Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Kuchár

kuchár
kuchár Foto: Getty Images

Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia.

Kuchár

Má vedieť

  1. Zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany.
  2. Zásady osobnej a prevádzkovej hygieny a správnej výrobnej praxe HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov).
  3. Základné ekonomické a právne predpisy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania.
  4. Druhy a charakteristiku potravín a nápojov.
  5. Základné zmyslové skúšky akosti potravín a nápojov a dodržiavania doby spotreby.
  6. Receptúry a technologické postupy  prípravy pokrmov a ich charakteristiku.
  7. Kalkulácie a výpočty množstva spotreby surovín.
  8. Základné užívateľské práce s výpočtovou technikou.
  9. Odbornú terminológiu.
  10. Zásady organizácie práce.
  11. Strojové a technologické vybavenie a zariadenie prevádzok, ich využitie  a ošetrovanie.
  12. Základné gastronomické pravidlá a zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov.

V prémiovej časti obsahu sa dozviete, čo má kuchár ovládať a čo musí na skúškach vedieť z teórie a praxe

Má ovládať

  1. Uplatňovanie zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
  2. Uplatňovanie zásad osobnej a prevádzkovej hygieny, protiepidemiologické pravidlá a predpisy HACCP.
  3. Predpisy o preberaní, reklamácii, výdaji a skladovaní surovín na prípravu pokrmov,  hospodárení so zvereným majetkom a hmotnej zodpovednosti.
  4. Základné užívateľské práce s výpočtovou technikou.
  5. Základné zmyslové skúšky akosti surovín a tovarov.
  6. Výpočty množstva spotreby surovín pre pripravované pokrmy.
  7. Správne technologické postupy, potrebné suroviny a zariadenia pre prípravu pokrmov.
  8. Predbežnú úpravu základných  surovín, úpravu a spracovanie mäsa jatočných zvierat, hydiny, zveriny a rýb.
  9. Používanie polotovarov.
  10. Používanie pracovných strojov, zariadení a ostatného inventáru.
  11. Organizovanie práce v bežnej prevádzke a pri gastronomických akciách.
  12. Prípravu pokrmov teplej a studenej kuchyne.
  13. Prípravu jedál na objednávku a špecialít.
  14. Prípravu pokrmov národných kuchýň a ďalších špecialít.
  15. Prípravu pokrmov pre diétne stravovanie.
  16. Prípravu diferencovanej a vegetariánskej stravy.
  17. Prípravu múčnikov a cukrárenských výrobkov.
  18. Prípravu teplých nápojov.
  19. Techniky expedície a estetickej úpravy jedál v bežnej prevádzke a pri slávnostných príležitostiach.

Skúšky

Teória

  1. Význam racionálnej výživy.
  2. Pôvod, druhy a charakteristika potravín.
  3. Zloženie a akosť potravín.
  4. Biologická, energetická a výživová hodnota potravín.
  5. Hygiena pri práci s potravinami, HACCP a potravinový kódex.
  6. Zásady osobnej hygieny a bezpečnosti pri práci.
  7. Povinnosti kuchára a výrobné stredisko.
  8. Výpočet spotreby surovín.
  9. Predbežná úprava a spracovanie surovín.
  10. Základné tepelné úpravy.
  11. Polievky.
  12. Omáčky.
  13. Prílohy a doplnky k hlavným jedlám.
  14. Bezmäsité jedlá.
  15. Jednoduché múčniky a múčne jedlá.
  16. Jedlá z mäsa jatočných zvierat, rýb, hydiny, zveriny a ostatných zvierat.
  17. Jedlá na objednávku.
  18. Progresívna výroba jedál.
  19. Jedlá studenej kuchyne.
  20. Reštauračné múčniky, cukrárenské výrobky a nápoje.
  21. Medzinárodná gastronómia.
  22. Diétne jedlá, diferencovaná a vegetariánska strava.
  23. Základné ekonomické a právne vedomosti.

Prax
Pracovný postup podľa zadanej témy

  1. Dodržiavanie osobnej a pracovnej hygieny, HACCP, dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci a protipožiarnych predpisov.
  2. Príprava pracoviska na prevádzku.
  3. Voľba správnej receptúry a technologického postupu pre prípravu zadaného pokrmu.
  4. Výber vhodného druhu a množstva surovín pre pripravovaný pokrm.
  5. Kalkulácia potrebného množstva surovín pre stanovený počet porcií pripravovaného pokrmu.
  6. Použitie základných užívateľských prác s výpočtovou technikou.
  7. Senzorické posúdenie kvality surovín, kontrola ich hmotnosti, dodržanie technologických postupov prípravy pokrmu a množstva použitých surovín a voľba vhodného technologického zariadenia.
  8. Príprava pokrmu tak, aby mal charakteristickú chuť, vzhľad a požadované vlastnosti, technika expedície a dodržanie zásad estetickej úpravy.
  9. Hospodárne nakladanie s materiálom, energiou, odpadom, vodou a inými zdrojmi s ohľadom na životné prostredie.
  10. Príprava pokrmu z polotovarov v súlade s ich určením a predpísaným technologickým postupom.
  11. Práca s inventárom, používanie, evidencia, kontrola, príjem a výdaj, uskladnenie počas a po ukončení prevádzky, ošetrovanie, udržiavanie a kontrola.
  12. Kontrola, prevzatie a vydávanie požadovaných surovín, tovaru a ostatných skladových zásob, evidencia pohybu – vyhotovenie dokladu o príjme a výdaji, pri skladovaní a ošetrovaní zásob, dodržiavanie hygienických predpisov a zásad HACCP.
  13. Dodržiavanie zásad ochrany spotrebiteľa.
  14. Správne vyjadrovanie a používanie odbornej terminológie.
  15. Zabezpečenie bežnej údržby pracovných prostriedkov a práce po ukončení prevádzky.

Podrobnosti o skúškach

http://isdv.iedu.sk/Eligibility.aspx

277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg

Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.

Odporúčané ebooky

Súvisiace články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Zobraziť všetky články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"
FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

ako zvládnuť živnostenskú skúškuknow-howPrémiový obsahrok 2021živnosť

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako založiť s.r.o.

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

november

25nov8:30Diskriminácia a konflikty na pracovisku (mobbing, bossing, staffing) – právny a psychologický pohľad8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Pracovné právo

25nov8:30Diskriminácia a konflikty na pracovisku (mobbing, bossing, staffing) – právny a psychologický pohľad8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Pracovné právo

25nov8:30Diskriminácia a konflikty na pracovisku (mobbing, bossing, staffing) – právny a psychologický pohľad8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Pracovné právo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X