Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Firmy na Slovensku čaká pravá trestná zodpovednosť

Firmy majú mať pravú trestnú zodpovednosť
Fotobanka Pixmac
20. decembra 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Pri pravej trestnej zodpovednosti právnických osôb sa voči nim môže viesť trestné konanie aj vtedy, ak žiadny človek z danej firmy nie je stíhaný. Najvyšším navrhovaným trestom je právna smrť firmy, teda jej zrušenie.

Zákon má prečistiť podnikateľské prostredie, platiť má až v roku 2015

Firmám bude za vymedzený okruh trestných činov hroziť priamy trestný postih – rezort spravodlivosti pred koncom roka prichádza s dlho očakávaným zákonom o trestnej zodpovednosti právnických firiem. „Viaceré organizácie nás už takmer tlačili k tomu, aby sme mali pre túto oblasť takú normu, ktorú považujú za funkčnú. Keďže máme záväzok voči medzinárodným organizáciám, najmä OECD, tak zákon predkladám do legislatívneho procesu,“ vysvetlil minister spravodlivosti Tomáš Borec.
 

 
Zákon by mal byť nástrojom boja proti širšej palete trestnej činnosti. „Pôjde o postihy právnických osôb najmä za činy, ktoré súvisia s korupciou, ekonomickou trestnou činnosťou, ale aj za obchodovanie s ľuďmi, extrémizmus,“ uviedol Borec s tým, že trest by mohol hroziť aj politickým stranám. 
 
Doteraz na Slovensku platila len tzv. nepravá trestná zodpovednosť firiem. Tá sa uplatňuje len vtedy, keď sa konanie vedie aj voči niekomu z orgánov firmy a trestná činnosť sa mu aj dokáže. Za trestnú zodpovednosť však v tomto prípade firmám nehrozil priamy trestný postih, ale len ochranné opatrenia, konkrétne zhabanie majetku alebo zhabanie peňažnej čiastky.
 

 

Finančné postihy aj zrušenie firmy

Pri pravej trestnej zodpovednosti právnických osôb sa voči nim môže viesť trestné konanie aj vtedy, ak žiadny človek z danej firmy nie je stíhaný. Najvyšším navrhovaným trestom je právna smrť firmy, teda jej zrušenie. „Samozrejme sú tam aj ďalšie postihy, či už ide o finančné následky alebo zákaz vykonávania činnosti,“ dodal minister.
 
Borec očakáva, že zákon prečistí podnikateľské prostredie a bude pôsobiť ako generálna prevencia, lebo bude mať odstrašujúci účinok voči nepoctivým firmám. „Pokiaľ právnická osoba dostane nejaký trest, tak bude na čiernej listine, to znamená, že sa nebude môcť uchádzať o rôzne dotácie, verejné obstarávania, prípadne vstupovať do licenčných konaní a podobne,“ upozornil Borec. 
 
Navrhovaný zákon presnejšie rieši otázku prechodu trestnej zodpovednosti na právneho nástupcu právnej osoby, bez čoho by bol len bezzubým nástrojom ťažko využívaným v praxi. Návrh zákona začína svoju púť legislatívnym procesom v pripomienkovom konaní. V prípade schválenia by mal platiť od 1. januára 2015. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X