- Podnikam.sk
- Články
- Ako začať podnikať
- Ako založiť živnosť
- Predaj domácich produktov v cukrárni alebo kaviarni – podmienky pre predaj a výrobu v roku 2026
Predaj domácich produktov v cukrárni alebo kaviarni – podmienky pre predaj a výrobu v roku 2026
Pri predaji domácich produktov v obchodnej prevádzke, ako je kaviareň alebo cukráreň, je nevyhnutné splniť viacero zákonom ustanovených podmienok spojených s týmto druhom podnikania. V nasledujúcom článku si priblížime základné legislatívne požiadavky, ktoré je potrebné splniť v prípade, že sú domáce výrobky (cukrárske alebo pekárenské) alebo výrobky rýchleho občerstvenia, pripravované alebo dokončované v takejto prevádzke a niektoré ďalšie aspekty spojené s touto formou predaja produktov.
Krok č. 1:
Jedným z prvých krokov, ktorý je potrebné urobiť v súvislosti s rozhodnutím o predaji domácich produktov, je založenie živnosti, prípadne obchodnej spoločnosti, prostredníctvom ktorej bude prevádzkované príslušné podnikanie. O tom, ktorá z foriem je v danom prípade výhodnejšia, rozhoduje množstvo rôznych faktorov, ktoré je potrebné dôkladne vyhodnotiť. Pre komplexnosť tejto témy sa jej však nebudeme venovať v tomto článku. Na tomto mieste možno ešte spomenúť, že samotné prevádzkovanie kaviarne alebo cukrárne je v zmysle zákona č. 455/1991 Zb. Živnostenský zákon (ďalej len ako „živnostenský zákon“) voľnou životnosťou.
Podnikateľovi alebo budúcemu podnikateľovi tak stačí len ohlásenie živnosti na miestne príslušnom Okresnom úrade, Odbore živnostenského podnikania v postavení Jednotného kontaktného miesta (JKM), a to podľa bydliska fyzickej alebo sídla právnickej osoby, alebo podľa adresy miesta činnosti podniku zahraničnej osoby alebo miesta činnosti organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby na základe ohlásenia živnosti (ďalej len ako „živnostenský úrad“). Za splnenia zákonom stanovených podmienok možno v súčasnosti takéto ohlásenie urobiť aj elektronicky.
Krok č. 2:
Predaj pekárenských a cukrárenských výrobkov je tiež voľnou živnosťou. V praxi to znamená, že na prevádzkovanie tohto druhu podnikania stačí podnikateľovi alebo budúcemu podnikateľovi ohlásenie živnosti Okresnému úradu, Odboru živnostenského podnikania (JKM). Iné je to však v prípade výroby pekárenských a cukrárenských výrobkov. Táto činnosť je v zmysle živnostenského zákona remeselnou živnosťou.
Na výkon remeselnej živnosti musí záujemca o podnikanie získať osvedčenie o živnostenskom oprávnení, ktoré vydáva živnostenský úrad. Pre získanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení musí žiadateľ splniť všeobecné a osobitné podmienky prevádzkovania živnosti a uhradiť správny poplatok vo výške 22 € alebo 11 € v prípade elektronického ohlásenia živnosti, a to za každú remeselnú živnosť.
Všeobecné podmienky prevádzkovania remeselnej živosti sú nasledovné:
- dosiahnutie veku 18 rokov,
- spôsobilosť na právne úkony,
- bezúhonnosť, ktorá sa preukazuje predložením výpisu registra z trestov nie starším ako 3 mesiace.
Osobitnou podmienkou prevádzkovania remeselnej živnosti je preukázanie odbornej spôsobilosti získanej vyučením v odbore. V praxi ide najčastejšie o predloženie výučného listu v odbore pekár alebo cukrár. Túto podmienku musí spĺňať buď samotný podnikateľ – fyzická osoba a v prípade právnickej osoby jej štatutárny orgán. Ak túto podmienku nespĺňa, zákon umožňuje podnikateľovi ustanoviť zodpovedného zástupcu, prostredníctvom ktorého bude podnikateľ zabezpečovať odborné vykonávanie činností počas prevádzkovania živnosti. Osoba zodpovedného zástupcu tiež musí spĺňať všeobecné aj osobitné podmienky prevádzkovania takejto živnosti.
Krok č. 3:
Pri prevádzkovaní remeselnej živnosti výroby pekárenských a cukrárenských výrobkov je potrebné zriadiť prevádzkareň. Ide o samostatne vyčlenený priestor, ktorý môže byť napríklad v rámci rodinného domu, kaviarne alebo cukrárne. Musí to však byť priestor, ktorý je úplne oddelený od prípadnej fajčiarskej časti. Prevádzkovateľ zároveň s tým musí spĺňať aj ďalšie zákonom ustanovené podmienky v závislosti od konkrétnej podnikateľskej činnosti.
V ďalšom kroku je potrebné pripraviť návrh prevádzkového poriadku a príslušnej dokumentácie HACC. Je to skratka pochádzajúca z anglického Hazard Analysis Critical Controls Points, čo v preklade znamená Analýza nebezpečenstva narušenia zdravotnej alebo hygienickej nezávadnosti potravín, identifikácia kritických bodov a preventívne zaistenie kontroly týchto bodov. Zároveň s tým je nevyhnutné požiadať miestne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva o vydanie hygienického posudku. V prípade zriadenia prevádzkarne v priestoroch rodinného domu je potrebné tento priestor vyčleniť z bytového fondu. Táto žiadosť sa podáva na miestne príslušnom stavebnom úrade.
Zhrnutie
V prípade prípravy a dokončovania pripravených pokrmov v priestoroch prevádzkarne, ktorou je kaviareň alebo cukráreň, je potrebné splniť aj požiadavky ustanovené v zákone č. 355 / 2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V zmysle tohto zákona sú kaviareň aj cukráreň zariadením spoločného stravovania. Pravidlá a povinnosti prevádzkovateľov týchto zariadení však upravujú aj ďalšie právne predpisy, ako je napríklad zákon č. 377/2004 o ochrane nefajčiarov a vyhláška číslo 533/2007 Ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
V tejto vyhláške sú podrobne ustanovené požiadavky na sklad potravín, povinnosti prevádzkovateľov pri uchovávaní potravín, presné informácie o teplotách pre hotové a rozpracované jedlá, priestorové usporiadanie, spracovávanie pokrmov. K samotnej vyhláške patria aj dve prílohy, ktoré sa venujú požiadavkám na členenie prevádzok v zariadení spoločného stravovania a podmienky uchovávanie polotovarov, rozpracovaných pokrmov a hotových pokrmov.
Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V praxi sa venuje copywritingu a prekladateľskej činnosti.















