Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

GDPR: Ochrana osobných údajov – Podmienky, práva a povinnosti pri spracúvaní osobných údajov

Ochrana osobných údajov GDPR
ochrana osobných údajov gdpr
6. apríla 2018 Autor Silvia HanováZdroj podnikam.sk Tlačiť

V 25. 5. 2018 vstúpia do účinnosti ustanovenia zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej aj ako „zákon“), ktoré zosúladia vnútroštátnu legislatívu v oblasti ochrany osobných údajov s Nariadením GDPR z roku 2018.  Dôležité pojmy, práva a povinnosti, ktoré čakajú na podnikateľov v praxi, si priblížime aj v nasledujúcich riadkoch.

Podmienky poskytnutia súhlasu so spracúvaním osobných údajov

Ak je spracúvanie osobných údajov založené na súhlase dotknutej osoby, prevádzkovateľ je povinný kedykoľvek preukázať, že dotknutá osoba poskytla súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov. Veľmi dôležité je aj to, ak prevádzkovateľ žiada o udelenie súhlasu na spracovanie osobných údajov dotknutú osobu, tento súhlas musí byť odlíšený od iných skutočností a musí byť vyjadrený jasne a v zrozumiteľnej a ľahko dostupnej forme, aby ho nebolo možné zameniť s iným súhlasom.

Dotknutá osoba má po novom právo kedykoľvek odvolať súhlas so spracovaním osobných údajov, ktoré sa jej týkajú. Odvolanie súhlasu však nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Pred poskytnutím súhlasu musí byť dotknutá osoba o tejto vopred skutočnosti informovaná. Dotknutá osoba zároveň môže súhlas odvolať rovnakým spôsobom, akým súhlas udelila. Pri samotnom posudzovaní, či bol súhlas poskytnutý slobodne, sa potom zohľadní najmä skutočnosť, či sa plnenie zmluvy vrátane poskytnutia služby podmieňuje súhlasom so spracúvaním osobných údajov, ktorý nie je na plnenie tejto zmluvy nevyhnutný.

Informácie a prístup k osobným údajom

V zmysle novej legislatívy pribudnú prevádzkovateľom aj viaceré iné povinnosti. Ak sa od dotknutej osoby budú získavať osobné údaje, ktoré sa jej týkajú, je aj prevádzkovateľ povinný poskytnúť dotknutej osobe pri ich získavaní:

  • identifikačné údaje a kontaktné údaje prevádzkovateľa a zástupcu prevádzkovateľa, ak bol poverený,
  • kontaktné údaje zodpovednej osoby, ak je takáto osoba určená,
  • účel spracúvania osobných údajov, na ktorý sú osobné údaje určené, ako aj právny základ spracúvania osobných údajov,
  • oprávnené záujmy prevádzkovateľa alebo tretej strany, ak sa osobné údaje spracúvajú podľa
  • identifikáciu príjemcu alebo kategóriu príjemcu, ak existuje,
  • informáciu o tom, že prevádzkovateľ zamýšľa preniesť osobné údaje do tretej krajiny alebo medzinárodnej organizácii, identifikáciu tretej krajiny alebo medzinárodnej organizácie, informáciu o existencii alebo neexistencii rozhodnutia Európskej komisie (ďalej aj ako „komisia“) o primeranosti alebo odkaz na primerané záruky alebo vhodné záruky a prostriedky na získanie ich kópie alebo informáciu o tom, kde boli sprístupnené, ak prevádzkovateľ zamýšľa prenos,
  • dobe uchovávania osobných údajov a ak to nie je možné, tak aspoň informácie o kritériách jej určenia,
  • práve požadovať od prevádzkovateľa prístup k osobným údajom týkajúcich sa dotknutej osoby, o práve na opravu osobných údajov, o práve na vymazanie osobných údajov alebo o práve na obmedzenie spracúvania osobných údajov, o práve namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj o práve na prenosnosť osobných údajov,
  • informácie o tom, že má právo kedykoľvek svoj súhlas odvolať,
  • informácie o tom, že má právo podať návrh na začatie konania,
  • informácie o tom, či je poskytovanie osobných údajov zákonnou požiadavkou alebo zmluvnou požiadavkou alebo požiadavkou, ktorá je potrebná na uzavretie zmluvy, a o tom, či je dotknutá osoba povinná poskytnúť osobné údaje, ako aj o možných následkoch neposkytnutia osobných údajov a existencii automatizovaného individuálneho rozhodovania vrátane profilovania. V týchto prípadoch poskytne prevádzkovateľ dotknutej osobe informácie o použitom postupe, ako aj o význame a predpokladaných dôsledkoch takého spracúvania osobných údajov pre dotknutú osobu.

Prevádzkovateľ je zároveň povinný poskytnúť dotknutej osobe pred ďalším spracúvaním jej osobných údajov informácie o inom účele, ako aj ďalšie relevantné informácie, ak má v úmysle ďalej spracúvať osobné údaje na iný účel ako ten, na ktorý boli od nej získané. Toto však neplatí v prípade, že boli informácie poskytnuté dotknutej osobe poskytnuté pred spracúvaním osobných údajov.

V prémiovej časti obsahu nájdete:

  • Právo na prístup k osobným údajom
  • Oprava, výmaz a obmedzenie spracúvania osobných údajov
  • Právo namietať spracúvanie osobných údajov
  • Osobitné situácie zákonného spracúvania údajov
  • Rodné číslo

Odporúčané články

Témy

GDPR - ochrana osobných údajovPrémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Bezpečnostný manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

júl

27júl6:30Výkon činnosti stavbyvedúceho a vedúceho montéra 6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

06aug6:30Daňový špeciál: DPH a DZP v roku 2018 v praktických príkladoch6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:DPH,Účtovníctvo

06aug6:30Riadenie stavebného projektu (vecné, organizačné, časové a nákladové plánovanie projektu)6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X