Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Dôchodok si môžu živnostníci zvýšiť dobrovoľným poistením

Dôchodok si môžu živnostníci zvýšiť dobrovoľným poistením
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
4. marca 2014 Zdroj Podnikam.SK, IS Tlačiť

Samostatné dobrovoľné dôchodkové poistenie môže využiť každá osoba, ktorá dovŕšila 16 rokov, má na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt  a nie je poberateľom predčasného starobného dôchodku. 

Ľuďom s nižšou ako priemernou mzdou štát dôchodky zvyšuje

Väčšina živnostníkov platí do Sociálnej poisťovne minimálne sociálne odvody, čo bude pre nich v budúcnosti znamenať aj nízky dôchodok. V minulom roku podľa údajov Sociálnej poisťovne platilo odvody z najnižšieho možného vymeriavacieho základu 180,2 tisíc živnostníkov z celkového počtu 231,4 tisíc. V zásade platí, že minimálne odvody budú pre väčšinu živnostníkov znamenať minimálny starobný dôchodok. Ten by pritom v tomto roku dosahoval približne 200 až 250 eur podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Živnostník pritom môže svoje vyhliadky na budúcu výšku dôchodku zlepšiť tým, že si začne platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie. Výhoda vyžitia tejto možnosti je v tom, že na rozdiel od povinných odvodov môže živnostník dobrovoľne platiť len poistné na dôchodkové poistenie. Pri povinných odvodoch musí totiž živnostník platiť nielen dôchodkové poistenie, ale aj nemocenské poistenie.

 

Prihláška aj odhláška je možná kedykoľvek

Druhou výhodou dobrovoľného platenia dôchodkových odvodov je to, že na platenie dobrovoľného poistenia sa možno v Sociálnej poisťovni kedykoľvek prihlásiť a kedykoľvek sa možno z tohto poistenia odhlásiť. Rovnako možno počas platenia dobrovoľných odvodov kedykoľvek zmeniť výšku vymeriavacieho základu, z ktorého sa platia dobrovoľné odvody. Podmienkou je, aby bol stanovený vymeriavací základ v pásme od minimálneho základu po maximálny základ.

 

 

Istou „nevýhodou“ platenia dobrovoľných odvodov popri povinných odvodoch je to, že pri vyšších odvodoch živnostník nevyužije tzv. solidaritu pri určovaní výšky dôchodkov. Ľuďom, ktorí zarábajú menej ako je priemerná mzda na Slovensku (805 eur), totiž štát ich dôchodky zvyšuje. Všeobecne platí, že čím menej osoba zarába, tým viac jej štát pri stanovovaní dôchodku pridá.

 

Ak živnostník platí minimálne sociálne odvody zo základu, ktorý je polovicou priemernej mzdy na Slovensku, jeho tzv. priemerný osobný mzdový bod (POMB) dosahuje 0,5 (POMB je podielom vymeriavacieho základu živnostníka voči priemernej mzde na Slovensku, teda počíta sa ako 402,5/805). V tomto roku štát tomuto živnostníkovi POMB upraví tak, že mu k hodnote 0,5 pripočíta 18 % z hodnoty, ktorá mu chýba do hodnoty 1. Ide teda o hodnotu 0,5 (1-0,5), z ktorej 18 % tvorí 0,09.  Jeho výsledný POMB po úprave dosiahne 0,59 (0,5+0,09).

 

 

Živnostník, ktorý by popri minimálnych povinných sociálnych odvodoch (platených z polovice priemernej mzdy na Slovensku) platil aj dobrovoľné dôchodkové poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu (teda tiež z polovice priemernej mzdy), by dosiahol v súčte vymeriavací základ na úrovni priemernej mzdy na Slovensku. Jeho POMB by tak dosiahol hodnotu 1. Znamenalo by to, že štát by takémuto živnostníkovi jeho POMB nezvyšoval, keďže by sa na neho nevzťahovala solidarita pri určovaní výšky dôchodku.

 

Vymeriavací základ si určuje záujemca o dobrovoľné poistenie sám

Samostatné dobrovoľné dôchodkové poistenie môže využiť každá osoba, ktorá dovŕšila 16 rokov, má na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt  a nie je poberateľom predčasného starobného dôchodku. Prihlášku (registračný list fyzickej osoby) si podá v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Vymeriavací základ si pritom určuje záujemca o dobrovoľné poistenie sám. Minimálny vymeriavací základ je v súčasnosti na úrovni 402,5 eura, čomu zodpovedá poistné na dôchodkové poistenie v sume 115,71 eura (28,75 % zo 402,5). Maximálny vymeriavací základ dosahuje 4 025 eur a viaže sa na neho poistné vo výške 1 157,18 eura (28,75 % zo 4 025).  Dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba platí mesačne poistné na starobné poistenie (18 %), poistné na invalidné poistenie (6 %) a poistné do rezervného fondu solidarity (4,75 %).

