Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Oprava chýb v súhrnnom výkaze DPH

Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
3. októbra 2013 Zdroj Podnikam.SK, SC Tlačiť
Platiteľ DPH alebo zdaniteľná osoba registrovaná pre DPH v prípade podania súhrnného výkazu k DPH, v ktorom sú uvedené neúplné alebo nesprávne údaje, má povinnosť tieto údaje doplniť alebo opraviť.
 
V opravnom súhrnnom výkaze sa uvádzajú všetky správne údaje, t. j. nielen tie, ktoré je potrebné opraviť.
 

Spôsoby opravy údajov v súhrnnom výkaze.

Postup pri oprave závisí od skutočnosti, kedy dôjde k zisteniu o chybných alebo neúplných údajoch: 
  • pred uplynutím lehoty na podanie riadneho súhrnného výkazu alebo 
  • po uplynutí lehoty na podanie riadneho súhrnného výkazu.
 

Opravný súhrnný výkaz

  • sa podáva, ak k zisteniu o neúplných alebo nesprávnych údajoch v podanom súhrnnom výkaze dôjde pred uplynutím lehoty na podanie riadneho súhrnného výkazu,
  • v opravnom súhrnnom výkaze sa uvádzajú všetky správne údaje, t. j. nielen tie, ktoré je potrebné opraviť,
  • opravný súhrnný výkaz nahrádza pôvodne podaný riadny súhrnný výkaz,
  • na 1. strane výkazu je potrebné vyznačiť druh súhrnného výkazu, že ide o „opravný súhrnný výkaz“.
 

Dodatočný súhrnný výkaz

  • sa podáva, ak k zisteniu o neúplných alebo nesprávnych údajoch v podanom súhrnnom výkaze dôjde po uplynutí lehoty na podanie riadneho súhrnného výkazu,
  • v dodatočnom súhrnnom výkaze sa uvádzajú len tie údaje, ktoré sa opravujú alebo dopĺňajú, 
  • na 1. strane výkazu je potrebné vyznačiť druh súhrnného výkazu, že ide o „dodatočný súhrnný výkaz“,
  • ak nebol podaný riadny súhrnný výkaz, nemožno podať dodatočný súhrnný výkaz.
 

Druhy opravovaných údajov 

Oprava hodnoty dodaného tovaru a oprava hodnoty dodanej služby (príjemcovi do iného členského štátu)
– v dodatočnom súhrnnom výkaze sa uvedie kód štátu, IČ DPH nadobúdateľa tovaru alebo služby, správna hodnota dodaného tovaru alebo služby, kód 2 v prípade dodávky služby, resp. žiadny kód pri dodávke tovaru.
 
Stornovanie dodávky
– v dodatočnom súhrnnom výkaze sa uvedie kód štátu, IČ DPH nadobúdateľa tovaru alebo služby, v stĺpci hodnota tovarov a služieb  sa uvedie údaj s „nulovou hodnotou“, kód 2 v prípade dodávky služby, resp. žiadny kód pri dodávke tovaru.
– ide o prípad, keď dodanie tovaru alebo služby nemalo byť uvedené v súhrnnom výkaze za dané obdobie.
 
Oprava nesprávne uvedeného IČ DPH nadobúdateľa tovaru alebo služby
– v dodatočnom súhrnnom výkaze sa v jednom riadku uvedie kód štátu, stornuje sa chybný údaj – chybné IČ DPH, a to uvedením nesprávneho IČ DPH (ktoré bolo uvedené v riadnom súhrnnom výkaze) a v stĺpci hodnota dodaných tovarov a služieb sa uvedie „0“ .  
 
Poznámka: Uvedenie hodnoty „0“ v stĺpci hodnota dodaných tovarov a služieb znamená stornovanie celého riadku. 
 
V druhom riadku sa uvedie kód štátu, správny údaj, t. j. správne IČ DPH, a hodnota dodaného tovaru alebo služby uvedená v riadnom súhrnnom výkaze. 
 
Oprava nesprávne priradeného/nepriradeného kódu dodávky 
– ak je v riadnom súhrnnom výkaze uvedený nesprávny kód pre dodanie služby alebo pre trojstranný obchod, prípadne nie je uvedený, hoci uvedený mal byť, v dodatočnom súhrnnom výkaze sa uvedie riadok s pôvodným nesprávnym kódom, t. j.  v jednom riadku sa uvádza kód štátu, IČ DPH, v stĺpci hodnota dodaných tovarov a služieb sa uvedie „0“ . V druhom riadku sa uvedie IČ DPH a hodnota dodaného tovaru alebo hodnota služby uvedená v riadnom súhrnnom výkaze so správnym kódom dodávky, t. j. kód „1“ pre trojstranný obchod a kód „2“ pre služby. 
 

