Hriešna čokoláda vraj môže mať pozitívny vplyv na náš mozog
Patríte k milovníkom čokolády a hľadáte pritom rôzne spôsoby, ako zlepšiť vaše zdravie? Ak teraz rozmýšľate nad tým, aké je medzitým spojenie, čítajte ďalej.
Nedávna štúdia austrálskej výskumníčky pre výživu Georginy Crichton a jej kolegov totiž priniesla zaujímavé výsledky o pozitívnych účinkoch čokolády na naše zdravie. Ak uvažujete o tom, ako zlepšiť vaše psychické zdravie a zároveň patríte k milovníkom tohto sladkého „zakázaného ovocia“, nemusíte už vešať hlavu.
Táto rozsiahla dlhoročná štúdia skúmala na vzorke približne 1 000 tisíc ľudí rôzne faktory ich životného štýlu, pričom jedna z potravín, ktorú obľubovali, si získala špeciálnu pozornosť participujúcich vedcov. Touto pochutinou bola práve čokoláda. Výskumníkom sa podarilo zistiť, že tá môže u človeka zlepšovať rôzne mentálne funkcie.
Prečo mozog miluje čokoládu
Uvedený tím vedcov pritom našiel spojenie medzi konzumáciou čokolády (aspoň jeden krát do týždňa) a zlepšenou vizuálnou a priestorovou pamätou, pracovnou pamäťou, organizačnými schopnosťami, vizuálnym vnímaním a abstraktkým myslením. Inými slovami tak možno povedať, že čokoláda pomáha ľudskému mozgu, aby si lepšie plnil niektoré svoje funkcie.
Nikto z vedcov si však v tomto momente ešte nie je na 100 % istý, prečo je to tak, ale na základe vykonanej štúdie ponúkajú určité hypotézy. V magazíne The Washington Post zverejnili svoju úvahu o tom, že kakao, ktoré je obsiahnuté aj v čokoláde, obsahuje niektoré látky, ktoré majú pozitívny účinok na funkciu ľudského mozgu.
Vedci pritom ale jedným dychom dodávajú, že je potrebné realizovať ešte ďalšie štúdie. Zároveň s tým ľuďom radia, že ak sa chcú držať zdravých návykov, tak aj pri čokoláde platí pravidlo, že všetko s mierou.
Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V praxi sa venuje copywritingu, prekladateľskej činnosti a korporátnemu právu.