 

 

Dobrovoľné dôchodkové poistenie zaniká dňom odhlásenia sa z dobrovoľného dôchodkového poistenia, najskôr však odo dňa podania odhlášky. Od 1. januára tohto roka sa okrem toho nezaplatenie poistného na dobrovoľné poistenie dva mesiace po sebe považuje za prejav vôle ukončiť dobrovoľné poistenie. Dobrovoľné poistenie v tomto prípade zaniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý bolo naposledy zaplatené poistné na dobrovoľné poistenie. Ak teda osoba napríklad zaplatila dobrovoľné poistenie za január a nezaplatila za február a marec, považuje sa to za prejav vôle ukončiť dobrovoľné poistenie. Dobrovoľné poistenie tak zanikne od 1. februára.

 

Príklad

1.

O starobný dôchodok požiada v tomto roku živnostník, ktorý odpracoval 42 rokov. Celý život platil odvody do Sociálnej poisťovne z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý tvorí polovicu z priemernej mzdy na Slovensku. Jeho priemerný osobný mzdový bod (POMB) preto dosahuje 0,5.

 

POMB sa mu upraví tak, že k jeho hodnote 0,5 sa pripočíta 18 % z hodnoty, ktorá chýba do hodnoty 1. Ide teda o hodnotu 0,5 (1-0,5), z ktorej 18 % tvorí 0,09.

Jeho výsledný POMB po úprave dosiahne 0,59 (0,5+0,09).

 

Starobný dôchodok vypočítame tak, že výsledný POMB vynásobíme počtom odpracovaných rokov a aktuálnou dôchodkovou hodnotou, ktorá na rok 2014 predstavuje 10,2524 eura.

Postup je takýto:  0,59x42x10,2524 = 254,05 eura.

Starobný dôchodok tejto osoby predstavuje 254,05 eura.

 

2. 

Ak by tento živnostník popri povinných minimálnych sociálnych odvodoch platil 5 rokov (v rokoch 2009 až 2013) aj dobrovoľné dôchodkové odvody, pri výpočte POMB by sme za roky 2009 až 2013 spočítali vymeriavacie základy, z ktorých platil povinné a dobrovoľné dôchodkové odvody a výslednú sumu by sme vydelili priemernou mzdou na Slovensku v danom roku.

 

POMB sa určuje z vymeriavacích základov, z ktorých žiadateľ o dôchodok platil odvody od 1. januára 1984. Pre zjednodušenie vychádzame z toho, že od roku 1984 do roku 2008 by mal živnostník každý rok osobný mzdový bod 0,5 (vymeriavací základ by bol na úrovni polovice priemernej mzdy). V rokoch 2009 až 2013 by si živnostník zvýšil vymeriavací základ platením dobrovoľných dôchodkových odvodov na úroveň priemernej mzdy. Jeho osobný mzdový bod by tak v rokoch 2009 až 2013 dosiahol každoročne hodnotu 1.

 

POMB teraz určíme tak, že sčítame všetky osobné mzdové body za roky 1984 až 2013 (počas 25 rokov osobný mzdový bod 0,5 a počas 5 rokov osobný mzdový bod 1) a výsledné číslo vydelíme počtom rokov (30).

 

Ide o tento výpočet: (25×0,5+5×1)/30, čo je 0,5833.

 

POMB sa následne upraví tak, že k jeho hodnote 0,5833 sa pripočíta 18 % z hodnoty, ktorá chýba do hodnoty 1. Ide teda o hodnotu 0,4167 (1-0,5833), z ktorej 18 % tvorí 0,0750.

Jeho výsledný POMB po úprave dosiahne 0,6583 (0,5833+0,0750).

 

Starobný dôchodok vypočítame tak, že výsledný POMB vynásobíme počtom odpracovaných rokov a aktuálnou dôchodkovou hodnotou, ktorá na rok 2014 predstavuje 10,2524 eura.

 

Postup je takýto:  0,6583x42x10,2524 = 283,46 eura.

 

Starobný dôchodok tejto osoby by vďaka päťročnému plateniu dobrovoľných dôchodkových odvodov dosiahol 283,46 eura.

 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

PodnikamPodnikám ako dôchodcaPrémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do sociálnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X