Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

GDPR – Ochrana osobných údajov: Zmluva o spracúvaní osobných údajov medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom – VZOR

Zmluva o spracúvaní osobných údajov
Zmluva o spracúvaní osobných údajov Foto: Getty Images
14. novembra 2018 Zdroj podnikam.sk Tlačiť

V máji aktuálneho roka vstúpila do účinnosti nová legislatíva v oblasti ochrany osobných údajov (GDPR). Aj napriek tomu, že tejto téme je už po dlhšiu dobu venovaná zvýšená pozornosť, mnohí podnikatelia ešte stále nespĺňajú niektoré zákonnom ustanovené povinnosti pri spracúvaní osobných údajov. Jednou z vecí, ktorú mnohí opomínajú, je uzatvorenie zmluvy na zabezpečenie spracúvaných osobných údajov medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom osobných údajov. V aktuálnom článku si preto priblížime, akú formu musí mať táto sprostredkovateľská zmluva, aké náležitosti musí obsahovať a pripojíme vám aj vzor takejto zmluvy .

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov – „GDPR“) je účinné od 25. mája 2018. K rovnakému dátumu vstúpil do účinnosti aj nový slovenský zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov, ktorý ustanovuje ďalšie podmienky pri spracúvaní osobných údajov dotknutých osôb a iné súvisiace informácie („zákon o ochrane OÚ“).

Oba uvedené právne akty boli súčasťou väčšieho novelizačného balíka v oblasti regulácie ochrany osobných údajov a pre mnohé subjekty spracúvajúce osobné údaje fyzických osôb tak priniesli množstvo nových povinností. Podnikatelia pri výkone podnikateľskej činnosti často prichádzajú do kontaktu s rôznymi subjektmi poskytujúcimi služby. V rámci svojej činnosti následne spracúvajú osobné údaje fyzických osôb. Medzi takými činnosťami a službami bežne nájdeme napríklad účtovné či reklamné služby, prekladateľské služby, služby v oblasti BOZP a PO a ďalšie.

Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ pri spracúvaní osobných údajov

Predtým, ako podnikateľ pristúpi k samotnému spracúvaniu osobných údajov, je nevyhnutné definovať postavenie, v akom sa tento subjekt nachádza pri spracúvaní osobných údajov. V praxi možno vidieť, že mnohí, najmä malí podnikatelia, sú presvedčení o tom, že ich podnikateľskej činnosti sa problematika spracúvania osobných netýka. Po hlbšom bádaní však napokon mnohí z nich zistia, že už len tým, že ich účtovníctvo spracúva externý účtovník, je potrebné, aby mali uzatvorenú sprostredkovateľskú zmluvu o spracúvaní osobných údajov.

Z novej právnej úpravy vyplýva, že podnikatelia môžu pri spracúvaní osobných údajov fyzických osôb (dotknutých osôb) vystupovať v pozícii prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa.

Dotknutá osoba je každá fyzická osoba, ktorej osobné údaje sa spracúvajú.

Prevádzkovateľom je každý, kto sám alebo spoločne s inými vymedzí účel a prostriedky spracúvania osobných údajov a spracúva osobné údaje vo vlastnom mene. Prevádzkovateľom osobných údajov je tak spoločnosť, ktorej sú poskytované osobné údaje a ktorá určuje účel a prostriedky spracúvania osobných údajov vo vlastnom mene. Môže ním byť aj fyzická osoba podnikateľ, orgán verejnej moci alebo iný subjekt.

Sprostredkovateľom je každý, kto spracúva osobné údaje v mene prevádzkovateľa. Môže to byť tak fyzická osoba podnikateľ, ako aj právnická osoba, orgán verejnej moci a iný subjekt, ktorý spracúva osobné údaje v mene prevádzkovateľa. V praxi to znamená, že sprostredkovateľ nespracúva osobné údaje dotknutých osôb pre seba, ale pre prevádzkovateľa, ktorý je väčšinou jeho klientom. Jedným z najbežnejších prípadov je účtovník, ktorý vedie účtovníctvo, personálnu či mzdovú agendu pre inú právnickú osobu alebo fyzickú osobu podnikateľa.

V prémiovej časti obsahu nájdete:

  • Základné povinnosti prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov
  • Základné povinnosti sprostredkovateľa pri spracúvaní osobných údajov
  • Zmluva o spracúvaní osobných údajov medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom (sprostredkovateľská zmluva)
  • V ktorých prípadoch je potrebné pristúpiť k uzatvorenie zmluvy o spracúvaní OÚ?
  • Vzor zmluvy

Odporúčané články

Témy

GDPR - ochrana osobných údajovPrémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Bezpečnostný manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

december

11dec7:30Analýza účtovných výkazov a ročná závierka za rok 20187:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Riadenie,Riadenie firmy,Účtovníctvo

12dec7:30Základná dokumentácia k GDPR – praktický workshop7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

12dec7:30Základná dokumentácia k GDPR – praktický workshop7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X