
- Podnikam.sk
- Články
- Ako zvládnuť živnostenské skúšky
- Ako začať podnikať
- Ako založiť s.r.o.
- Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Kuchár
Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Kuchár

Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia.
Kuchár
Má vedieť
- Zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany.
- Zásady osobnej a prevádzkovej hygieny a správnej výrobnej praxe HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov).
- Základné ekonomické a právne predpisy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania.
- Druhy a charakteristiku potravín a nápojov.
- Základné zmyslové skúšky akosti potravín a nápojov a dodržiavania doby spotreby.
- Receptúry a technologické postupy prípravy pokrmov a ich charakteristiku.
- Kalkulácie a výpočty množstva spotreby surovín.
- Základné užívateľské práce s výpočtovou technikou.
- Odbornú terminológiu.
- Zásady organizácie práce.
- Strojové a technologické vybavenie a zariadenie prevádzok, ich využitie a ošetrovanie.
- Základné gastronomické pravidlá a zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov.
V prémiovej časti obsahu sa dozviete, čo má kuchár ovládať a čo musí na skúškach vedieť z teórie a praxe
Exkluzívny obsah pre členov klubu
Tu sa nachádza obsah prístupný iba členom Klubu Podnikam.sk. Ziskajte pristup k celému článku a všetky výhody členstva klubu.