Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

GDPR: Ochrana osobných údajov – Spracúvanie osobných údajov na účely fakturácie

ochrana osobných údajov
ochrana osobných údajov Foto: Getty Images
16. novembra 2018 Autor Silvia HanováZdroj podnikam.sk Tlačiť

V praxi sa pomerne často vyskytujú situácie, kedy fyzická osoba podnikateľ (živnostník) alebo právnická osoba získa zákazku prostredníctvom ústnej objednávky. Môže ísť napríklad o preklad dokumentu z cudzieho jazyka do slovenčiny alebo o montáž okien, ako rôzne iné služby. Po ukončení práce podnikateľ štandardne vystaví faktúru, ktorá obsahuje osobné údaje objednávateľa a založí si ju do účtovníctva, kde s ňou ďalej pracuje v zmysle účtovných predpisov. Mnohí podnikatelia sa v tejto súvislosti ešte aj v súčasnosti pýtajú, ako postupovať v týchto prípadoch tak, aby dodržiavali pravidlá v oblasti ochrany osobných údajov.

V aktuálnom článku si preto viac povieme o tom, ako by mal postupovať podnikateľ (fyzická alebo právnická osoba), ktorý si vedie účtovníctvo sám, ako aj taký, pre ktorého vedie účtovníctvo iný externý subjekt (účtovník živnostník alebo účtovná spoločnosť – právnická osoba).

Postup podnikateľa, ktorý si vedie účtovníctvo sám

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov – „GDPR“) vstúpilo do účinnosti 25. mája 2018. K rovnakému dátumu vstúpil do účinnosti aj slovenský zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov, ktorý ustanovuje ďalšie podmienky pri spracúvaní osobných údajov dotknutých osôb a iné súvisiace informácie („zákon o ochrane OÚ“).

V prémiovej časti obsahu nájdete:

  • Postup podnikateľa, ktorý si nevedie účtovníctvo sám
  • Zmluva o spracúvaní osobných údajov medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom (sprostredkovateľská zmluva)

Odporúčané články

Témy

Prémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Bezpečnostný manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

december

11dec7:30Analýza účtovných výkazov a ročná závierka za rok 20187:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Riadenie,Riadenie firmy,Účtovníctvo

12dec7:30Základná dokumentácia k GDPR – praktický workshop7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

12dec7:30Základná dokumentácia k GDPR – praktický workshop7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X