- Podnikam.sk
- Články
- Dane
- Máte bar, reštauráciu, krčmu alebo potraviny? Do konca roka musíte vykonať inventarizáciu zásob liehu.
Máte bar, reštauráciu, krčmu alebo potraviny? Do konca roka musíte vykonať inventarizáciu zásob liehu.
Novela zákona č. 474/2009, ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 105/2004 o spotrebnej dani z liehu a niektorých ďalších zákonov vo svojich prechodných ustanoveniach, konkrétne v §51 j, ktoré sa stanú účinnými 1.1.2011 sa zavádza povinnosť pre subjekty – právnické a fyzické osoby, ktoré už majú vydané povolenie na predaj spotrebiteľského balenia liehu.
Jedná sa o maloobchodné prevádzky, predajne potravín, reštaurácie, bary, krčmy, ktoré predávajú alkohol a alkoholické nápoje a v minulosti im colný úrad vydal povolenie na predaj.
Takéto subjekty sú povinné k 31.12.2010 vykonať inventarizáciu zásob liehu a najneskôr do 25.januára 2011 oznámiť colnému úradu zistený stav zásob v tomto členení:
- obchodný názov,
- čiarový kód EAN spotrebiteľského balenia,
- objemu spotrebiteľského balenia a
- objemovej koncentrácie v spotrebiteľskom balení.
Inventúrny súpis liehu môže mať aj takúto podobu
Obchodný názov spotrebiteľského balenia liehu | Čiarový kód EAN opísaný zo spotrebiteľského balenia | Objem spotrebiteľského balenia | Zistené množstvo zásob | Objemová koncentrácia |
Borovička | 8585001320576 | 0,7 l | 1 ks | 37.5% |
Ďalšie zmeny platné od 1.1.2011
- Subjekty budú povinné viesť dennú evidenciu spotrebiteľských balení podľa účtovných dokladov a čiarového kódu EAN v tomto rozsahu
- počet prijatých spotrebiteľských balení v kusoch, identifikačné údaje dodávateľa spotrebiteľského balenia a jeho čísla oprávnenia na distribúciu
- počet vydaných spotrebiteľských balení v kusoch konečnému spotrebiteľovi
- stav zásob spotrebiteľských balení v kusoch k poslednému dňu kalendárneho mesiaca
- Denná evidencia musí byť k dispozícii na prevádzke, ktorej sa týka.
mp