Stravovanie zamestnancov a podnikateľov
Každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva aspoň jedného zamestnanca, má povinnosť podľa §152 Zákonníka práce zabezpečiť svojim zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy.
Nárok zamestnanca na poskytnutie stravy
- v rámci pracovnej zmeny musí vykonávať prácu dlhšie než 4 hodiny
- ak pracovná zmena trvá viac než 11 hodín, zamestnávateľ môže poskytnúť ďalšie teplé jedlo (záleží to výlučne od zamestnávateľa)
Formy zabezpečenia stravovania
- vo vlastnom stravovacom zariadení zamestnávateľa
- v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa
- prostredníctvom fyzických, alebo právnických osôb, ktoré majú oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby
- finančný príspevok (ak nie je možné zabezpečiť stravovanie vyššie uvedenými formami)
Výška príspevku na stravovanie
- 55 % z ceny jedla, maximálne však do výšky 55 % stravného pri pracovných cestách trvajúcich 5-12 hodín na základe Zákona o cestovných náhradách (od 1.1.2011 je výška stravného 3,80 €), t.z. že maximálny príspevok zamestnávateľa je 2,09 € (55 % z 3,80)
Zabezpečenie stravovania prostredníctvom FO alebo PO
- realizuje sa prostredníctvom stravných poukážok,
- hodnota stravnej poukážky musí byť najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovných cestách v trvaní 5-12 hodín. V súčasnosti je to 2,85 € (75 % z 3,80).
Finančný príspevok na stravovanie
Vo výnimočných prípadoch, ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie:
- vo vlastnom stravovacom zariadení
- v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa
- prostredníctvom FO, alebo PO majúcich oprávnenie na poskytovanie stravovacích služieb
- ak zamestnanec z vážnych zdravotných dôvodov nemôže využiť vyššie uvedené formy stravovania (potrebné je potvrdenie od odborného lekára)
- ak podmienky výkonu práce na pracovisku vylučujú povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť stravovanie (napr. práca v lese)
- domáca práca a telepráca
Výška finančného príspevku
- 55 % z ceny jedla, maximálne však do výšky 55 % stravného pri pracovných cestách trvajúcich 5-12 hodín na základe Zákona o cestovných náhradách.
Príspevky na stravovanie zamestnancov zo strany zamestnávateľa sú daňovým výdavkom pri dodržaní rozsahu a podmienok stanovených v Zákonníku práce. Od 1.1.2011 si zamestnávateľ môže uplatniť 55 % z ceny jedla, maximálne však čiastku 2,09 €. |
Príklad:Zamestnávateľ poskytuje zamestnancom stravovacie poukážky v hodnote 3,40 €. Zamestnávateľ je v tomto prípade povinný prispieť zamestnancovi minimálne čiastkou 1,87 € (55 % z 3,40), maximálne 2,09 € (55 % z 3,80), t.j. že stanovuje výšku príspevku v tomto rozpätí.Príjem zamestnanca v nepeňažnej forme, ktorý predstavuje hodnota stravy, je od dane z príjmu oslobodený. Finančný príspevok na stravovanie je zdaniteľným príjmom zamestnanca. Výnimkou je prípad, keď je zamestnancovi vyplácaný zo zdravotných dôvodov, ktoré bránia zamestnancovi využiť iné formy stravovania poskytované zamestnávateľom.
Zamestnávateľ môže po prerokovaní so zástupcami zamestnancov (odbory, zamestnanecká rada) upraviť podmienky stravovania definované v Zákonníku práce. Môže upraviť podmienky, za ktorých bude poskytovať stravovanie aj zamestnancom počas dovolenky, ospravedlnenej neprítomnosti v práci, prípadne rozšíri okruh osôb, ktorým zabezpečí stravovanie a bude im na stravovanie prispievať. Môže ísť o osoby, ktoré pracujú na základe dohôd.
Stravovanie podnikateľov v roku 2011
- daňovým výdavkom sú výdavky na stravné za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku
- maximálnu výšku na jeden deň upravuje Zákon o cestovných náhradách č. 283/2002 pre časové pásmo od 5 do 12 hodín (od 29.12.2010 je to suma 3,80 €)
- musí mať doklad o nákupe stravných lístkov (faktúra, príp. doklad z ERP)
- výdavky na stravovanie má zaúčtované v účtovníctve, resp. v evidencii
Prípady, kedy si podnikateľ nemôže uplatniť výdavky na stravné
- ak podnikateľovi vznikne nárok na príspevok na stravovanie v súvislosti s výkonom závislej činnosti
- ak podnikateľ ako zamestnanec má nárok na stravné pri pracovnej ceste
dž