Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

V odpade v EÚ skončí ročne 89 mil. ton potravín

V Európskej únii skončí v odpade ročne 89 mil. ton potravín
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
25. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora predpokladá, že na Slovensku sa plytvanie potravinami pohybuje do hranice 20 percent.

Za plytvaním je zlé plánovanie nákupov či zmätky v označovaní potravín

V krajinách Európskej únie sa ročne vyhodí až 89 mil. ton potravín, viac ako 40-percentný podiel na vzniku potravinového odpadu majú pritom domácnosti. Odhady hovoria, že ak sa nič zásadné nezmení, v roku 2020 sa plytvanie zvýši až na približne 126 mil. ton.

Naproti tomu štatistiky ukazujú, že až 79 miliónov občanov EÚ žije pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých na potravinovej pomoci. Celosvetové údaje sú ešte hrozivejšie, podľa nich sa premrhá až miliarda ton potravín ročne. Údaje o plytvaní mal Európsky parlament k dispozícii pred dvoma rokmi.

Slovensko presnejšími štatistikami o potravinovom odpade nedisponuje. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) však odhaduje, že plytvanie potravinami sa u nás pohybuje do hranice 20 percent. Podotýka, že na presnejšiu kvantifikáciu chýbajú objektívne údaje.

„Bez ohľadu na to nemožno nad plytvaním potravinami zatvárať oči ani v našej krajine, ba naopak, je potrebné systematicky pracovať so spotrebiteľom i s ďalšími článkami potravinového reťazca,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík. 

Hlavné príčiny plytvania potravinami v prípade domácností vidí komora v nesprávnom plánovaní nákupov, zmätku v označení dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti, a tiež v neznalosti o ďalšom využití zvyškov z potravín. V oblasti cateringovým služieb sú podľa SPPK problémom veľkosti porcií a neschopnosť odhadnúť počet klientov. V maloobchodných sieťach to má byť napríklad neefektívny manažment zásob. V poľnohospodárstve a potravinárstve je zase príčinou nadmerná produkcia. 

Do daňových výdavkov poôjdu potraviny darované na charitu

SPPK vidí cestu ako znížiť mrhanie potravinami v osvete, ktorá by sa mala začínať už na školách. Prínosom podľa Semančíka môže byť aj ostatná novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá nadobudne účinnosť od budúceho roka. Legislatíva umožní obchodu zahrnúť do daňových výdavkov potraviny, ktoré darovali na charitu.

Pozitívom by podľa SPPK bolo aj častejšie používanie obalov potravinových výrobkov predlžujúcich ich životnosť či zavádzanie rôznych veľkostí balení, tak aby si ľudia mohli kúpiť množstvo, ktoré sú schopní aj reálne spotrebovať. Komora sa domáha aj úpravy pravidiel verejného obstarávania tak, aby hlavným kritériom pre prevádzkovateľov stravovacích zariadení nebola len cena, a to na úkor kvalitnej domácej produkcie. 

Komora podotýka, že Európsky parlament požaduje prijať aj sériu opatrení, medzi ktorými by mala byť aj väčšia informovanosť spotrebiteľov o význame pojmov ako minimálna trvanlivosť, či spotrebujte do …, ako aj zlacnenie výrobkov s blížiacim sa koncom dátumu spotreby. S iniciatívou, ktorá chce znížiť plytvanie potravinami na Slovensku tým, že sa umožní predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti, však komora nesúhlasí.

„Z pohľadu spotrebiteľa by to bol pomerne riskantný krok, preto my sme ho zatiaľ nepodporili. Toto opatrenie by umožnilo ešte vo väčšom rozsahu do krajiny navážať takýto tovar, čo by skomplikovalo predovšetkým činnosť potravinového dozoru a zvýšilo by zdravotné riziká pre spotrebiteľov,“ povedal predseda SPPK, s tým, že Slovensko má už v súčasnosti problém s dovážaním veľkého množstva potravín nízkej kvality.

K téme

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

október

04nov8:30Ochrana zdravia pri práci - povinnosti zamestnávateľa a pracovná zdravotná služba8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:BOZP,BOZP vo výrobe

04nov8:30Ochrana zdravia pri práci - povinnosti zamestnávateľa a pracovná zdravotná služba8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:BOZP,BOZP vo výrobe

04nov8:30Ochrana zdravia pri práci - povinnosti zamestnávateľa a pracovná zdravotná služba8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:BOZP,BOZP vo výrobe

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
X