Príklady na podanie dodatočného súhrnného výkazu 

Príklad č. 1: Oprava nesprávne uvedeného IČ DPH 
Slovenský platiteľ dane Peter Bezák dodal v prvom štvrťroku 2013 službu nemeckému platiteľovi DPH v hodnote 20 000 €. V mesiaci jún 2013 zistil, že v riadnom súhrnnom výkaze za prvý štvrťrok 2013 uviedol nesprávne IČ DPH príjemcu služby – nemeckého platiteľa DE 999999999. Keďže k zisteniu o nesprávnom údaji došlo až po lehote na podanie súhrnného výkazu za 1. štvrťrok 2013, je slovenský podnikateľ povinný podať dodatočný súhrnný výkaz za prvý štvrťrok 2013. Správne IČ DPH nemeckého príjemcu služby je DE 888888888.
 
Postup:
Slovenský platiteľ dane v dodatočnom súhrnnom výkaze uvedie v jednom riadku nesprávne IČ DPH nemeckého príjemcu služby DE 999999999, hodnotu dodanej služby 0 € a kód 2 pre služby. V druhom riadku uvedie správne IČ DPH nemeckého príjemcu služby DE 888888888, hodnotu dodanej služby 20 000 € a kód pre služby 2. 
 
Príklad č. 2: Oprava nesprávne uvedenej hodnoty dodaného tovaru 
Platiteľ dane Klíma s.r.o. v mesiaci jún 2013 zistil, že v riadnom súhrnnom výkaze za prvý štvrťrok 2013 uviedol nesprávnu hodnotu tovaru premiestneného z tuzemska platiteľovi dane v Rakúsku, IČ DPH AT U666666666.  K zisteniu o chybnom údaji došlo až po uplynutí lehoty na podanie riadneho súhrnného výkazu, preto je povinný podať dodatočný súhrnný výkaz za prvý štvrťrok 2013. Nesprávne uvedená hodnota tovarov premiestnených podnikateľovi v Rakúsku bola 12 000 €, správna hodnota mala byť 18 000 €.
 
Postup:
Slovenský platiteľ dane v dodatočnom súhrnnom výkaze uvedie kód štátu AT, IČ DPH nadobúdateľa tovaru U666666666 a v stĺpci hodnota tovarov a služieb správnu hodnotu dodaných tovarov 18 000 €. Kód pri dodaní tovaru sa neuvádza.
 
Príklad č. 3: Stornovanie dodávky tovaru poľskému podnikateľovi
Slovenský platiteľ Klíma s.r.o. uviedol v súhrnnom výkaze za druhý štvrťrok 2013 dodanie tovaru poľskému podnikateľovi, IČ DPH PL 444444444, vo výške 25 000 €. Po uplynutí lehoty na podanie súhrnného výkazu za 2. štvrťrok 2013 zistil, že dodanie tovaru sa uskutočnilo v mesiaci júl 2013, kedy bola vystavená aj faktúra. Slovenský platiteľ dane musí podať za druhý štvrťrok 2013 dodatočné daňové priznanie.
 
Postup:
Slovenský platiteľ dane v dodatočnom súhrnnom výkaze za druhý štvrťrok 2013 uvedie kód štátu, IČ DPH poľského podnikateľa PL 44444444 a hodnotu dodaného tovaru 0 €. 
 
Príklad č. 4: Oprava nesprávne priradeného kódu pri trojstrannom obchode
Slovenský platiteľ dane Juraj Pokorný dodal v mesiaci jún 2013 v rámci trojstranného obchodu dodávku nemeckému odberateľovi IČ DPH DE 777777777 v hodnote 8 000 €. V mesiaci august 2013  zistil, že v súhrnnom výkaze za 2. štvrťrok 2013 omylom uviedol túto dodávku ako dodávku tovaru do iného členského štátu a nie ako dodávku v rámci trojstranného obchodu. Slovenský platiteľ dane je povinný podať dodatočný súhrnný výkaz 2. štvrťrok 2013. 
 
Postup:
Slovenský platiteľ dane v dodatočnom súhrnnom výkaze uvedie v jednom riadku kód štátu, IČ DPH nemeckého podnikateľa DE 777777777 a hodnotu dodaného tovaru 0 €. V druhom riadku uvedie kód štátu, IČ DPH nemeckého podnikateľa DE 777777777, hodnotu dodaného tovaru 8 000 € a kód pre trojstranný obchod „1“. 

 

 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Prémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X