajú výrobky Nestlé v Európe a Amerike. Firma Nestlé má v súčasnosti 283 tisíc pracovníkov, svoje pobočky má v 450 fabrikách v 86 krajinách. V histórii tejto firmy môžeme vidieť ako sa krásne rozvíjala, do akých rôznych oblastí podnikania sa zapojila a tým sa môžeme inšpirovať.
 
 
Firma Nestlé sa vo všetkých sovjich pobočkách riadi spoločnými obchodnými zásadami, pri ktorých zohľadňuje legislatívu, kultúrne a náboženské rozdiely. Tieto zásady sú: 
  1. Výživa, zdravie a blaho. Hlavným cieľom je neustále zlepšovať kvalitu života spotrebiteľov prostredníctvom chutnejších a zdravších pokrmov a nápojov a podporovaním zdravého životného štýlu.
  2. Záruka kvality a bezpečnosť výrobkov. Po celom svete značka Nestlé zaručuje, že výrobok je bezpečný a kvalitný.
  3. Komunikácia so spotrebiteľom. Firma si zakladá na zodpovednej a spoľahlivej komunikácii so spotrebiteľom a zaručuje ochranu súkromia spotrebiteľov.
  4. Ľudské práva v obchodných aktivitách. Nestlé plne podporuje smernice iniciatívy Spojených národov Global Compact (UNGC), ktoré sa týkajú ľudských práv a práce a poskytujú návod na uplatňovanie dodržiavania ľudských práv a spravodlivej práce v obchodných aktivitách.
  5. Vodcovstvo a osobná zodpovednosť.  Firma zamestnáva schopných a motivovaných ľudí, ktorí rešpektujú firemné hodnoty, ako sú rešpekt a dôstojnosť.
  6. Bezpečnosť a zdravie pri práci. Veľký dôraz sa kladie na prevenciu vzniku nehôd, zranení a chorôb.
  7. Vzťahy s dodávateľmi a spotrebiteľmi. Firma u svojich dodávateľov požaduje čestné, férové a slušné správanie a rovnakým spôsobom sa firma správa aj vo vzťahu k svojim spotrebiteľom.
  8. Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.  Nestlé prispieva k zlepšovaniu poľnohospodárskej produkcie, sociálneho a ekonomického postavenia farmárov a vidieka.
  9. Ochrana životného prostredia. V každom momente výrobného procesu produktu je dôraz kladený na efektívne využitie prírodných zdrojov, uprednostňovanie využitia obnoviteľných zdrojov a obmedzovanie tvorby odpadu.
  10. Voda. Firma sa snaží o efektívne a pravidelné zlepšovanie využívania vodných zdrojov.

 

Firma Nestlé vyrába rôzne druhy výrobkov, napríklad káva, sušené mlieko, detská výživa, minerálne vody, korenie a polievky, čokoládové výrobky a cukrovinky, zmrzlinu, potravu pre psy a mačky, dokonca dnes vlastní podiely vo firmách na výrobu oftalmologických prostriedkov a kozmetiky.
 
ph

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Motivácia zamestnancov

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

13máj8:30Pravidlá obstarávania projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

13máj8:30Pravidlá obstarávania projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

13máj8:30FeaturedMzdy pre začiatočníkov - všetko, aby ste mohli úspešne začať8:30 Udalosť usporiadaná: s.r.o Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody,Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X