Stravné živnostníka (SZČO) – zmeny od 1. 6. 2018
Na rozdiel od stravovania zamestnancov, ktoré je riešené v Zákonníku práce (zákon č. 311/2001 Z. z.), stravovanie podnikateľov − fyzických osôb Zákonník práce nerieši. Výdavky vynaložené na stravné živnostníka je potrebné posudzovať len z hľadiska zákona o dani z príjmov.
Kedy si živnostník (SZČO) môže uplatniť výdavky na stravné?
Živnostník si môže uplatniť výdavok na stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku. Výdavky na stravovanie si môže uplatniť vo výške stravného stanoveného pre časové pásmo 5 − 12 hodín pre pracovné cesty zamestnanca podľa zákona o cestných náhradách. Od 1. júna 2018 je to maximálne 4,80 eura.
Výdavky na stravovanie si však môže uplatniť len za podmienky, že:
- mu súčasne nevzniká nárok na príspevok na stravovanie v súvislosti s výkonom závislej činnosti a
- neuplatňuje si výdavky na stravovanie iným spôsobom.
Kedy si živnostník (SZČO) nemôže uplatniť výdavky na stravné?
Živnostník si nemôže uplatniť výdavky na stravovanie:
- ak mu súčasne vzniká nárok na príspevok na stravovanie podľa Zákonníka práce v súvislosti s výkonom závislej činnosti, t. j. dosahuje aj príjmy zo zamestnania (ide o prípady podnikania popri zamestnaní, kedy živnostník pracuje na základe uzavretého pracovnoprávneho vzťahu (napr. pracovnej zmluvy) a zároveň prevádzkuje živnosť,
Poznámka Podnikam.sk:
Ak podnikateľ v danom dni odpracoval u svojho zamestnávateľa menej ako 4 hodiny, nevzniká mu nárok na stravné u jeho zamestnávateľa. V takomto prípade má nárok na uplatnenie výdavkov na stravovanie ako živnostník.
Ak odpracoval pre svojho zamestnávateľa viac ako 4 hodiny, má nárok na stravné u svojho zamestnávateľa, no nemá nárok na uplatnenie stravného ako živnostník.
- ak ho zamestnávateľ vyšle na pracovnú cestu, kedy má nárok na stravné podľa zákona o cestných náhradách,
- ak vykonáva podnikateľskú alebo inú samostatne zárobkovú činnosť v inom než obvyklom mieste výkonu činnosti (napríklad má obchodné rokovanie v inom meste) – v takomto prípade si uplatňuje stravné podľa zákona cestovných náhradách,
- ak si uplatňuje paušálne výdavky alebo jeho príjem je tvorený z pasívnych príjmov (prenájom).
V prémiovej časti obsahu nájdete:
- Sadzby stravného
- Stravné a tuzemská pracovná cesta
- Povinnosti podnikateľa pri uplatnení stravného
- Ako preukazovať výdavky na stravovanie
- Podnikateľ, ktorý uplatňuje preukázateľné výdavky
- Podnikateľ, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky
- Nárok na uplatnenie výdavkov na stravné mimo pracovného týždňa (sobota-nedeľa-sviatok)
Sadzby stravného
Sumy stravného stanovuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky podľa § 5 ods. 2 zákona o cestovných náhradách formou vydaného opatrenia. Od 1. júna 2018 je účinné opatrenie MPSVR SR č. 148/2018 Z. z. o sumách stravného, na základe ktorého si môže živnostník uplatniť stravné ako uznaný daňový výdavok v maximálnej výške 4,80 eura. V zmysle uvedeného opatrenia sa na živnostníkov vzťahujú sumy stravného pre časové pásmo 5 až 12 hodín.
Stravné a tuzemská pracovná cesta
Ak ide podnikateľ na pracovnú cestu, t. j. do iného miesta, ako je miesto jeho pravidelného vykonávania činnosti, nemôže si do daňových výdavkov uplatniť nakúpenú stravovaciu poukážku.
