V akej výške by mal zamestnávateľ prispievať na obedy zamestnancom?
Každý zamestnávateľ má zákonnú povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancom na pracovisku, prípadne v jeho blízkosti a aj finančne prispievať na stravovanie. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti outsourcingu účtovníctva, spracovania miezd a daňového poradenstva, prináša zamestnancom aktuálne informácie o ich zákonnom nároku na príspevok na stravu.
Pre lepšie vysvetlenie predstavuje ilustračné príklady a to aj cez stravné lístky. Príspevok zamestnávateľa na stravné lístky môže byť v každom príklade iný.
Príspevky zamestnávateľa na obedy zamestnancovi
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi stravu v zákonnom rozsahu. Ako náhradné plnenie môže zvoliť poskytnutie stravného lístka (tzv. gastrolístky).
Príklady:
- Zamestnávateľ sa rozhodol poskytovať stravné lístky v hodnote 2,85 eur za predpokladu, že nechce poskytovať žiadny príspevok zo sociálneho fondu.
Celková hodnota 2,85 eur Príspevok zamestnávateľa 1,57 eur Príspevok zamestnanca 1,28 eur - Zamestnávateľ sa rozhodol poskytovať stravné lístky v hodnote 2,85 eur, rozhodol sa poskytnúť 20 % zo sumy stravného lístka zo sociálneho fondu.
Celková hodnota 2,85 eur Príspevok zamestnávateľa 1,57 eur Príspevok zo sociálneho fondu 0,57 eur Príspevok zamestnanca 0,71 eur - Zamestnávateľ sa rozhodol poskytovať stravné lístky v hodnote 2,85 eur, rozhodol sa poskytnúť 45 % zo sociálneho fondu.
Celková hodnota 2,85 eur Príspevok zamestnávateľa 1,57 eur Príspevok zo sociálneho fondu 1,28 eur Príspevok zamestnanca 0 eur
„Každý zamestnávateľ je povinný prispieť minimálne 55 % zo sumy 2,85 eur, čo predstavuje sumu 1,57 eur. Zamestnanec si dopláca sumu 1,28 eur,“ uvádza Monika Kubincová, špecialista a metodik miezd Accace.
Daňovo uznateľný náklad je 55 % zo sumy 3,80 eur, čo predstavuje 2,09 eur.
Zamestnávateľ môže zamestnancom poskytnúť príspevok na stravenky zo sociálneho fondu, ktorý je každý zamestnávateľ povinný tvoriť. „Rozhodnutie o výške poskytovaných stravných lístkov a výške príspevku zo sociálneho fondu je súčasťou sociálnej politiky zamestnávateľa,“ uviedla Monika Kubincová. Minimálna sadza stravného lístku sa naposledy menila v januári 2011, kedy nastali zmeny hodnôt stravných lístkov pre časové pásmo 5 až 12 hodín.
Od 1. januára 2011 sú platné hodnoty stravných lístkov (pozor – pre roky 2015 a 2016 sú už novšie hodnoty a podľa nich sa mení aj minimálny príspevok zamestnávateľa na stravné lístky):
- minimálne 2,85 eur,
- maximálne 3,80 eur.
Zdroj: Accace, Tamara Ondrušková