Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zamestnávatelia kritizujú zmeny v agentúrnom zamestnávaní

Zamestnávatelia kritizujú zmeny v agentúrnom zamestnávaní
Prezident RÚZ SR Marián Jusko poèas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR. Bratislava, 12. august 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo Prezident RÚZ Marián Jusko. Foto: SITA
24. júna 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Prezident AZZZ Rastislav Machunka poukázal na navrhovanú nemožnosť prideľovať ľudí pracujúcich na živnosť na základe zmluvy o dodaní služby firme, ktorá má rovnaký alebo podobný predmet podnikania. 

Navrhované zmeny podľa zamestnávateľov obmedzia flexibilitu trhu práce

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) vyzývajú ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby stiahol z ďalšieho legislatívneho procesu navrhované zmeny v agentúrnom zamestnávaní. Pripravované novely Zákonníka práce a zákona o službách zamestnanosti podľa zamestnávateľov fakticky rušia agentúrnu prácu na Slovensku, čím môžu priamo pripraviť o prácu až 20 tisíc ľudí. „Ministerstvo práce týmto návrhom plní požiadavku odborárskych funkcionárov,“ povedal na tlačovej besede prezident RÚZ Marián Jusko.
 
Odborári totiž podľa Juska vidia riešenie v tom, aby sa maximálne obmedzilo agentúrne zamestnávanie a prijímanie ľudí sa riešilo cez štandardné zamestnanecké vzťahy. „To, samozrejme, nie je možné,“ upozornil šéf RÚZ. Ak by podľa zamestnávateľov prišlo o prácu 20 tisíc agentúrnych zamestnancov, štát by cez dane, odvody a dávky v nezamestnanosti prišiel o 10 mil. eur mesačne. 
 

 

Ministerstvo nezvážilo dopady na zamestnanosť

Navrhované zmeny podľa prezidenta RÚZ obmedzia flexibilitu trhu práce. Rezort práce a sociálnych vecí podľa Juska predstavilo návrh novely Zákonníka práce bez dopadovej štúdie. „Ministerstvo nepredstavilo uvažované dopady, ani počet pracujúcich v tejto forme zamestnania, ani to, aké to bude mať dopady na zamestnanosť,“ upozornil. Takýto návrh podľa Juska len potvrdzuje veľkú nestabilitu právneho systému na Slovensku. „Ani nie po roku a pol od účinnosti Zákonníka práce sa pristupuje k zásadnej zmene dočasného zamestnávania,“ tvrdí. 
 
Navrhované zmeny Jusko označil za zásadný zlom v dočasnom agentúrnom zamestnávaní. Upozornil na to, že sa diskutuje o ďalšom zvýšení minimálnej mzdy, čo vyvolá vyššie náklady pre zamestnávateľov. 
 

Nová legislatíva spôsobí problémy celému spektru podnikateľov

Prezident AZZZ Rastislav Machunka poukázal na navrhovanú nemožnosť prideľovať ľudí pracujúcich na živnosť na základe zmluvy o dodaní služby firme, ktorá má rovnaký alebo podobný predmet podnikania. „Ak takéto pridelenie ľudí nebude správne naformulované, tak hrozí, že napriek tomu, že nemá nič spoločné s agentúrnym zamestnávaním, tak s tým budú mať problémy,“ povedal. 
 
Machunka kritizuje aj návrh na zavedenie povinnosti pre užívateľské firmy kontrolovať agentúry dočasného zamestnávania, či si plnia všetky povinnosti voči svojim zamestnancom. „Ak štát zlyháva, tak namiesto zlepšenia výkonu a aplikácie súčasnej právnej úpravy ide meniť legislatívu, ktorá spôsobí problémy nie pár agentúram, ktoré robia problémy na trhu, ale celému spektru podnikateľov na Slovensku,“ tvrdí šéf AZZZ. Zhoršenie podmienok pre agentúrne zamestnávanie považuje za zlý signál pre investorov. 
 

Obmedzenia sú prísnejšie ako pri zamestnancoch

Avizované zmeny podľa RÚZ a AZZZ zásadne narúšajú flexibilitu zamestnávania. „V nemálo ustanoveniach sú nevykonateľné, prekračujú rámec Ústavy SR, európskej legislatívy a ďalších medzinárodnoprávnych záväzkov,“ tvrdia zamestnávatelia. Ako príklad uvádzajú zrušenie možnosti opakovaného uzatvárania pracovného pomeru na určitý čas prostredníctvom zavedenia limitu dvakrát za jeden rok, pričom u klasického zamestnanca je to dvakrát počas dvoch rokov. „Ide teda o oveľa prísnejšie obmedzenie než pri bežnom zamestnancovi,“ tvrdia zamestnávatelia. 
 
Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje návrh novely Zákonníka práce, ktorým sa majú od začiatku budúceho roka sprísniť podmienky agentúrneho zamestnávania. Ako minulý týždeň uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš, jednou zo zmien bude zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka. 
 

Ministerstvo chce viacero zásadných zmien

Od začiatku budúceho roka by sa tiež mala zaviesť prezumpcia dočasného pridelenia. Tá má spočívať v tom, že ak výkon práce napĺňa všetky znaky agentúrneho zamestnávania, bude sa táto práca považovať za dočasné pridelenie zamestnanca užívateľskému zamestnávateľovi. Medzi tieto znaky má patriť vykonávanie práce v užívateľskej firme s jej nástrojmi, v jej priestoroch, na pokyny pracovníka užívateľskej firmy a to, že obe firmy, ktoré uzavreli obchodnú zmluvu, majú rovnaký alebo podobný predmet podnikania. 
 
Ministerstvo tiež navrhuje zakázať ďalšie dočasné prideľovanie zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia, ako aj obmedziť maximálnu dĺžku dočasného pridelenia a počet opätovných pridelení u toho istého užívateľského zamestnávateľa. „Stretávame sa s prípadmi, keď zamestnanec je pridelený tomu istému zamestnávateľovi na to isté pracovné miesto opakovane niekoľko rokov,“ povedal Ondruš. Ako riešenie rezort ponúka obmedzenie maximálneho obdobia dočasného pridelenia u toho istého zamestnávateľa na dvanásť, prípadne osemnásť mesiacov. Ak by to obdobie malo podľa Ondruša trvať dlhšie, zamestnávateľ bude musieť tohto zamestnanca prijať ako interného zamestnanca.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Mzdy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X