Počas pracovnej cesty si musí uplatňovať výdavky na stravovanie na základe zákona o cestovných náhradách v závislosti od času trvania pracovnej cesty. Tento spôsob je preňho výhodnejší, ak jeho pracovná cesta trvá viac ako 12 hodín.
Časové pásmo | Suma |
pre časové pásmo 5 až 12 hodín | 4,80 € |
pre časové pásmo 12 až 18 hodín | 7,10 € |
pre časové pásmo nad 18 hodín | 10,90 € |
Povinnosti podnikateľa pri uplatnení stravného
V súvislosti s uplatnením stravného ako daňového výdavku vznikajú podnikateľovi nasledovné povinnosti:
- výdavok na stravovanie musí živnostník preukázať buď dokladom o nákupe stravných lístkov, alebo stravovacích poukážok (faktúra), alebo dokladom z elektronickej registračnej pokladnice stravovacieho zariadenia, napr. reštauračného zariadenia, o nákupe teplého hlavného jedla,
- preukázať, že skutočne odpracoval deň, za ktorý si uplatňuje výdavok na stravovanie,
Poznámka Podnikam.sk:
Zákon o dani z príjmov však neurčuje spôsob, akým treba túto skutočnosť preukazovať, môže to byť napr. formou výkazu práce, evidencie zákazníkov alebo iným preukázateľným spôsobom.
- výdavky musia byť súčasne zaúčtované v účtovníctve, respektíve zaevidované v daňovej evidencii podnikateľa.
Ako preukazovať výdavky na stravovanie
Podnikateľ, ktorý uplatňuje preukázateľné výdavky
Podnikateľ si v účtovníctve alebo v daňovej evidencii uplatňuje skutočné výdavky, ktoré vynaložil na stravné. Tieto výdavky však musí vždy preukázať.
- V prípade, ak nakupuje stravné poukážky, preukazuje ich nákup faktúrou vystavenou spoločnosťou, ktorá stravné poukážky predáva.
- Ak sa stravuje v reštaurácii alebo bufete a za jedlo platí v hotovosti, resp. platobnou kartou, nákup jedla preukazuje dokladom – blokom z elektronickej registračnej pokladnice.
Upozornenie Podnikam.sk:
V žiadnom prípade nemôže ísť o paušálne uplatnenie týchto výdavkov!
Maximálna hodnota stravného, ktoré si môže podnikateľ uplatniť ako daňový výdavok, je 4,80 eura.
- Ak by bol výdavok podnikateľa vynaložený na stravné na konkrétny odpracovaný deň nižší, ako je suma 4,80 eura, môže si živnostník uplatniť v daňových výdavkoch len tento výdavok.
Napr. ak si podnikateľ v reštaurácii kúpil obed za 3,90 eur, do daňových výdavkov si uplatní túto sumu.
- Ak by podnikateľ vynaložil na stravné vyššiu sumu, ako je 4,80 eura, do daňových výdavkov si uplatní len sumu 4,80 eura a rozdiel, ktorý túto sumu prevyšuje, účtuje ako nedaňový výdavok.
Napr. ak si podnikateľ objedná obed za 5,10 eura, do daňových výdavkov si zaúčtuje sumu 4,80 eura a 0,30 eura účtuje ako nedaňový výdavok.
Podnikateľ, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky
V takomto prípade podnikateľ neúčtuje osobitne o výdavkoch na stravné, lebo tieto výdavky sú súčasťou paušálnych výdavkov, ktoré vyčísli ako 60 % z dosiahnutých príjmov, max. 20 000 eur za rok (za zdaňovacie obdobie r. 2018).
Nárok na uplatnenie výdavkov na stravné mimo pracovného týždňa (sobota-nedeľa-sviatok)
Živnostník si môže uplatniť preukázateľne vynaložené výdavky na stravné vo výške maximálne 4,80 € za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku. Keďže zákon nerozlišuje pracovné dni a víkendy, môžu si podnikatelia započítať stravné aj za soboty, nedele a sviatky v prípade, že vtedy pracujú. Je potrebné však v prípade kontroly preukázať, že podnikateľ počas týchto dní skutočne pracoval. Môže na to použiť napríklad evidenciu zákazníkov, výkaz práce atď.
Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.